GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ακόμα δεν άρχισε η εφαρμογή του νέου Μνημονίου κι έχασαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/ Στα προηγούμενα άρθρα του Δευκαλίωνα φτάσαμε σε ένα πολύ κακό συμπέρασμα: ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.gr/

Στα προηγούμενα άρθρα του Δευκαλίωνα φτάσαμε σε ένα πολύ κακό συμπέρασμα: Η φιλομνημονιακή πολιτικοοικονομική ελίτ που διευθύνει την χώρα είναι μειωμένης πολιτικής εμβέλειας και αντίληψης, και δεν μπορεί να...
αντιληφθεί και να εκμεταλλευθεί τις γεωπολιτικές μεταβολές που συντελούνται σήμερα στο παγκόσμιο επίπεδο.
Μία ακόμα απόδειξη της ανεπάρκειας του φιλομνημονιακού  πολιτικού τόξου μας δίνει η σημερινή ειδησεογραφία. Η επαναγορά ομολόγων τελείωσε με αποτυχία υλοποίησης των στόχων που είχαν αρχικά τεθεί.
Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά είχε αποφασισθεί να δαπανηθούν περίπου 10 δις ευρώ προκειμένου να αγορασθούν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δις ευρώ, τελικά πρέπει να δαπανηθούν 11,1 δις ευρώ για να αγορασθούν ομόλογα 31,8 δις ευρώ. Δηλαδή ξόδεψαν περισσότερα από ότι είχαν προϋπολογίσει για να αγοράσουν λιγότερα από όσα είχαν προγραμματίσει.
Αποτελέσματα και γράψτε το. Οι Ελληνικές τράπεζες εξαναγκάσθηκαν από την ΕΚΤ να συμμετάσχουν τελικά σε ποσοστό κοντά στο 100%, στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, αντί της αρχικής συμμετοχής που υπολογίζονταν σε ποσοστό 67%. Άμεσο αποτέλεσμα; Αλλάζουν όλα στην υλοποιούμενη ήδη επιχείρηση συγχωνεύσεων των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Θα το θυμηθείτε πολύ σύντομα.
Οι συγχωνεύσεις θα γίνουν μεν, αλλά ΟΧΙ στην μορφή που έχουν πάρει την παρούσα χρονική συγκυρία. Θα είναι μεγαλύτερες και τελικά θα προκύψουν λιγότερα ενοποιημένα τραπεζικά σχήματα. Δηλαδή η φιλομνημονιακή συγκυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να έρθει εκ νέου σε συνεννόηση και συμφωνία με το εγχώριο και κυρίαρχο οικονομικό πλαίσιο προκειμένου να χωνευθούν και να λυθούν οι ενδο-καπιταλιστικές αντιθέσεις που θα προκύψουν από την νέα υπό διαμόρφωση πραγματικότητα. Φυσικά θα απαιτηθούν και περισσότερα δανεικά από την ΕΕ κεφάλαια.
Δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα. Με τον υπάρχοντα θεωρητικό υπολογισμό η επιτυχία στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων σήμαινε μείωση του Χρέους κατά 11% του ΑΕΠ. Με την διαμορφωμένη όμως πραγματικότητα το Χρέος μειώνεται κατά 9,5% του ΑΕΠ. Μικρή η διαφορά του 1,5% του ΑΕΠ θα αντιτείνει κάποιος καλοπροαίρετος μνημονιακός.
Τεράστιο λάθος. Ήδη υπάρχει διαφορά εκτιμήσεως σχετικά με το ύψος του Χρέους το 2020. Η μεν ΕΕ το υπολογίζει στο 120% του ΑΕΠ, το δε ΔΝΤ στο 124% του ΑΕΠ. Η διαφορά δε αυτή αποτελεί νάρκη στην παραμονή του ΔΝΤ στο μνημονιακό πρόγραμμα. Τώρα η προαναφερόμενη θεωρητική εκτίμηση αλλάζει. Η μεν ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το Χρέος το 2020 θα είναι 121,5 % του ΑΕΠ, το δε ΔΝΤ ότι το Χρέος θα είναι 125,5 % του ΑΕΠ.
Πως θα καλυφθεί αυτή η απόκλιση, η οποία -για να μην μπερδευόμαστε με ποσοστά του ΑΕΠ- είναι περίπου 10 δις ευρώ;
Δεν χρειάζεται φαντασία. Με νέα μέτρα!
Όμως το πρόβλημα δεν θα είναι απλά της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ. Όπως προαναφέραμε υπάρχει πρόβλημα πλέον στις συγχωνεύσεις των τραπεζών.
Εκεί να δείτε αποκλίσεις που θα καλυφθούν με επί πλέον δανεισμό, ήτοι με επί πλέον μέτρα. Μην ανησυχείτε όμως. Τα επί πλέον μέτρα δεν θα ψηφισθούν από την Βουλή. Άρα δεν θα διαψευσθούν οι πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης που δεσμεύονται ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.
Όπως έχουμε ήδη γράψει έχει ψηφισθεί από την Βουλή και υπάρχει πλέον η ρήτρα της Αυτόματης Προσαρμογής. Δηλαδή, όταν δεν επιτυγχάνονται οι μνημονιακοί  στόχοι αυτόματα υιοθετούνται προγραμματισμένα περιοριστικά δημοσιονομικά μέτρα.
Σε πολύ απλά Ελληνικά… Ακόμα δεν άρχισε η εφαρμογή του νέου Μνημονίου κι έχασαν 10 δισεκατομμύρια ευρώ!

1 σχόλιο

  1. Οι τρεις μοιραιοι. Και τον ΓΑπ θα ξαναφερετε πισω και απο κοντα βλεπω και τον Καραμανλη και το δημοψηφισμα θα γινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση