GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O πτερόσαυρος F-16

O Quetzalcoatlus είχε μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του μαχητικού αεροσκάφους Quetzalcoatlus: Το F-16 του Τζουράσικ Παρκ Σάρλοτ, Βόρ...

O Quetzalcoatlus είχε μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του μαχητικού αεροσκάφους
Quetzalcoatlus: Το F-16 του Τζουράσικ Παρκ
Σάρλοτ, Βόρεια Καρολίνα 
Είναι πτηνό; Είναι αεροσκάφος; Είναι ο Quetzalcoatlus, ένας πτερόσαυρος που θυμίζει αεροσκάφος και πιο συγκεκριμένα ένα μαχητικό F-16!
Ο γιγάντιος πτερόσαυρος
Απολιθώματα του Quetzalcoatlus έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του Τέξας όπως στο Εθνικό Πάρκο Big Bend μια περιοχή που σε αντίθεση με τη σημερινή της εικόνα  στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου καλυπτόταν από πυκνά δάση.
Ο Quetzalcoatlus πετούσε στους ουρανούς πριν από περίπου 67 εκατομμύρια έτη και η εμφάνιση του ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσο και τρομακτική αφού το άνοιγμα των φτερών του ξεπερνούσε τα δέκα μέτρα. Πήρε το όνομα του από το Quetzalcoatl, μια θεότητα των αρχαίων πολιτισμών της αμερικανικής ηπείρου. Ο Quetzalcoatl ήταν ένας άνθρωπος με μορφή ερπετού που διέθετε φτερά.
Τα μυστήρια
Το μέγεθος του Quetzalcoatlus σε συνδυασμό με τη μορφολογία της περιοχής προκαλεί διάφορα ερωτηματικά στους ειδικούς. Παραδείγματος χάριν, το βάρος ενός τόσο μεγάλου όντος λογικά δεν θα του επέτρεπε να πετάει ενώ επιπλέον εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι οι περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί απολιθώματα είναι περιοχές που δεν υπήρχαν σημεία με ψηλούς και απότομους βράχους οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Quetzalcoatlus να πετάξει.
Οι απαντήσεις
Ομάδα ειδικών από το Πολυτεχνείο του Τέξας αποφάσισε να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και πραγματοποίησε προσομοιώσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Quetzalcoatlus ζύγιζε περίπου 70 κιλά. Το ανώτατο επιτρεπτό βάρος που μπορεί να διαθέτει ένα πτηνό για να μπορεί να πετά έχει υπολογισθεί ότι κυμαίνεται γύρω 80 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι ο Quetzalcoatlus μπορούσε να πετάξει.
Είχε πολύ ελαφριά οστά τα οποία ήταν «γεμισμένα» με αέρα ενώ τα φτερά του ήταν εύθραυστα. «Ανατομικά μοιάζει με ένα μηχανικό θαύμα» αναφέρει ο Σανκάρ Τσάτερτζι, μέλος της ερευνητικής ομάδας που παρουσίασε τη μελέτη της στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρίας που γίνεται αυτές τις μέρες στη πόλη Σάρλοτ στη Βόρεια Καρολίνα.
Οπως έδειξαν οι προσομοιώσεις ο Quetzalcoatlus χρησιμοποιούσε και τα τέσσερα άκρα του για να πάρει φόρα στην απογείωση. Η προσγείωση για τον Quetzalcoatlus ήταν ένα ιδιαίτερα κοπιαστικό εγχείρημα αφού έπρεπε να κουνάει για πολύ ώρα με δύναμη τα φτερά του, να ακουμπάει αρχικά στο έδαφος με τα δύο πίσω άκρα του και στη συνέχεια αφού ακουμπήσουν και τα μπροστινά να τρέχει μέχρι να ισορροπήσει.
 O πτερόσαυρος F 16
Στο έδαφος ο Quetzalcoatlus θα θύμιζε καμηλοπάρδαλη


Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση