GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Spiegel: Προς λύση-μπάλωμα για το ελληνικό πρόβλημα

Να τα «κουτσοκαταφέρουν» προσπαθούν οι «σωτήρες» της Ελλάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Spiegel-online”. Αυτό σημαίνει ότι επί του πα...


Να τα «κουτσοκαταφέρουν» προσπαθούν οι «σωτήρες» της Ελλάδας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Spiegel-online”. Αυτό σημαίνει ότι επί του παρόντος αναζητούν μια νέα ενδιάμεση λύση, απωθώντας μια συνολικότερη σε βάθος χρόνου.
Οι χώρες της ευρωζώνης αναζητούν δημιουργικές ιδέες, μιας και η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξ ου και η διετής παράταση στην εκτέλεση του προγράμματος. Η συνεπαγόμενη (θεωρητική) πτώση του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 120% επί του ΑΕΠ παρατείνεται, ομοίως, κατά 2 χρόνια, όπερ συνεπάγεται επιπρόσθετη χρηματοδοτική ανάγκη της Ελλάδας ύψους 32 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει όμως τόσο η “Handelsblatt” όσο και το „Reuters“, επικαλούμενοι εσωτερική πληροφόρηση, προς το παρόν η ηγεσία της ευρωζώνης προσανατολίζεται στην κάλυψη μόνο των άμεσων αναγκών, που ανέρχονται στο πόσο των 13,5 δισ. ευρώ.
«Θα επικεντρωθούμε στο 2013 και στο 2014. Εν προκειμένω απαιτούνται 13,5 δισ. ευρώ», αποκάλυψε ένας από τους διαπραγματευτές στο Reuters. Η Handelsblatt αναφέρει επίσης την πίστη Ευρωπαίου διπλωμάτη, ότι αυτό το ποσό δεν θα καλυφθεί μέσω δανείων: «Το φρέσκο χρήμα δεν αποτελεί προς το παρόν επιλογή», φέρεται να είπε.
Με αυτόν τον τρόπο, η ευρωζώνη θα παρέπεμπε μια συνολικότερη στρατηγική για την διάσωση της Ελλάδας στο απώτερο μέλλον. Υπόβαθρο αυτών των πιθανών επιλογών είναι η θέση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό πρόβλημα: Νέα δάνεια θα επιβάρυναν εκ νέου το ελληνικό χρέος και η πτώση του στο 120% θα μεταφερόταν στις καλένδες. Το «κούρεμα» του χρέους, ως γνωστόν, απορρίπτεται ως λύση από την Γερμανία, ενώ το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένο να συνεισφέρει σε περαιτέρω παράταση εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναζητούν λύση μόνο για τα 13,5 δισ. ευρώ που απαιτούνται ως το 2014. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι η δραστική μείωση των επιτοκίων, όπως αναφέρει και η Süddeutsche Zeitung σε σημερινό της δημοσίευμα που σας μεταφέραμε ήδη και επιβεβαιώνεται πλήρως και από την “Spiegel-online”, ομολόγησε δε ήδη εμμέσως και ο Wolfgang Schäuble. Ταυτόχρονα, τα μελλοντικά δάνεια που θα χορηγηθούν από τον μηχανισμό ESFS θα μπορούσαν να είναι άτοκα. Επιπρόσθετα, θα ήταν δυνατόν να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ήδη χορηγηθέντων δανείων και έτσι να δοθούν ανάσες στην Ελλάδα. Αμφότερες οι τελευταίες λύσεις οδηγούν πρακτικά σε άμεσες ζημίες στους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών που δάνεισαν την χώρα μας.
Το δημοσίευμα της “Spiegel-online” επικαλείται τέλος, και έτερο των ”New York Times”, που μεταφέρει πληροφορίες τραπεζιτών και δικηγόρων (έχουν ακουστεί πολλάκις), ότι η Ελλάδα με λίγα χρήματα θα μπορούσε να αγοράσει ίδιον χρέος, μιας και τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την ονομαστική. Οι “New York Times” εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατά 30 με 40 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα σχέδια όμως στέκονται εμπόδιο πολλά Hedgefonds, που διατηρούν πολλά από αυτά τα κρατικά ομόλογα.
Είναι προφανές ότι, αν το δημοσίευμα επιβεβαιωθεί και η λύση του ελληνικού ζητήματος παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον, εξυπηρετούνται μεν οι εκλογικές ανάγκες των ηγετών της ευρωζώνης, ιδίως της Γερμανίας, παρατείνεται όμως ανάλογα και η αβεβαιότητα και ανασφάλεια γύρω από την τύχη της Ελλάδας. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς τον τρόπο, με τον οποίο η χώρα θα μπορέσει να προσελκύσει ζωτικής ανάγκης επενδύσεις, ενώ και οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό καθίστανται ομοίως απρόβλεπτες.

Πηγή:kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση