GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε 3 μήνες τρυπάνι για εξόρυξη πετρελαίου

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πα...

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, στο Δυτικό Κατάκολο και στα Ιωάννινα.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων από τη Δυτική Ελλάδα
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας στην Κύπρο, έκανε γνωστό ότι «ολοκληρώνεται η φάση της αξιολόγησης για τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του open door για τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας. Σύντομα θα ανακοινωθεί η short list (λίστα προτιμητέων) των εταιρειών που προχωρούν στην επόμενη φάση».
Σημειώνεται ότι και στις τρεις περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο, οπότε και θα ανακοινωθούν οι όμιλοι που θα αναλάβουν τις έρευνες και τις εξορύξεις στις περιοχές. Αμέσως μετά αναμένεται να πέσουν τα πρώτα γεωτρύπανα.
Ιόνιο και Κρήτη
Εξάλλου, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι στα τέλη Ιανουαρίου ολοκληρώνονται και οι σεισμικές έρευνες της νορβηγικής εταιρείας PGS για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης. Ο κ. Παπαγεωργίου βλέπει το ελληνικό Δημόσιο να προχωρά σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στα μέσα του 2014.
Το ενδιαφέρον της χώρας μας ως προς τους διεθνείς αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου φαίνεται να στρέφεται προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Παπαγεωργίου δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό Ισραήλ – Κύπρου με την επέκτασή του στην Κρήτη (East Med Gas Pipeline), από κει στην ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε το φυσικό αέριο της περιοχής της Λεβαντίνης να περνά είτε μέσω του αγωγού Poseidon στην Ιταλία, είτε και μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού στη γειτονική χώρα. Μάλιστα για τον East Med Gas Pipeline ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε ότι μπορούν να μεταφέρονται μέχρι και 8 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Ο ίδιος τόνισε ότι το έργο με τις κατάλληλες αποφάσεις μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση