GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντιμπέιτ για την οικονομία των ΗΠΑ και της ΕΕ

Λίγα 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες Ομπάμα και Ρόμνεϊ παίζουν τα ρέστα τους… με τους Δείκτες ΜΕ ΝΙΚΗ ΟΜΠΑΜΑ Σχέδιο για 1 εκ. θέσεις εργ...


Λίγα 24ωρα πριν στηθούν οι κάλπες Ομπάμα και Ρόμνεϊ παίζουν τα ρέστα τους… με τους Δείκτες
ΜΕ ΝΙΚΗ ΟΜΠΑΜΑ
Σχέδιο για 1 εκ. θέσεις εργασίας
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος κατηγόρησε τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ότι θέλει να αφήσει τις εταιρείες πετρελαίου να συντάξουν την ενεργειακή πολιτική της Αμερικής Ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πολιτικής, αναγνώρισε σφάλματα, τόνισε πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν, ενώ κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του ότι προωθεί τα συμφέροντα των πλουσίων. Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού των ελλειμμάτων και του χρέους προτείνει την αύξηση της φορολογίας στο 2% των πολιτών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 250.000 δολαρίων, κάτι που έχει έντονα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης. «Μπορείτε να μεταφέρετε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, να πάρετε φορολογικές απαλλαγές για να μπορείτε να επενδύσετε σε μια επιχείρηση, να αφαιρέσετε τις συντάξεις από τους εργαζομένους, Αυτή ήταν η φιλοσοφία της τελευταίας δεκαετίας και γι’ αυτό στραγγαλίστηκαν οι οικογένειες της μεσαίας τάξης», είπε ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε επίσης τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης ότι θέλει να αφήσει τις εταιρείες πετρελαίου να συντάξουν την ενεργειακή πολιτική της Αμερικής.
Στόχος του Ομπάμα είναι να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε εκπαίδευση, έρευνα και κατασκευές ώστε να δημιουργηθούν 1 εκατ. θέσεις απασχόλησης μέχρι το τέλος του 2016. Θα επιδιώξει επίσης τον διπλασιασμό των εξαγωγών την επόμενη 5ετία.
Αναμένεται επίσης να συνεχίσει το πρόγραμμα που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή η κυβέρνησή του βάσει του οποίου με την περικοπή δαπανών και την αύξηση των εσόδων το έλλειμμα θα μειωθεί κατά 4 τρισ. δολάρια την επόμενη 10ετία.
Το 2014 αναμένεται, εξάλλου, να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Το σχέδιο προβλέπει ότι τα μισά από τα χρήματα που δεν δαπανώνται πλέον για στρατιωτικές επιχειρήσεις θα κατευθύνονται στην ανοικοδόμηση των ΗΠΑ και στην κατασκευή οδικών έργων, σχολείων κλπ. Με στόχο τη στήριξη 600.000 θέσεων απασχόλησης έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε καθαρότερες μορφές ενέργειας.
ΜΕ ΝΙΚΗ ΡΟΜΝΕΪ
Περικοπές με… 1.000 ψαλίδια
Ο Ρεπουμπλικάνος Ρόμνεϊ υποστηρίζει ότι η Αμερική πρέπει να αποφύγει πάση θυσία το σπάταλο ευρωπαϊκό μοντέλο ενός κράτους πρόνοιας που απλώς δημιουργεί «πολίτες-παράσιτα». O Μιτ Ρόμνεϊ παρουσιάζεται από πολλούς ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να αναμορφώσει πλήρως την αμερικανική οικονομία. Πολλοί επικριτές του υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι αν εκλεγεί πρόεδρος οι απλοί πολίτες δεν θα υποστούν ούτε μία αλλαγή από την οικονομική του πολιτική.
Μεταξύ άλλων έχει υποστηρίξει τη μείωση των φόρων και τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ μετά την ύφεση. Υποστηρίζει τη μείωση των δαπανών των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων έτσι ώστε το χρέος να μειωθεί.
Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, η Αμερική πρέπει να αποφύγει πάση θυσία το σπάταλο ευρωπαϊκό μοντέλο ενός κράτους πρόνοιας που απλώς δημιουργεί πολίτες-παράσιτα (το περίφημο 47%), που απαιτούν να σιτίζονται, να στεγάζονται και να περιθάλπονται από υπερτροφικές και πανάκριβες δημόσιες υπηρεσίες.
Πρόσφατα κατηγόρησε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «στον δρόμο της Ελλάδας», λόγω της διόγκωσης του δημόσιου χρέους. «Περάσαμε από ένα εθνικό χρέος ύψους 7 τρισ. στα 16 τρισ. δολάρια. Αυτό μας βάζει, δυστυχώς, στον δρόμο που ακολουθεί η Ελλάδα».
Υπόσχεται να καταργήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας και να μηδενίσει τους φόρους στα κέρδη κεφαλαίου για τα άτομα με εισόδημα κάτω από 200.000 δολάρια. Η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 25% είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του. Σχετικά με την υγεία, ο Ρόμνεϊ έχει πει σε συνέντευξή του ότι θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά θα διατηρήσει αρκετά από τα στοιχεία του. Παλιότερα είχε πει ότι θα σταματούσε το πρόγραμμα δίνοντας στις πολιτείες περισσότερο έλεγχο στον φορέα υγεία Medicaid, ενώ τα χρήματα που θα διατίθεντο εκεί, θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως επιχορηγήσεις.
Δηλώνει, τέλος, ότι θα επιτρέψει γεωτρήσεις πετρελαίου, όπου αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια, ενώ με διαδικασίες fast track θα εγκρίνει και άλλους τύπους ενεργειακών αδειών.
Οικονομολόγοι
Ψήφος εμπιστοσύνης στον πρόεδρο
Διχασμένοι όπως οι ψηφοφόροι είναι και οι οικονομολόγοι, σε αντίθεση με το 2008, όταν ο Ομπάμα είχε κατά κράτος κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά τους. Στη καθιερωμένη προεκλογική σφυγμομέτρηση του Economist, ο Ομπάμα εξακολουθεί να προηγείται των προτιμήσεών τους, ωστόσο η διαφορά με τον αντίπαλό του είναι σήμερα πολύ μικρότερη από τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες της οικονομικής πολιτικής, οι οικονομολόγοι της έρευνας δίνουν καλύτερο βαθμό στις επιλογές Ομπάμα. Σε όλες εκτός από μία: τις κοινωνικές παροχές. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το σχέδιο για την υγειονομική περίθαλψη του Ομπάμα. Επίσης ο Ομπάμα παίρνει οριακά καλύτερο βαθμό στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Ο νομπελίστας στην Οικονομία Τζόζεφ Στίγκλιτς είναι ένας από τους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου μιας και «οδήγησε το σκάφος σε ασφαλή ύδατα και σταμάτησε την ελεύθερη πτώση της οικονομίας». «Το 2008 βρισκόμασταν σε ελεύθερη πτώση. Με την πολιτική του Ομπάμα η Μεγάλη Υφεση σταμάτησε και το τραπεζικό σύστημα δεν έσκασε. Είμαστε συνεπώς σε μια κατάσταση καλύτερη απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, αν και το σχέδιο ανάκαμψης του Μπαράκ Ομπάμα ήταν ανεπαρκές σε μέγεθος και διάρκεια και δεν ήταν πολύ καλά στοχευμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι απέναντι
Τετρακόσιες υπογραφές για ανατροπή
Η πλευρά Ρόμνεϊ έχει φροντίσει στον σκληρό προεκλογικό αγώνα των εντυπώσεων να προβάλει αρκούντως τη δήλωση υποστήριξης 400 οικονομολόγων στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Μεταξύ αυτών και πέντε νομπελίστες των οικονομικών: Γκάρι Μπέκερ, Ρόμπερτ Λούκας, Ρόμπερτ Μάντελ, Εντουαρντ Πρέσκοτ και Μίρον Σκόουλς. Τέσσερις απ’ τους πέντε διακρίθηκαν από τη Σουηδική Ακαδημία κατά τη δεκαετία του ’90, όταν ο νεοφιλελευθερισμός έδρεπε τις ακαδημαϊκές δάφνες της πολιτικής επικράτησης.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γκάρι Μπέκερ ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία ότι κάποιες τράπεζες και επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλες για να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν», μιας και η προσέγγιση αυτή μόνο δεν συνάδει με τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, αλλά έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική». Αλλα γνωστά ονόματα της λίστας υπέρ Ρόμνεϊ είναι ο Μάρτιν Φελντστάιν κι ο Ρόμπερτ Μπάρο απ’ το Χάρβαρντ, ο Μάικλ Μπόσκιν κι ο Τζον Τέιλορ του Στάνφορντ.
Συγκεκριμένα, στα μέτρα που εξήγγειλε ο Ρόμνεϊ και υποστηρίζουν ένθερμα οι 400 οικονομολόγοι είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός των κρατικών δαπανών στο ανώτατο όριο του 20% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, κατηγορούν τον Ομπάμα για την αναιμική ανάπτυξη, καθώς και για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

 Ντιμπέιτ για την οικονομία των ΗΠΑ και της ΕΕ Ντιμπέιτ για την οικονομία των ΗΠΑ και της ΕΕ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση