GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκία: Μετά τους Patriot επιθυμεί και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS

Ενδέχεται να ζητήσει άμεσα την ένταξή τους στο αμυντικό της σύστημα από το ΝΑΤΟ Η Αγκυρα επικαλείται την ένταση στη Συρία. Στη φωτ...

Ενδέχεται να ζητήσει άμεσα την ένταξή τους στο αμυντικό της σύστημα από το ΝΑΤΟ
Η Αγκυρα επικαλείται την ένταση στη Συρία. Στη φωτογραφία δύο ΝΑΤΟϊκά αεροπλάνα συλλογής πληροφοριών AWACS σε βάση στη Γερμανία. ( REUTERS/Kai Pfaffenbach )
 
Με πρόσχημα την κρίσιμη κατάσταση στα σύνορά της με την παραδομένη στον εμφύλιο πόλεμο Συρία, η Τουρκία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει άμεσα από τον ΝΑΤΟ την ένταξη των υπερσύγχρονων αεροπλάνων συλλογής πληροφοριών AWACS στο αμυντικό της σύστημα.
Ως γνωστόν στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε επισήμως αίτημα για την ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου. Τώρα το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «ενδέχεται να ζητηθεί η χρήση και άλλων συμμαχικών στοιχείων αεράμυνας». Ως τέτοια «στοιχεία αεράμυνας» ανώνυμοι αξιωματούχοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ανέφεραν τα γνωστά αεροπλάνα-ιπτάμενα ραντάρ.  
Το 2003 AWACS είχαν εγκατασταθεί σε τουρκικά αεροδρόμια και έκαναν περισσότερες από 100 αποστολές με συνολικά 950 ώρες πτήσεις, ώστε να προστατεύσουν την Τουρκία στη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής των ΗΠΑ και της «συμμαχίας των προθύμων» στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
«Η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστοιχιών Patriot, αλλά και συμμαχικών στρατευμάτων, δεν χρειάζεται την άδεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Η Συνθήκη της Ουάσιγκτον ορίζει ότι το έδαφός μας είναι έδαφος της Ατλαντικής Συμμαχίας» δήλωσε ο Ερντογάν.
Πάντως κύκλοι του ΝΑΤΟ διέψευσαν την πρόσφατη – και εμφανώς λαϊκιστική – «διαβεβαίωση» του Χουσείν Τζελίκ, αντιπροέδρου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι «τουρκικά χέρια θα βρίσκονται στην σκανδάλη των Patriot».
Σύμφωνα με τους ΝΑΤΟϊκούς κανόνες εμπλοκής, υπενθύμισαν κύκλοι του αρχηγείου της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, η Ανώτατη Συμμαχική Διοίκηση Ευρώπης (SACEUR) «έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τοποθέτηση και πιθανή ενεργοποίηση των πυραύλων Patriot».
  
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση