GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην τελική ευθεία ο «γάμος» ΕΤΕ – Eurobank

Ξεκινούν εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου οι διαδικασίες για τη συγχώνευση του νέου τραπεζικού σχήματος ΕΤΕ-Eurobank που θα συγκαταλέγεται...


Ξεκινούν εντός του ερχόμενου Ιανουαρίου οι διαδικασίες για τη συγχώνευση του νέου τραπεζικού σχήματος ΕΤΕ-Eurobank που θα συγκαταλέγεται στις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής κ. Α. Τουρκολιά, κατά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στην οποία ζητήθηκε και δόθηκε η έγκριση για την απορρόφηση της Eurobank από την ΕΤΕ.
Σε 2 με 3 χρόνια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης οργανική συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου του 2013 εκτιμάται ότι θα γίνει η δημόσια πρόταση της ΕΤΕ προς τους μετόχους της Eurobank, ενώ η πλήρης οργανική συγχώνευση των δύο τραπεζών θα ολοκληρωθεί σε 2 με 3 χρόνια, είπε χθες μεταξύ άλλων ο κ. Α. Τουρκολιάς. Η Εθνική έχει εξασφαλίσει την ανέκκλητη δέσμευση των βασικών μετόχων της Εurobank, που εκπροσωπούν περίπου το 44% του μετοχικού κεφαλαίου ότι θα αποδεχθούν τη δημόσια πρόταση της ΕΤΕ. Στις αρχές του επόμενου μήνα θα βγει το πληροφοριακό δελτίο, είπε ο ίδιος. «Είναι επιτακτική ανάγκη το deal να προχωρήσει για το καλό της οικονομίας», επισήμανε ο κ. Τουρκολιάς, προσθέτοντας ότι «θα αξιοποιηθούν στελέχη της Eurobank παρά τις Κασσάνδρες».
Ο ίδιος είπε ότι το νέο τραπεζικό σχήμα θα συγκαταλέγεται μέσα στις 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει επιτακτική ανάγκη για περαιτέρω συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, παρά τη δημιουργία ήδη τριών ισχυρών σχημάτων.
Ο κ. Τουρκολιάς εκτίμησε ότι είναι δυνατή η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων καθώς, όπως είπε, βοηθούν τα κίνητρα που έχουν δοθεί. Ωστόσο, προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό να εξαντληθούν τα περιθώρια μείωσης των κεφαλαιακών αναγκών, εν όψει της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, πρόσθεσε. Για την ελληνική οικονομία, ο κ. Τουρκολιάς χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες ημέρες για την άρση της αβεβαιότητας. Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει προσήλωση στον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι «οι εύκολες λύσεις και οι παρεκκλίσεις του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο σημερινό περιβάλλον».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Γ. Ζανιάς τόνισε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πρωτοφανής, τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς την ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πολύ κοντά στο σημείο αναστροφής της αρνητικής πορείας. «Είναι πρωτοφανής ο ρυθμός προσαρμογής» τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι το έλλειμμα, από 24 δισ. ευρώ το 2009, μειώνεται κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ το 2012.
 Στην τελική ευθεία ο «γάμος» ΕΤΕ   Eurobank
Αριστερά, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Α. Τουρκολιάς και δεξιά, ο πρόεδρος Γ. Ζανιάς
Επίσης, ο κ. Ζανιάς αναφέρθηκε στο μέλλον του τραπεζικού συστήματος λέγοντας ότι τα νέα σχήματα θα είναι αυτά που θα δώσουν την αποφασιστική ώθηση στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Αναφορικά με τις καταθέσεις υπογράμμισε ότι στο γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,2 δισ. ευρώ.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ
Υπερ-τράπεζα με ενεργητικό 185 δισ. €
Με τη συνένωση δυνάμεων Εθνικής – Eurobank το σύνολο του ενεργητικού του νέου σχήματος θα ξεπερνά τα 185 δισ. ευρώ, οι συνολικές καταθέσεις θα ανέλθουν σε 89 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις τα 121 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των εργαζομένων θα φτάσει τους 53.713 τραπεζοϋπαλλήλους.
Επιπλέον η νέα τράπεζα θα έχει σύνολο Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ, αφού της ΕΤΕ μετά το PSI+ κατέχει ομόλογα ονομαστικής αξίας 4,7 δισ. ευρώ και η Eurobank 2,3 δισ. ευρώ.
Στις καταθέσεις, το μερίδιο αγοράς της Εθνικής Τράπεζας είναι περίπου στο 22,4% και της Eurobank στο 11,6%, που σημαίνει ότι μετά τη συγχώνευσή τους θα είναι στο 34%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις καταθέσεις έχει μερίδιο αγοράς 5,6%, η Alpha Bank μετά τη συγχώνευσή της με την Emporiki Bank στο 19% και η Πειραιώς με την ATEbank στο 19% (και μαζί με την Geniki Bank στο 20,1%).
Στις χορηγήσεις το μερίδιο αγοράς της Εθνικής ανέρχεται στο 18% και της Eurobank στο 15%, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο 3%, της Alpha Bank μαζί με την Emporiki στο 23,1%, της Πειραιώς με την ATEbank στο 17,8% και μαζί και με την Geniki Bank στο 19,3%.
Ελένη Κομίνη

 Στην τελική ευθεία ο «γάμος» ΕΤΕ   Eurobank Στην τελική ευθεία ο «γάμος» ΕΤΕ   Eurobank
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση