GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πιο προσιτή BMW Σειρά 1

Για αγορές όπως της Ελλάδας, που «άνοιξε» φορολογικά και μετά «έκλεισε» ξανά, οι βασικές εκδόσεις των μοντέλων έχουν ιδιαίτερη αξία. Ειδ...

Για αγορές όπως της Ελλάδας, που «άνοιξε» φορολογικά και μετά «έκλεισε» ξανά, οι βασικές εκδόσεις των μοντέλων έχουν ιδιαίτερη αξία. Ειδικά όταν αυτές συνδυάζονται με ακρωνύμια κάτω του… «14», που σημαίνει ότι από 1.400 κ.εκ. και κάτω.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με τη βασική έκδοση της BMW Σειράς 1, που «φοράει» τα σωστά διακριτικά (114i) και τοποθετείται τιμολογιακά στον «πάτο» της γκάμας. Βέβαια, μερικές φορές τα φαινόμενα απατούν…
Εσωτερικό: Η ποιότητα πάνω απ’ όλα
Φτηνή, ακριβή, πλούσια ή μέτρια εξοπλισμένη, από τη BMW Σειράς 1 δεν μπορείς να στερήσεις ότι είναι ποιοτική. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην όψη και στην αφή.
Στο εσωτερικό, που θα βολευτούν καλύτερα τέσσερις παρά πέντε επιβάτες, όλα βρίσκονται εκεί που πρέπει και είναι κατασκευασμένα όπως πρέπει.
Η σχεδίαση και ο συνδυασμός των επιφανειών είναι εξαιρετικός και πολύ προσεγμένος, ενώ η ποιότητα κατασκευής είναι εκεί, όπου και αν την αναζητήσεις.
 Η πιο προσιτή BMW Σειρά 1
Από το χώρο αποσκευών των 360 λίτρων, μέχρι το κρυμμένο ντουλαπάκι στα αριστερά του οδηγού, και από τον τρόπο που «κουμπώνει» το κανονικό (ευτυχώς) χειρόφρενο, μέχρι τον χτύπο που κάνουν οι πόρτες όταν κλείνουν.
Αν ξεπεράσεις την ελαφρώς κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, τότε νιώθεις ότι είσαι μέσα σε ένα κέλυφος προστασίας.
Κινητήρας: Του λείπει η δύναμη
Στην περίπτωση της 114i το όνομα δεν λέει όλη την αλήθεια. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι κάτω από το καπό βρίσκουμε μια de-tuned (αποδυναμωμένη) έκδοση του γνωστού κινητήρα της 116i, που για την περίσταση αποδίδει 102 ίππους και 180 Nm ροπής.
Επί της ουσίας έχουμε τον ίδιο 1.600άρη turbo κινητήρα με άμεσο ψεκασμό που αποδίδει 34 λιγότερους ίππους και μέχρι 60 Nm λιγότερα (ελέω overboost), καταναλώνοντας όμως ακριβώς τα ίδια (5,5 λτ./100 χλμ.) και εκπέμποντας τους ίδιους ρύπους (129 γρ./χλμ.) με την 116i.
Μαζί με αυτά τα νούμερα, ίδιο παραμένει και το βάρος που έχει να διαχειριστεί, το οποίο φτάνει τα 1.300 κιλά. Έτσι είναι λογικό ότι θύματα πέφτουν οι επιδόσεις. Ίσως όχι τόσο η επιτάχυνση από στάση που σταματάει στο αξιοπρεπέστατο 10,8 δλ. (για το 0-100).
 Η πιο προσιτή BMW Σειρά 1
Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στις ρεπρίζ. Για να αξιολογήσουμε τα μεγέθη πρέπει να κάνουμε τη σύγκριση με την 116i.
Έτσι στο 60-100 με 5η η διαφορά ξεπερνάει τα 3 δευτερόλεπτα, ενώ στο 80-120 με 5η και 6η οι διαφορές φτάνουν τα 5 και 9 δευτερόλεπτα αντίστοιχα. Γεγονός που φαίνεται και στο δρόμο, καθώς με μεγάλες σχέσεις στο κιβώτιο από την 114i λείπει η δύναμη.
Φυσικά το μοτέρ παραμένει εξαιρετικό και ποιότητα και γραμμικότητα, ενώ το νούμερο της μέσης εργοστασιακής κατανάλωσης δεν μοιάζει άπιαστο υπό φυσιολογικές συνθήκες.
 Η πιο προσιτή BMW Σειρά 1
Οδική συμπεριφορά: Ένα πλαίσιο για περισσότερα
Ασχέτως κινητήρα, η δομή της 114i παραμένει ένας νικηφόρος συνδυασμός στιβαρότητας και γοητείας στο δρόμο. Η βασική αυτή BMW κάνει ό,τι κάνουν τα μοντέλα από το Μόναχο καλύτερα.
Πάνε φοβερά στο δρόμο. Μπορεί ποτέ η ποιότητα κύλισης (ακόμα και με ελαστικά σχετικά μεγάλου προφίλ) να μην είναι κορυφαία, αλλά σίγουρα το αυτοκίνητο αναδεικνύει τη γρανιτένια συγκρότηση του πλαισίου σε όλες τις περιπτώσεις. Άλλο ένα πράγμα που θα εκτιμήσει ο οδηγός είναι το ζύγισμα.
Ακόμα και εκεί που ο κινητήρας θα σε κρεμάσει, το αυτοκίνητο ξέρει απόλυτα τι κάνει, χαράσσει την τροχιά του με ακρίβεια και ο οδηγός χαίρεται το τιμόνι χειρουργικής ακρίβειας.
Με κάτω από 39 μέτρα για το 100-0 και τα φρένα μοιάζουν ανθεκτικά και αποτελεσματικά, ενώ το κιβώτιο παραμένει κουραστικά σκληρό. Η ποιότητα που απολαμβάνεις στη BMW δεν αξίζει να υφίσταται συμβιβασμούς από ένα δύσχρηστο κιβώτιο. Γι’ αυτό υπάρχει το αυτόματο 8άρι.
 Η πιο προσιτή BMW Σειρά 1
Συμπέρασμα
Φτάνοντας στο ταμείο, ο αγοραστής ανακαλύπτει ότι επιλέγοντας την 114i έναντι της 116i έχει «γλυτώσει» 2.000 ευρώ.
Έτσι με κάτι λιγότερο από 22.000 ευρώ μπορεί να γίνει και αυτός μέλος της γοητευτικής παρέας με τον έλικα στο εμπρόσθιο καπό, ενώ προϊοντικά μπορεί να είναι σίγουρος ότι αγοράζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και μια από τις πιο αξιοζήλευτες ποιοτικές προσεγγίσεις σε μαζικό δημιούργημα.
 Η πιο προσιτή BMW Σειρά 1
Ωστόσο, η ουσία παραμένει άλλη. Όταν αγοράζεις BMW, έχεις, ή πρέπει να έχεις, στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι θα κληθείς να συμβιώσεις με ένα αυτοκίνητο ικανό να σε μυήσει (έστω και επιφανειακά) στη σπορ πλευρά της αυτοκίνησης. Αυτό έχει τα καλά του έχει και τα κακά του.
Ένα από τα κακά είναι ότι το πακέτο πρέπει να είναι ολοκληρωμένο. Δομικά και δυναμικά. Έτσι, με την 114i εκείνο που δεν παίρνεις είναι ο δυναμισμός, όπως προκύπτει από τον αδύναμο κινητήρα. Και επειδή αυτός κοστίζει 2.000 ευρώ, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι αξίζει το επιπλέον έξοδο.
 Η πιο προσιτή BMW Σειρά 1
Πηγή: autotriti.gr

1 σχόλιο

  1. οχι στα Γερμανικά αυτοκίνητα
    οχι λεφτά στους Γερμανούς που πασχίζουν για την υποδούλωση της Ελλάδας.
    ούτε ένα ευρώ σε Γερμανό εργαζόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση