GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το δημόσιο χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ

Οι αναλυτές της τράπεζας βασίζουν την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός της επιτυχούς επαναγοράς του χρέους και ότι η εκταμίευση της δόσης ...


Οι αναλυτές της τράπεζας βασίζουν την εκτίμησή τους αυτή στο γεγονός της επιτυχούς επαναγοράς του χρέους και ότι η εκταμίευση της δόσης “σηματοδοτεί την αφετηρία ενός δυνητικά ενάρετου κύκλου, όπου η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία θα προκαλέσει εισροές κεφαλαίων και θα αμβλύνει τη στενότητα ρευστότητας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επανεκκίνηση της ανάπτυξης, που με τη σειρά της θα τονώσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη έως ότου η οικονομία αρχίσει να ομαλοποιείται και η χώρα να βγαίνει από τα αδιέξοδα της κρίσης”.
Ενα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων που είχαν προγραμματιστεί να εισπραχθούν φέτος θα εισπραχθεί τελικά το 2013
Και “βλέπουν” ταχύτερη αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αφού η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και η προοπτική για ομαλοποίηση της χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών μπορεί να καταστήσει εφικτή την ανάκαμψη της οικονομίας από τα τέλη του 2013, και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους να εξασφαλιστεί -ενδεχομένως- και νωρίτερα από το 2020.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank στηρίζονται στα εξής δεδομένα:
Η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας εξελίσσεται προς το θετικότερο, με βάση την υλοποίηση του προϋπολογισμού στο 11μηνο, και εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα έχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα (πρόβλεψη τρόικας για πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ).
Φορολογικά έσοδα
Αυτό θα συμβεί παρότι ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών εσόδων που είχαν προγραμματιστεί να εισπραχθούν φέτος θα εισπραχθούν τελικά το 2013. Επομένως, η υλοποίηση του Π2013 ξεκινάει με αβάντα άνω των 2,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικας και με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων μείωσης των δημόσιων δαπανών και αύξησης των εσόδων ύψους 9,6 δισ. εντός του 2013.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και του προγράμματος επαναγοράς του ελληνικού δημόσιου χρέους και την κατάθεση και του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, έχουμε την άμεση εκταμίευση, 34,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο και 9,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο 2013.
Επανεκκίνηση και επιτάχυνση της κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομών.
Αποτελεσματικότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και δη των εξαγωγικών από τις τράπεζες και ενίσχυση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ μέσω της ΕΤΕπ.
Αποτελεσματικότερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με προσέλκυση επενδυτών κ.λπ.
Οι εξελίξεις αυτές μπορούν να αντισταθμίσουν σε σημαντικό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής και να περιορίσουν ουσιαστικά την ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2013. Μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αξιοσημείωτη ανάκαμψη από το 2014.
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια

  1. Και μετά ξύπνησες....
    Ρε τι παραμύθια είναι αυτά που λέτε?
    Και ποιος θα αγοράζει?
    Καλές οι εξαγωγές αλλά χωρίς εσωτερική ζήτηση λόγω εξαθλίωσης δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να μετατρέπεις τον λαό σε σκλάβους.
    Θα μου πείς τα ξέρουμε αυτά αλλά ετσι μας είπαν να γράψουμε για να πάρουμε το δάνειο, αυτά γράφουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν "Σαλτάρει" οι ΣΥΡΙΖΟεφημερίδες !!!

    Μαθημένοι στα ΠΟΛΛΑ (τζάμπα...) λεφτά τους φαίνονται "ψίχουλα" τα 34 Δισ.!!!

    Στην Αυγη το ποσό που φαίνονται "ψίχουλα" ανέβηκε στα 52 Δισ.!!!

    ΤΌΣΟ ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΔΕΣ ..ΟΙ ΑΠΛΥΤΟΙ ΠΙΑ !!! με τα δανεικά απο ολόκληρο τον Πλανήτη Γη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση