GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tι γράφει στο άρθρο της (στην "Αυγή"!) η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου...

Εναλλακτική πρόταση και αλλαγή πολιτικής.   Της Μαριλίζας Ξενο γιαννακοπούλου* Το αδιέξοδο στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο...

Εναλλακτική πρόταση και αλλαγή πολιτικής.


 Της Μαριλίζας Ξενο γιαννακοπούλου*

Το αδιέξοδο στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οδηγεί σε τρεις θλιβερές διαπιστώσεις.
Πρώτον: Η κυβέρνηση όχι μόνο εγκατέλειψε την επαναδιαπραγμάτευση, αλλά προχώρησε στην ψήφιση των επαχθέστερων μέτρων και παραμέρισε τη Βουλή επιβάλλοντας τις απαράδεκτες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς να έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων μια στοιχειώδη συμφωνία. «Συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις» χωρίς διαπραγμάτευση, συνειδητά εγκλωβισμένη στην πολιτική που ενισχύει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η ίδια όφειλε να θέσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Όταν θα υπάρξει τελικά συμβιβασμός στο Eurogroup, δεν θα αποτυπώνει την ουσιαστική λύση του προβλήματος, αλλά μια προσχηματική διαχείριση της προοπτικής του χρέους. Θα παρατείνει έτσι την εκκρεμότητα, επιβάλλοντας δυσμενέστερους όρους ως προς την εκταμίευση της δόσης και την κηδεμονία της Ελλάδας, ενώ σε λίγους μήνες το πρόβλημα θα ανακύψει εκ νέου. Χωρίς στρατηγική διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους και αλλαγή πολιτικής, θα ζήσουμε άλλη μια φορά ό,τι έγινε με το PSI. Δέκα μήνες μετά η επανακεφαλαιοποίηση είναι σε εκκρεμότητα, η οικονομία βυθίζεται, η αγορά έχει στεγνώσει και η αυξανόμενη ύφεση ακυρώνει στη πράξη τα όποια οφέλη του «κουρέματος».
Δεύτερον: Μια ευρωπαϊκή συνολική λύση για την κρίση χρέους και την προοπτική της Ευρωζώνης παραμένει ευσεβής πόθος. Οι ηγεσίες της Ευρώπηςν άβουλες και μοιραίες από τον Δεκέμβρη του 2010 μέχρι σήμερα, αποφασίζουν τη μονόπλευρη ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη δογματική αναγόρευση της περιοριστικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό θέσφατο, ενώ περιορίζονται σε ευχολόγια για την ανάπτυξη. Η πολιτική διγλωσσία και ανακολουθία, η ιδεοληπτική εμμονή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και η χρονική καθυστέρηση υπονομεύουν τη συνοχή και την προοπτική της Ευρωζώνης.
Τρίτον: Η εξέλιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτυπώνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Ε.Ε. και την παραβίαση βασικών ευρωπαϊκών αρχών. Σε περίοδο κρίσης, αντί να λειτουργήσει ο κοινοτικός προϋπολογισμός ως εργαλείο ανάπτυξης, αναδιανομής και κοινωνικής συνοχής, οι δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2014-2020 προτείνεται να συρρικνωθούν δραματικά. Σήμερα έχουμε το παράδοξο ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. των 28 να είναι μικρότερος από εκείνον των 15 κρατών - μελών πριν από τη διεύρυνση. Επιπλέον, προτείνεται η επιβολή ρήτρας μακροοικονομικής αιρεσιμότητας που θα οδηγήσει τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα να τιμωρούνται με πάγωμα κονδυλίων των Διαρθρωτικών Ταμείων, αντί να υποστηρίζονται για να αντιμετωπίσουν την ύφεση. Ποιος θυμάται πια στην Ευρώπη ότι η λειτουργία της Εσωτερικής Αγοράς και της ΟΝΕ είχε ως προϋπόθεση την οικονομική και κοινωνική συνοχή και τη σύγκλιση.
Η αντίληψη του «καλού παιδιού» που άνευ όρων λαμβάνει μέτρα και στη συνέχεια ζητάει επιβράβευση οδηγεί τη χώρα μας σε συνεχώς δυσμενέστερη θέση και υποκαθιστά τη στρατηγική εξόδου από την κρίση με ένα ατέρμονο αγωνιώδες κυνήγι της επόμενης δόσης.
Σήμερα, απαιτείται εναλλακτική πρόταση και αλλαγή πολιτικής. Απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική εξόδου από την κρίση και σθεναρή διαπραγμάτευση τόσο για τη χώρα μας όσο και τη συνολική ευρωπαϊκή προοπτική.
Όσοι αυτοαναγορεύονται ως οι γνήσιοι και μοναδικοί «ευρωπαϊστές» που επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός δήθεν ευρωπαϊκού μετώπου ως μανδύα εγκλωβισμού στον αδιέξοδο μονόδρομο της κρατούσας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αποδυναμώνουν και τελικά υπονομεύουν τόσο τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας μας, όσο και την προοπτική αλλαγής πλεύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

*Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είναι πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών υπεύθυνη για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=731116

5 σχόλια

  1. Επάνω από το αναπηρικό καροτσάκι μου σας ευχομαι ολόψυχα να έχετε την υγεία σας..

    Όταν περνούνε μέτρα δρακόντια που απλώς εξαιρούσαν τα Α.Μ.Ε.Α από τα ηλικιακά κριτήρια έστω για το ΕΚΑΣ έρχονται μετά από δέκα ημέρες με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου ενός υπουργού και ανατρέπουν αυτά που ψήφισαν στην ΒΟΥΛΉ!!!

    Έτσι μας βάζουν με ποσοστό αναπηρίας 90% σε ηλικιακά κριτήρια δηλαδή να ζήσουμε με 400 ευρώ, να πληρώνουμε τα φάρμακα από 10% σε 25%..να μην έχομε ζωή δηλαδή..δεν πειράζει ας ζήσετε εσείς οι έξυπνοι και {οι υγιής} καλούμε όμως τους υγιής στο μυαλό την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΎΜΕ με τα καροτσάκια μας σε έναν άνισο αγώνα.

    Συγκεκριμένα Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. αποφάσισε να καλέσει σε Παν-αναπηρική, Πανελλήνια συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών (οδό Νίκης & Μητροπόλεως)....

    «Η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσω της οποίας ακυρώθηκαν οι όποιες εξαιρέσεις προβλέπονταν στο μεσοπρόθεσμο του 2013-2016 για τα άτομα με αναπηρία από την επώδυνη και άδικη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. και σύσσωμου του αναπηρικού κινήματος»

    - Βελτίωση των διατάξεων του ν. 4024 και των συμπληρωματικών διατάξεων του (άρ.25 ν.4038/2012),

    - Επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας για όλους τους συνταξιούχους αναπηρίας/γήρατος ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και μελών οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

    - Χορήγηση του ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους αναπηρίας χωρίς όριο ηλικίας,

    - Επαναφορά της ρύθμισης του μεσοπρόθεσμού για τη διατήρηση του άρθρου 32 του ν. 3896/2012 ως έχει, δηλαδή διατήρηση του δώρου εορτών αδείας.


    Και κάτι τελευταίο...
    Αυτή η κύρια του ΠΑΣΟΚ θα ανήκει αύριο στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α; ΕΎΓΕ εκεί στην Κουμουνδούρου ΕΎΓΕ και εις ανώτερα πάρετε και τον ΓΑΠ τον Λοβέρδο,τον Κουτρουμανη και ΜΗ ΞΕΧΆΣΕΤΕ τον Βενιζέλο ..

    ΜΗ ΤΟ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΠΟΤΈ ΣΤΗΝ ΖΩΉ ΣΟΥ Ανάπηρος ίσως γίνεις και εσύ στο επόμενο λεπτό ..Σας ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ Έχετε ΠΆΝΤΑ ΚΑΛΉ ΥΓΕΙΑ ΌΛΟΙ ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΛΑΑΤΕΕΕΣΣΣΣΣ ΜΟΥΥΥΥΥΥΥΥ....
    ΚΟΡΟΪΔΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ..

    Στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η εμπνεύστρια του «λεφτά υπάρχουν».

    Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο σαββατοκύριακο θα παραστεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb, η Λούκα Κατσέλη, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ

    Κατά τις πληροφορίες μας, η Λ. Κατσέλη και θα παραστεί και θα μιλήσει στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιείται για να προετοιμάσει τις διαδικασίες για την μετεξέλιξή του σε ενιαίο κομματικό φορέα, πολυτασικό, σε συνέδριο που θα διεξαχθεί την άνοιξη.

    Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο, αποφασιστικό στάδιο ένταξης
    της Λ. Κατσέλη στον ΣΥΡΙΖΑ.

    ___________________ ΠΑ$$ΟΚ = $YΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙ ΘΕΛΕΙ Η ΑΛΟΓΟΜΟΥΡΑ ΝΕΝΕΚΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΣΑΝ ΤΟ ΜΑΣΟΚ;...ΟΥΣΤ ΛΑΜΟΓΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΟΜΠΟΥΓΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ25 Νοε 2012, 10:57:00 μ.μ.

    ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΕΙΣ... ΜΑΖΕΥΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΞΥΝΟΚΗΠΟΥΡΟΜΕΤΡΕΣΕΣ ΤΟΥ ΓΑΠΑΡΧ...ΔΗ??? ΛΟΥΛΑΘΗΚΑΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ή εμείς ή αυτοί"
    εύστοχο πολιτικό σύνθημα των τελευταίων ετών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
    αρχίσαμε να μπερδευόμαστε όμως, ποιοί είναι "αυτοί" και ποιοί "εμείς"

    πραγματικά λυπάμαι ...
    και για την Αυγή και για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α....

    κάπου εδώ χωρίζουν οι απο το 2004 κοινοί δρόμοι μας σύντροφοι...
    ...κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση