GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολιτικοί κρατούμενοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία δούλευαν για το Ikea

Συγνώμη ζήτησε ο σουηδικός κολοσσός Ikea για την πρακτική να εργάζονται για λογαριασμό του, τη δεκαετία του 1980, πολιτικοί κρατο...



Συγνώμη ζήτησε ο σουηδικός κολοσσός Ikea για την πρακτική να εργάζονται για λογαριασμό του, τη δεκαετία του 1980, πολιτικοί κρατούμενοι στην τότε Ανατολική Γερμανία και να κατασκευάζουν υποχρεωτικά ορισμένα από τα έπιπλα που διέθετε σε όλον τον κόσμο.

Ο γνωστός όμιλος παρουσίασε στο Βερολίνο την έκθεση που είχε παραγγείλει στους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες της εταιρείας Ernst & Young, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι συμμετείχαν εν μέρει στην παραγωγή επίπλων ή τμημάτων τους τα οποία παραδόθηκαν στην Ikea πριν από 25 με 30 χρόνια».

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τότε εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα πολιτικοί κρατούμενοι να εξαναγκαστούν να εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Η εταιρεία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν κρατούμενοι, όμως σήμερα είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά», εξήγησε ο σουηδικός όμιλος.

«Την εποχή εκείνη δεν είχαμε τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου και προφανώς δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε τέτοιες μεθόδους παραγωγής», δήλωσε η Ζανέτ Σκέλμοσε, μία από τις εκπροσώπους της εταιρείας εκφράζοντας τη λύπη της για την πρακτική που ακολουθήθηκε.

Η Ikea παρήγγειλε τη μελέτη αφότου πρώην κρατούμενοι, μιλώντας πέρσι στη γερμανική τηλεόραση, κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωναν να κατασκευάζουν έπιπλα στα εργαστήρια των φυλακών.
Εάν αρνούνταν κινδύνευαν να οδηγηθούν στην απομόνωση ή να υποστούν άλλες τιμωρίες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και άλλες εταιρείες εφάρμοζαν παρόμοιες μεθόδους στην Ανατολική Γερμανία, όπως για παράδειγμα οι δυτικογερμανικές εταιρείες Neckermann και Quelle. Μολονότι πολλοί επέκριναν την Ikea, οι προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να ρίξει φως στην υπόθεση είναι τουλάχιστον «μια αρχή», δήλωσε ο Ράινερ Βάγκνερ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Οργανώσεων Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας (UOKG) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Η UOKG και άλλες οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου για την αποζημίωση όσων των κρατουμένων που στους οποίους είχε επιβληθεί καταναγκαστική εργασία.
Πηγή:news247.gr

Πηγή: left.gr

3 σχόλια

  1. Η οργή του κόσμου είναι μεγάλη. Και θα φανεί και σήμερα όπου η συμμετοχή στη πορεία του Πολυτεχνείου σε 1-2 ώρες θα είναι μεγαλύτερη. Κανονικά, όμως, θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι, άνεργοι, απελπισμενοι και αγανακτισμένοι. Ολοι θα έπρεπε να κατεβούμε στο κέντρο της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Οσο καθόμαστε στα σπίτια μας, τόσο αυτοί θα αποθρασύνονται, μαζί με τα ελάχιστα ανθρωπάκια που βρίσκονται γύρω τους. Η οργή των φοιτητών και εργαζομένων κατά της ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, νεολαίας ΔΗΜΑΡ και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων είναι πρωτοφανής. Κανένας που στηρίζει αυτό το σάπιο καθεστώς δεν είναι στο απυρόβλητο ! Όλοι στους δρόμους έξω από το Πολυτεχνείο και για όλο το Σαββατοκύριακο ! Όπως τότε το 1973!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λέει για όλες αυτές τις συκοφαντίες το τιμημένο ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ σκληρό να μη βρίσκεις δανεικά. Και όταν βρίσκεις να θέλουν να σου επιβάλουν όρους. Απίστευτα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση