GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τέσσερις κολοσσοί στα ποδια της ΔΕΠΑ...

Δύο ρωσικές, μία αζέρικη και μία ελληνική εταιρεία θέλουν να την αποκτήσουν, με φαβορί τη Gazprom. Για την Gazprom η Ελλάδα αποτελεί μέρ...


Δύο ρωσικές, μία αζέρικη και μία ελληνική εταιρεία θέλουν να την αποκτήσουν, με φαβορί τη Gazprom. Για την Gazprom η Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου για ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Το έντονο ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών της ΝΑ Ασίας επιβεβαιώνει τον ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στη μεταφορά του φυσικού αερίου από τις χώρες αυτές στην Ευρώπη.
Οι κολοσσοί παραγωγών χωρών φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ασίας προβάλλουν πλέον ως τα μεγάλα φαβορί για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, εξέλιξη η οποία επιβεβαιώνει τον ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του καυσίμου από τις χώρες αυτές στην Ευρώπη. Πρόκειται για δύο ρωσικές εταιρείες και πιο συγκεκριμένα την Gazprom και τη Negusneft (του ομίλου Sintez), την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου του Aζερμπαϊτζάν Socar, ενώ από ελληνικής πλευράς μη δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία M+M, των ομίλων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη.
Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, οι οποίοι πολλάκις εκδήλωσαν το ζωηρό τους ενδιαφέρον για ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα μας (και κυρίως στον τομέα του φυσικού αερίου), θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Gazprom αποτελεί τον βασικό προμηθευτή της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Ο αντιπρόεδρος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ με τις… ευλογίες του ισχυρού άντρα της «ρωσικής αρκούδας» Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο της Gazprom την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και η Ελλάδα αποτελεί ένα μέρος του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου που έχει καταστρώσει η Ρωσία.
Ανάλογο ενδιαφέρον έχει δείξει και η Negusneft, θυγατρική του ομίλου Sintez, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και παρακολουθεί τις γενικότερες ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πάντως, οι Ευρωπαίοι δεν… καλοβλέπουν την επικράτηση των Ρώσων στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την περαιτέρω αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και έχει θέσει ως βασικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας. Θυμίζουμε ότι οι Βρυξέλλες ήδη ερευνούν την εταιρεία για πιθανό καθορισμό τιμών λόγω της κυρίαρχης θέσης που κατέχει ως προμηθευτής αερίου στην Ευρώπη.
 Τέσσερις Κολοσσοί στα ποδια της ΔΕΠΑ
Διόλου ευκαταφρόνητη είναι και η παρουσία της αζέρικης κρατικής εταιρείας. Σημειώνουμε ότι η Socar προμηθεύει αέριο τη ΔEΠA μέσω της τουρκικής Botas και ενδιαφέρεται για την εξαγωγή του αερίου από το κοίτασμα Σαχ Nτενίζ 2 στην Ευρώπη, αξιοποιώντας τα σχέδια αγωγών του λεγόμενου Νότιου Αξονα.
Το ελληνικό χαρτί
Τη λίστα των «μνηστήρων» κλείνει η ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ (των ομίλων Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου), στην οποία πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προστεθεί και άλλος ισχυρός ενεργειακός από το εξωτερικό «παίκτης». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της κοινοπραξίας έχει οριστεί η M&M με ποσοστό συμμετοχής 80%, έναντι 10% εκάστου των δύο ομίλων.
Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και κάποια άλλη συμμετοχή στον διαγωνισμό, καθώς παραμένει ανοιχτός για συμπράξεις μέχρι και την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών που υπολογίζεται έως το τέλος του έτους.
SOCAR
Ελέγχει ένα από τα πιο πλούσια κοιτάσματα
Η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν (που έχει πρόεδρο τον Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ) έχει ετήσια παραγωγή 8,4 εκατ. τόνων πετρελαίου και 7,1 δισ. κυβικών μέτρων αερίου. Πρόκειται για την 68η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως με αξία 22 δισ. δολαρίων περίπου, ενώ το 2011 έκλεισε με έσοδα 10,42 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη άνω του 1 δισ. Μαζί με την BP αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους της κοινοπραξίας που ελέγχει ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα αερίου στον κόσμο, (το Sah Deniz), στην Κασπία. Το ενδιαφέρον της για τη ΔΕΠΑ σχετίζεται με τους σχεδιαζόμενους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου, για τη μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη. Η Socar έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι ενδιαφέρεται τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline, στον οποίο συμμετοχή επιδιώκει να αποκτήσει και η ΔΕΠΑ.
Sintez (Negusneft)
Ο ενεργειακός κόμβος και η ΑΟΖ
Ρωσικός ενεργειακός και βιομηχανικός όμιλος που δραστηριοποιείται στην έρευνα και την εξόρυξη ορυκτών, την έρευνα και παραγωγή πετρελαίου, την παραγωγή ηλεκτρισμού, το εμπορίου και το real estate. Ο Ρώσος μεγιστάνας, που ελέγχει τον όμιλο, ο Λεονίντ Λεμπέντεφ, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο διαμετακόμισης φυσικού αερίου για την Ευρώπη και γι’ αυτό συμμετέχει στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ μέσω του ενεργειακού της βραχίονα, Negusneft.
Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Sintez, Αντρέι Κορολιόφ, στο πρακτορείο Reuters, η χώρα μας μπορεί να γίνει κέντρο τράνζιτ μεταφοράς αερίου, αν καθιερώσει ΑΟΖ, που θα της επιτρέψει τη νόμιμη εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και σε άλλες περιοχές.
GAZPROM
Θέλει να κάνει την Ελλάδα κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου
Η Gazprom είναι μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, σε επίπεδο αποθεμάτων, παραγωγής και κεφαλαιοποίησης αγοράς. Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ελλάδα από το 1996 με τον συνολικό όγκο εξαγωγών να ανέρχεται το 2011 σε 2,1 δισ. κυβικά μέτρα. Συνολικά από το 1996 που έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εκτιμάται ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα. Το 2011 οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη έφτασαν τα 150 δισ. κυβικά μέτρα με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 384 δολάρια (ανά 1.000 κ.μ.) και τα εκτιμώμενα κέρδη του ομίλου στα 57,6 δισ. δολάρια.
Για τη φετινή χρονιά έχει τεθεί στόχος για εξαγωγές 154 δισ. κυβικών μέτρων, οι οποίες με μέση τιμή στα επίπεδα των 415 δολαρίων μπορεί να αποφέρουν κέρδη της τάξης των 64 δισ. δολαρίων για τον ρωσικό κολοσσό. Σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου, στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα, ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ φαίνεται να έχει προσφέρει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη… εναλλακτική λύση για τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η χώρα μας στη συγκεκριμένη αγορά μέσω του ενεργειακού κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από τον αποκλεισμό του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI από τη διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταφορά του αζέρικου αερίου, έχει πέσει στο τραπέζι από τον μεγαλύτερο προμηθευτή μας, να αποτελέσει ο συγκεκριμένος αγωγός τον νότιο βραχίονα του αγωγού South Stream, που σχεδιάζουν οι Ρώσοι για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. «Σύμμαχοι» της Gazprom στον South Stream (όπου οι Ρώσοι έχουν ποσοστό 50%) είναι η ιταλική Eni (20%), η γερμανική Wintershall Holding (με 15%) και η γαλλική EDF (επίσης με 15%). Ο αγωγός προβλέπεται να μεταφέρει 63 δισ. κυβικά μέτρα αερίου το 2019, όταν θα βρίσκονται σε λειτουργία και οι τέσσερις γραμμές του, και θα περνά από τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τη Βόρεια Ιταλία, με διακλαδώσεις στην Ελλάδα, την Κροατία και ενδεχομένως το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.
M&M Gas
Ο εγχώριος μνηστήρας με μεγάλες φιλοδοξίες
Η M&M Gas ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2010 από τους ομίλους Μυτιληναίου και Μότορ Οϊλ και έχει στόχο να καταστεί η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου στην Ελλάδα, με σημαντική διεθνή παρουσία και με βασικό ρόλο στην κομβική, γεωγραφικά, θέση της χώρας στη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αναφορικά με τα πάγια στοιχεία και των δύο ομίλων που αφορούν τις δραστηριότητες φυσικού αερίου, αυτά είναι ένας σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT), δυναμικότητας 444 MW, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας, της Protergia, και ένας δυναμικότητας 437 MW, της Korinthos Power, ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (CHP), δυναμικότητας 334 MW της Αλουμίνιον και ένα διυλιστήριο με δυναμικότητα επεξεργασίας 172.000 βαρελιών ανά ημέρα, με εγκατεστημένη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δυναμικότητας 70 MW. Το χαρτοφυλάκιο των υφιστάμενων πελατών της M&M Gas αντιπροσωπεύει ετήσιο όγκο κατανάλωσης άνω των 1,8 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ οι προοπτικές για την αύξηση των πελατών της στην ελληνική αγορά αντιπροσωπεύουν επιπλέον όγκο κατανάλωσης άνω των 1,2 δισ. κ.μ.
Για τον ΔΕΣΦΑ
Ενδιαφέρον από ΓΕΚ Τέρνα και τσέχικο fund
Για τον ΔEΣΦA, μη δεσμευτική προσφορά κατέθεσε η κοινοπραξία της ελληνικής εταιρείας ΓEK TEPNA με το τσέχικο fund PPF.
Η ΓΕΚ Τέρνα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ελληνικούς κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους, με έντονη δραστηριότητα στον τομέα των μεγάλων έργων υποδομών, της θερμικής ηλεκτροπαραγωγής, των ΑΠΕ και του real estate, με σημαντική παρουσία στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ. Η περσινή χρήση της εισηγμένης έκλεισε με τζίρο 856 εκατ. ευρώ, EBITDA 133,4 εκατ. και καθαρά κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ.
Το α’ εξάμηνο της φετινής χρήσης έκλεισε με πωλήσεις 304,4 εκατ. ευρώ, λειτουργική κερδοφορία 61,2 εκατ. και καθαρά κέρδη 4,4 εκατ. ευρώ.
Στον τομέα της ενέργειας έχει παρουσία στις ΑΠΕ μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και στην ηλεκτροπαραγωγή – εμπορία μέσω του ΗΡΩΝΑ που διαθέτει δύο μονάδες φυσικού αερίου.
Oι Τσέχοι
Αναφορικά με την PPF, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς και χρηματοοικονομικούς ομίλους στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 17,6 δισ. ευρώ. Επενδύει σε κλάδους όπως είναι ο χρηματοασφαλιστικός και το real estate, η ενέργεια, η εξόρυξη μετάλλων, η γεωργία και το λιανεμπόριο.
Το τσέχικο fund δραστηριοποιείται κυρίως στην Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Καζακστάν, τη Ρουμανία, τη Λευκορωσία, το Βιετνάμ, την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία.
Στην Ελλάδα το fund έχει επενδύσει στην Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία μάλιστα φήμες θέλουν να επιδιώκει την αύξηση της συμμετοχής του.
Βασικός μέτοχος του PPF Group είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία, ο 48χρονος Πετρ Κέλνερ με περιουσία που ανέρχεται στα 7,6 δισ. δολάρια.
Μάκης Αποστόλου
mapostolou@pegasus.gr
 Τέσσερις Κολοσσοί στα ποδια της ΔΕΠΑ Τέσσερις Κολοσσοί στα ποδια της ΔΕΠΑ Τέσσερις Κολοσσοί στα ποδια της ΔΕΠΑ Τέσσερις Κολοσσοί στα ποδια της ΔΕΠΑ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Η δημοσκόπηση του Βήματος είναι αποκαλυπτική. Πριν ακόμα εφαρμοστούν τα πρωτοφανή,τρισχειρότερα μέτρα της τριετίας ( και μετά τη γελοιοποίηση των 3 κομμάτων, αφού η δόση αναβάλλεται και θαρθεί, αν έρθει, σε δόσεις ), η ΝΔ έχει χάσει το 1/ των ψηφοφόρων της ( το καταλαβαίνει αυτό κανείς ακούγοντας εξοργισμένους Νεοδημοκράτες που βρίζουν και καταριούνται το κόμμα και τους βουλευτές του ), το ΠΑΣΟΚ σχεδόν τη μισή του δύναμη ( από το 12 στο 7,5%, το ίδιο συνέβη και στις εκλογές των εκπαιδευτικών που η ΠΑΣΚΕ έχασε σχεδόν τη μισή της δύναμη ), και η ΔΗΜΑΡ πλησιάζει ραγδαία προς το 3% ( ειδικά αν ψηφίσει τον προϋπολογισμό και μετά το σόου Ψαριανού και Β. Οικονόμου ). Ο Σύριζα είναι στο 23% και θα απορροφήσει και άλλους αριστερούς ψηφοφόρους, το ίδιο και οι ΑΝΕΛ που είναι σταθερά στο ποσοστό τους και θα ανέβουν,με την εφαρμογή των μέτρων. Η Χρυσή Αυγή είναι στο 10,4% που είναι πλασματικό, γιατί οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ( που δεν έχουν σχέση με την Χ.Α αλλά της δίνουν τιμωρητική για το σύστημα ψήφο ) δεν φανερώνουν στα τηλεφωνικά γκάλοπ ότι θα την ψηφίσουν, άρα το ποσοστό της μπορεί να είναι περισσότερο.

    Τα μέτρα που στρέφουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προς τη Χρυσή Αυγή είναι
    1) Η κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά
    2) Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών
    3) Οι συνεχείς φόροι και χαράτσια στην ακίνητη περιουσία ( σπίτια, μαγαζιά, ενοίκια, αγροτεμάχια, βοσκοτόπια, οικόπεδα )
    4) Η κατάργηση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά προεκλογικά
    5) Η κατάργηση των δώρων σε όλο το δημόσιο
    6 ) Οι άθλιες συνθήκες του ΕΟΠΠΥ, με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς,φάρμακα, εξετάσεις και τη μεγάλη αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία
    7) Η απειλή κατασχέσεων καταθέσεων και ακινήτων για μικροποσά, ληξιπρόθεσμα χρέη, κάτω των 3000 ευρώ, όταν οι πολιτικοί είναι στο απυρόβλητο και καταχράσεις χρημάτων τις τελευταίες 3 δεκαετίες !

    Η οργή των πολιτών είναι πρωτοφανής και θυμίζει τις παραμονές της πτώσης του κ. Παπανδρέου ! Και αυτό το ξέρουν οι ξένοι, μάλλον, και γι' αυτό δεν δίνουν τη δόση, εκθέτοντας τη κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών που ψεύδονταν ότι θα χρεοκοπούσαμε στις 16 Νοεμβρίου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση