GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα επιτεύγματα του 2012

Τα επιτεύγματα του 2012 Τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα της χρονιάς, επέλεξαν και φέτος, οι συντάκτες της επιθεώρησης «Science»....

Τα επιτεύγματα του 2012

Τα σημαντικότερα επιστημονικά γεγονότα της χρονιάς, επέλεξαν και φέτος, οι συντάκτες της επιθεώρησης «Science». Όπως ήταν αναμενόμενο, την πρώτη θέση κατέλαβε το μποζόνιο Χιγκς, η ύπαρξη του οποίου προβλέφθηκε θεωρητικώς πριν από περισσότερο από 40 χρόνια από τον Πίτερ Χιγκς, αλλά τον περασμένο Ιούλιο επιστήμονες ανέφεραν ότι αυτή η θεωρία μάλλον έγινε... πράξη.
Ιδού λοιπόν η σχετική λίστα:
1.       Επίτευγμα της χρονιάς: Το μποζόνιο Χιγκς.
Χρειάστηκε να περιμένουμε περίπου μισό αιώνα μέχρι να κατασκευαστεί το γιγάντιο μηχάνημα που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις σχετικά με την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς. Ωστόσο τον περασμένο Ιούλιο φαίνεται ότι έφτασε η στιγμή: επιστήμονες του CERN ανακοίνωσαν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαιώσει ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.
2.      Το γονιδίωμα του μακρινού μας εξαδέλφου.
Μέσα στο 2012 γερμανοί επιστήμονες έδωσαν στη δημοσιότητα το γονιδίωμα ενός εξαφανισμένου είδους, του ανθρώπου του Ντενίσοβα. Πρόκειται για ένα είδος που ζούσε στη Σιβηρία και ήταν συγγενικό των σύγχρονων ανθρώπων - οι Ντενίσοβα ήταν μάλιστα ακόμη πιο στενοί συγγενείς των Νεάντερταλ.
3.       Ποντίκια γέννησαν με ωάρια από βλαστικά κύτταρα.
Μέσα στο 2012 ιάπωνες ερευνητές χάρισαν σε... ποντικίνες τη χαρά της μητρότητας με ωάρια που δημιούργησαν από το... μηδέν με χρήση βλαστικών κυττάρων. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία γονιμοποίησαν τα ωάρια που δημιούργησαν και τα εμφύτευσαν σε πειραματόζωα: ύστερα από φυσιολογική εγκυμοσύνη, αυτά έφεραν στο φως υγιή ποντικάκια.
4.       Η προσεδάφιση του Curiosity στον Άρη.
Μέσα σε αυτή τη χρονιά η ανθρωπότητα έβαλε πλώρη για την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη, στέλνοντας για εξερεύνηση ένα άκρως εξελιγμένο ρομποτικό όχημα, το Curiosity. Η επιτυχημένη προσεδάφιση του ρομποτικού εξερευνητή ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τους ειδικούς της αποστολής στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, λίγο έξω από το Λος Αντζελες. Παρότι το Curiosity δεν ήταν το πρώτο ρομποτικό όχημα που έφθασε στον Άρη η επιτυχής προσεδάφισή του τον περασμένο Αύγουστο άνοιξε μια καινούργια σελίδα στην κατάκτηση του Διαστήματος.
5.       Φανερώθηκαν τα... εξωτικά σωματίδια.
Το 2012 εμφανίστηκαν οι πρώτες σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη των «φερμιονίων Μαγιοράνα», μιας κατηγορίας παράξενων σωματιδίων που αποτελούν τα αντισωματίδια των εαυτών τους. Ο εντοπισμός τους κατέστη δυνατός χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τρανζίστορ.
6.       «Ανάβοντας» και «σβήνοντας» τα γονίδια.
Μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος μια από τις μεγάλες προκλήσεις για τους ειδικούς ήταν - και είναι - το να καταφέρουν να παρέμβουν σε συγκεκριμένα γονίδια προκειμένου να αποκαλύψουν τα «επιμέρους» μυστικά του γενετικού μας κώδικα τα οποία είναι καίριας σημασίας για την υγεία αλλά και την ασθένεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο η όλη διαδικασία της παρέμβασης ήταν σε μεγάλο βαθμό δύσκολη αφού δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εξειδικευμένα εργαλεία. Μέσα στο 2012 όμως εμφανίστηκε ένα εξελιγμένο «εργαλείο» (TAL effector) το οποίο έδωσε στους ερευνητές τη δυνατότητα να «αλλάζουν» τη συμπεριφορά των γονιδίων, να αυξάνουν τη δράση τους ή αντιθέτως να τα «αποσιωπούν» σε ψάρια-ζέβρα, βατράχους, παραγωγικά ζώα, ακόμη και σε κύτταρα ασθενών.
7.       Λέιζερ ακτίνων Χ στην υπηρεσία της ιατρικής.
Τον περασμένο Νοέμβριο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ ακτίνων Χ - το οποίο «λάμπει» πολύ περισσότερο από τις συμβατικές πηγές ακτίνων Χ - προκειμένου να προσδιορίσουν τη δομή ενός ενζύμου. Το ένζυμο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του παρασίτου Trypanosoma brucei το οποίο προκαλεί την αφρικανική τρυπανοσωμίαση (ή αλλιώς ασθένεια του ύπνου).
8.       Στα σκουπίδια ο όρος «σκουπιδο-DNA».
Μια μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Σεπτέμβριο θεωρήθηκε ως νέο ιστορικό ορόσημο της βιολογίας - μετά από εκείνο της ολοκληρωμένης «ανάγνωσης» του ανθρωπίνου γονιδιώματος το 2003. Εκατοντάδες επιστήμονες δεκάδων ερευνητικών κέντρων παγκοσμίως που συμμετείχαν στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα ENCODE παρουσίασαν την «ανανεωμένη έκδοση» της «εγκυκλοπαίδειας του DNA» η οποία επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τεράστιας αυτής ερευνητικής δουλειάς που διήρκεσε πέντε έτη το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα ήδη γνωστά 20.000- 23.000 γονίδια, καθώς, πέρα από αυτά τα γονίδια που απαρτίζουν μόλις το 2% του DNA και παράγουν τις πρωτεϊνες, το υπόλοιπο DNA (θεωρούμενο «σκουπίδι» μέχρι σήμερα) κάθε άλλο παρά άχρηστο είναι. Στην πραγματικότητα, μάλλον αποτελεί ένα τεράστιο κρυφό «λειτουργικό σύστημα» που ελέγχει το γονιδίωμά μας. Συνολικά, περίπου το 80% του DNA αποκαλύφθηκε πλέον ότι επιτελεί κάποιου είδους χρήσιμη βιοχημική λειτουργία.
9.       Κίνηση με τη... σκέψη.
Μέσα στο 2012 ειδικοί του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς πήγαν τη σκέψη της... κίνησης μέσω της σκέψης ένα βήμα πιο πέρα. Παρουσίασαν έναν εξελιγμένο ρομποτικό βραχίονα ονόματι Modular Prosthetic Limb (αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των Εξελιγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ) που προσφέρει σε παράλυτα άτομα τα οποία σήμερα είναι εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σώμα που δεν αντιδρά, μεγάλη αυτονομία κινήσεων - είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο ρομποτικό προσθετικό μέλος προσφέρει ανεξάρτητη κίνηση του κάθε δαχτύλου σε ένα «πακέτο» που ζυγίζει λιγότερο από πέντε κιλά.
10.   Πώς αλλάζουν οι «γεύσεις» των νετρίνων.
Το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ που βασάνιζε επί έτη τους φυσικούς φαίνεται ότι βρέθηκε εφέτος μέσω των μετρήσεων του Πειράματος Νετρίνων του Αντιδραστήρα Daya Bay στην Κίνα. Η διεθνής ομάδα ερευνητών που εργάζεται εκεί κατόρθωσε να προσδιορίσει την τιμή και της τελευταίας παραμέτρου που απαιτείται για την περιγραφή των ταλαντώσεων των νετρίνων - του τρόπου δηλαδή με τον οποίο τα σωματίδια περνούν από τον ένα τύπο στον άλλο ή, όπως λένε οι ειδικοί, αλλάζουν «γεύσεις». Η εξέλιξη θα επιτρέψει πλέον στους επιστήμονες να μελετήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των νετρίνων και των αντινετρίνων και ενδεχομένως να δώσουν απαντήσεις στο μεγάλο μυστήριο της ύπαρξης της ύλης και της αντιύλης στο Σύμπαν.

Πηγή: dete.gr
Πηγη: enikos.gr

1 σχόλιο

  1. Τα επιτεύγματα του 2012...

    Θρασύτατος 5χρονος παραπληγικός! Το 5χρονο Golden Boy!

    JUNGLE-Report

    Θρασύτατος 5χρονος παραπληγικός! Τα golden-boys συνεχίζουν το ‘πάρτι’.
    Την στιγμή που η τρικομματική κυβέρνηση έδινε τιτάνιο αγώνα στις Βρυξέλες, λέγοντας ναι σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών, τα εγχώρια 5χρονα λαμόγια προσπαθούν να καταστρέψουν τα δημόσια ταμεία.

    Κραυγαλέο παράδειγμα αχάριστος 5χρονος παραπληγικός, ο οποίος έπαιρνε επίδομα επί τρία συνεχή έτη!

    Το 5χρονο Golden Boy, περιμένει από τον... περασμένο Φεβρουάριο να περάσει από ειδική επιτροπή, ενώ παραμένει άγνωστο αν είναι ακόμα παραπληγικός.

    Η σύσταση της επιτροπής καθυστερεί γιατί πρέπει πρώτα τα μέλη της επιτροπής να περάσουν από επιτροπή όπου θα ελέγξουν τα προσόντα της επιτροπής, τα μέλη της οποίας θα πρέπει να περάσουν από επιτροπή που θα ελέγξει την επιτροπή που θα διορίσει τα μέλη της επιτροπής.



    Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του Θ. Πάγκαλου στο Twitter που κατήγγειλε ότι ο 5χρονος είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ένας από αυτούς που του πέταξαν γιαούρτια έξω από εστιατόριο στα Καλύβια, και τον εμπόδισαν να φάει την αστακομακαρονάδα του.

    Εντωμεταξύ, όχι μακριά από το σπίτι του 5χρονου παραπληγικού, εκατοντάδες πιστοί σε κλίμα κατάνυξης, προσκύνησαν τα ‘Τίμια Δώρα’ των τριών μάγων, δηλαδή μερικά φύλλα χρυσού, φανταχτερά μπουκαλάκια και διάφορα γυαλιστερά καθρεφτάκια, που έφτασαν στο Αγρίνιο από το άγιο όρος.

    Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα θα φέρει για προσκύνημα τα ‘Τίμια Playmobil’ τα παιχνίδια δηλαδή με τα οποία έπαιζε ο μικρός Ιησούς στην φάτνη, πριν μετακομίσουν σε δυάρι στην Καπερναούμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση