GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρύθμιση των οφειλών, απορύθμιση στις συντάξεις

Σε μια προσπάθεια να δώσει «φιλί ζωής» στα χειμαζόμενα δημόσια ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη...


Σε μια προσπάθεια να δώσει «φιλί ζωής» στα χειμαζόμενα δημόσια ταμεία, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών και προστίμων στην Εφορία και το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων που είναι στο παρά πέντε της παραγραφής.
Μητέρα ανηλίκου, που θεμελιώνει δικαίωμα με 5.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, σήμερα παίρνει πλήρη σύνταξη στο 60ό και μειωμένη στο 55ο έτος ηλικίας. Από τη νέα χρονιά πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στο 67ο και μειωμένη στο 62ο έτος.
Μάλιστα, για να παρακαμφθούν οι αντιρρήσεις της τρόικας, η καταβολή των χρεών σε πολλές και μικρές δόσεις θα γίνει με την ενσωμάτωση των σχετικών ρυθμίσεων στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Παράλληλα, σχεδιάζονται εκπτώσεις, ακόμα και διαγραφές κυρώσεων στο ποινολόγιο για επουσιώδεις παραβάσεις και για φορολογουμένους με «καθαρό μητρώο».
Την ίδια ώρα «απορυθμίζεται» το συνταξιοδοτικό, καθώς από την 1-1-2013 περικόπτονται από 5% μέχρι και 20% οι συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και αυξάνονται κατά δύο έτη τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση.
ΠΕΡΑΙΩΣΕΙΣ-ΕΞΠΡΕΣ
ΕΩΣ 60 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Μπαράζ ευνοϊκών ρυθμίσεων για καταβολή χρεών και προστίμων στην Εφορία και κλείσιμο «εκκρεμών υποθέσεων» που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την παραγραφή ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δώσει «φιλί ζωής» στα έσοδα του Δημοσίου και να «παρακάμψει» την οικονομική στενότητα των νοικοκυριών.
Παράλληλα σχεδιάζονται εκπτώσεις κυρώσεων και χρηματικών προστίμων στο ποινολόγιο της Εφορίας για επουσιώδεις παραβάσεις και για φορολογούμενους με «καθαρό μητρώο».
Το σχέδιο προβλέπει πολλές, μέχρι και 60, και μικρές ακόμα των 80 ευρώ μηνιαίως δόσεις για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο για όλους όσοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων στους «καλοπληρωτές» και περαίωση με συνοπτικές διαδικασίες και χαμηλό τίμημα για εκατοντάδες χιλιάδες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις.
Ο διακανονισμός
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών οι νέες ρυθμίσεις εντάσσονται στην προσπάθεια να μπει φρένο στη ραγδαία διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα χειμαζόμενα από την οικονομική κρίση και ύφεση δημόσια ταμεία.
Ο διακανονισμός θα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρόστιμα και προσαυξήσεις για φορολογικές παραβάσεις και περαίωση υποθέσεων. Ειδικότερα όσον αφορά την περαίωση το σχέδιο προβλέπει ρυθμιση-εξπρές με χαμηλά ποσά πρόσθετου φόρου για το κλείσιμο πάνω από 100.000 υποθέσεων που παραγράφονταν στο τέλος του έτους αλλά η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο.
Η παράταση, που κρίθηκε αναγκαία λόγω αντικειμενικής δυσχέρειας ελέγχου των υποθέσεων των παραγραφόμενων χρήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, φέρνει νέου τύπου περαίωση με στόχο να εισρεύσει χρήμα στα κρατικά ταμεία.
Ετσι κρατώντας ανοικτές για έλεγχο τις υποθέσεις το υπουργείο Οικονομικών θα καλέσει επιτηδευματίες και επιχειρηματίες να έλθουν σε εκούσια διευθέτηση των φορολογικών διαφορών με την καταβολή πρόσθετου φόρου.
Η νέου τύπου περαίωση θα γίνεται μέσω ενός υποτυπώδους και συνοπτικού ελέγχου για το αυτόματο κλείσιμο της υπόθεσης και την αποδοχή από τον υπόχρεο των αποτελεσμάτων με υπαγωγή του στη ρύθμιση.
Τα κίνητρα για τους φορολογούμενους θα είναι ισχυρά καθώς το κόστος της περαίωσης δεν θα είναι υψηλό ενώ θα υπάρχουν και διευκολύνσεις για την καταβολή του φόρου.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσθηκε, παρατείνονται οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν στις 31-12-2012 (χρήσεις 2001, 2002, 2003, 2004, 2005 και 2006) μέχρι και την 31-12-2013.
Εξόφληση των χρεών εφάπαξ
100% απαλλαγή των προσαυξήσεων
Η νέα ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά.) προβλέπει τμηματική καταβολή της οφειλής μέχρι και σε 60 δόσεις από 48 σήμερα ανάλογα με το ποσό και την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον προϊστάμενο της Εφορίας να προχωρεί σε ακόμα φιλικότερο διακανονισμό με περίοδο χάριτος.
Ο οφειλέτης θα μπορεί να εξοφλήσει τα χρέη του εφάπαξ με απαλλαγή μέχρι και 100% από τις προσαυξήσεις ή σε μηνιαίες δόσεις που θα ξεκινούν από τα 80 ευρώ και απαλλαγή μέχρι και 25% από τις προσαυξήσεις. Το κατώφλι της δόσης μπορεί να πέφτει και κάτω από 80 ευρώ τον μήνα για ευπαθείς ομάδες όπως οι άνεργοι.
Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν ακόμη και όσοι έχουν υπαχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις και πλήρωσαν ορισμένες δόσεις χάνοντας στη συνέχεια το δικαίωμα της τμηματικής καταβολής. Επίσης δεν θα υπάρχει πλαφόν στο ύψος των οφειλών που θα διακανονιστούν.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να ανακόψει τη χιονοστιβάδα των χρεών προς το Δημόσιο τα οποία τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 3,3 δισ. ενώ από την αρχή του έτους έχουν διογκωθεί κατά 10,16 δισ. φθάνοντας στο ύψος-ρεκόρ των 53,83 δισ. ευρώ.
Πρόστιμα
Εκπτωση μέχρι 60%
Ευκολίες πληρωμής θα ισχύσουν και για τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ή βεβαιώνονται για φορολογικές παραβάσεις καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς βρίσκεται σε πλήρη δυσα-ρμονία με την οικονομική ασφυξία της αγοράς και τις μειώσεις των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα χρηματικά πρόστιμα θα μπορούν να καταβάλλονται σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα φθάνουν και τις 20 με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από ένα ορισμένο ύψος που δεν έχει καθοριστεί, ενώ ταυτόχρονα ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής θα διαγράφεται μέρος των προσαυξήσεων.
Για εφάπαξ καταβολή η έκπτωση θα είναι 60% και για δόσεις θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού τους και θα φθάνει μέχρι 40%. Ωστόσο, για να ισχύει η έκπτωση θα πρέπει οι δόσεις να καταβάλλονται κανονικά.
Μικροπαραβάσεις
Νέο «λάιτ» ποινολόγιο
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε αναμόρφωση του ποινολογίου της Εφορίας με κατάργηση των προστίμων και κυρώσεων για μικρές παραβάσεις καθώς και της απόρριψης των βιβλίων. Στην αντίπερα όχθη θα θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές για βαριές παραβάσεις όπως η έκδοση πλαστών και εικονικών στοιχείων.
Η απαλλαγή θα ισχύει όταν έχουν εκδοθεί αθεώρητα φορολογικά στοιχεία από παραδρομή και έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εμπρόθεσμα και δηλώθηκε εγγράφως από τον υπόχρεο στον προϊστάμενο της ΔΟΥ η παράλειψη αυτή, πριν από τη διαπίστωσή της από οποιονδήποτε έλεγχο καθώς και όταν δεν έχουν εκδοθεί δελτία αποστολής για τις περιπτώσεις: παράδοσης επιστρεφόμενων αγαθών αξίας έως 5.000 ευρώ ή παράδοσης αγαθών προς επισκευή, συντήρηση ή άλλη αιτία που δεν συνεπάγεται απόκτηση εσόδων εφόσον έχουν εκδοθεί από τον παραλήπτη δελτία αποστολής.
Κώστας Αντωνάκος
antonakos@pegasus.gr

«Ψαλίδι» 5% έως 15% στις συντάξεις πάνω απο 1.000 €
Από τη νέα χρονιά θα μειωθούν οι αποδοχές 2,6 εκατ. συνταξιούχων Αύξηση των ορίων ηλικίας, τουλάχιστον κατά μία διετία, κατάργηση των δώρων και απώλεια ακόμα και δύο συντάξεων τοΝ χρόνο προβλέπει το πακέτο μέτρων, που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2013. Στους μεγάλους χαμένους είναι όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη, οι μητέρες ανηλίκων αλλά και όσοι θέλουν να αποχωρήσουν με 35ετία.
2.6 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται από τη νέα χρονιά, καθώς καταργούνται τα δώρα και το επίδομα αδείας. Τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν 900.000 άτομα που παίρνουν πάνω από 1.000 σύνταξη (άθροισμα κύριας και επικουρικής), καθώς μπαίνει νέα εισφορά από 5% έως 20%.
Στην καλύτερη περίπτωση οι συνταξιούχοι θα χάσουν 800 ευρώ τον χρόνο από την κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις. Οσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ μπορεί να χάσουν ακόμα και δύο συντάξεις ετησίως.
Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:
Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 και έως 1.500.00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5%. Το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται κατά 10%, ενώ δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ. Για ποσά από 2.000,01 έως 3.000 ευρώ η μείωση είναι 15%, με το εναπομεένον ποσό να μην υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Για ποσά σύνταξης άνω των 3.000,01 ευρώ η μείωση είναι 20%, με το εναπομεένον ποσό να μην υπολείπεται τωντων 2.550,01 ευρώ. Οι μόνοι που διασώζονται από την κατάργηση των δώρων και τις περικοπές στις συντάξεις είναι όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα.
Στις γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ
Αλλα 5 χρόνια για σύνταξη
Μητέρα ανηλίκου που θεμελιώνει φέτος δικαίωμα με 5.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ παίρνει πλήρη σύνταξη στα 60 και μειωμένη στα 55. Από τη νέα χρονιά -α ν δεν κλειδώσει φέτος το δικαίωμα- πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62.
Αυξάνεται το όριο ηλικίας από τα 65 στα 67 για την καταβολή πλήρους σύνταξης, ενώ η μειωμένη -όπου προβλέπεται- θα καταβάλλεται στα 62 από τα 60 σήμερα. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι ενιαίες και για «παλαιούς» (από το 1983 έως το 1992) αλλά και «νέους» ασφαλισμένους (μετά το 1993). Μεγάλες χαμένες είναι οι γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, που φέτος παίρνουν πλήρη σύνταξη στα 62 και μειωμένη στα 57.
Επίσης αυξάνονται τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης από τα 37 φέτος στα 40 την επόμενη χρονιά. Το «χτύπημα» θα είναι διπλό για τους ασφαλισμένους, καθώς αυξάνεται από δύο έως και τρία χρόνια και το όριο ηλικίας. Η… έξοδος θα γίνεται στα 62, ενώ φέτος το όριο ηλικίας ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα διαμορφώνεται είτε στα 59 (για συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών) είτε στα 60.
Από το νέο έτος καταργούνται οι ειδικές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με ανήλικα τέκνα. Οσες μητέρες δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 πλέον θα αποχωρούν στα 67 (ή στα 62 για μειωμένη).
Aυξάνονται τα όρια ηλικίας και των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αλλαγές θα ολοκληρωθούν το 2015 για όσους θα φτάσουν τις 10.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 στα βαρέα.
Τέλος στο ΝΑΤ το ελάχιστο όριο συνταξιοδότησης λόγω γήρατος των 50 ετών αυξάνεται στο 52ο έτος. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως εκτός κινδύνου είναι όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Στο «δόκανο» 56.000 που έχουν υποβάλει αίτηση εδώ και δύο χρόνια
Απώλειες έως 23.000 ευρώ στο εφάπαξ
Μειωμένο κατά 38,13% είναι το εφάπαξ που καταβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους, με τις απώλειες να φτάνουν μέχρι και τις 23.000 ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι 56.000 δημόσιοι υπάλληλοι που περιμένουν έως και δύο χρόνια το βοήθημα και τώρα θα κληθούν να το εισπράξουν «ψαλιδισμένο». Η πρώτη μείωση αποφασίστηκε πέρυσι τον Νοέμβριο, με το ποσοστό της περικοπής να κυμαίνεται από 15% έως 20% ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ με τον τελευταίο νόμο έρχεται νέο «μαχαίρι» 22,67%. Περισσότερο θίγονται όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης και είναι στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
 Ρύθμιση των οφειλών, απορύθμιση στις συντάξεις Ρύθμιση των οφειλών, απορύθμιση στις συντάξεις Ρύθμιση των οφειλών, απορύθμιση στις συντάξεις Ρύθμιση των οφειλών, απορύθμιση στις συντάξεις Ρύθμιση των οφειλών, απορύθμιση στις συντάξεις Ρύθμιση των οφειλών, απορύθμιση στις συντάξεις
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση