GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε 4 ομάδες τα 12 μεγάλα λιμάνια προς αξιοποίηση

Ρυθμίσεις που προετοιμάζουν την αποκρατικοποίηση των 12 μεγάλων λιμένων της χώρας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που δόθηκε  σε δημό...


Ρυθμίσεις που προετοιμάζουν την αποκρατικοποίηση των 12 μεγάλων λιμένων της χώρας περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου που δόθηκε  σε δημόσια διαβούλευση από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.
Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», εκτός από ρυθμίσεις που άπτονται της οργάνωσης και λειτουργίας του υπουργείου, συμπεριλαμβάνει τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένη λιμενικής στρατηγικής, εν όψει της αποκρατικοποίησης των λιμανιών.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα δώδεκα μεγάλα λιμάνια της χώρας, των οποίων τα μετοχικά δικαιώματα έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), θα οργανωθούν σε τέσσερις Ανώνυμες Επιχειρήσεις (Α.Ε.) συστήνοντας ισάριθμα δίκτυα λιμανιών, Αττικής, Βορ. Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος και Ηρακλείου.
Οι οργανισμοί λιμένος που θα ενταχθούν στα λιμενικά δίκτυα θα εισφέρουν τη μοναδική τους μετοχή, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ και θα αποτελέσουν θυγατρικές εταιρείες των μεγάλων λιμανιών της περιοχής (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠΑ). Η μεταβολή αυτή θα συντελεστεί μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στις μητρικές εταιρείες (ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΟΛΠΑ) και έκδοσης νέων μετοχών, που θα εκχωρηθούν προφανώς στο ΤΑΙΠΕΔ. Η αύξηση αυτή του μετοχικού κεφαλαίου επιβάλλεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου.
Με βάση το ν/σ, ανώνυμη εταιρεία παραμένει ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., χωρίς ωστόσο να αναφέρεται η εισφορά άλλων λιμανιών της περιοχής.
Στα τέσσερα λιμενικά δίκτυα που δημιουργούνται, δεν αποκλείεται να ενταχθούν και άλλα μικρότερα λιμάνια της περιοχής. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου μπορεί να ζητήσει είτε τη συγχώνευση μεταξύ τους και τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας είτε να προσχωρήσουν σε ένα από τα τέσσερα λιμενικά δίκτυα.
Η αρχή γίνεται με το Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας, για το οποίο το ν/σ επιβάλλει τη μετατροπή του σε Α.Ε. με την επωνυμία Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ) Α.Ε. και θα απορροφήσει σχεδόν όλα τα λιμενικά ταμεία του νομού Ευβοίας (Αιδηψού, Αλιβερίου, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης, Λίμνης, Μαρμαρίου, Σκύρου, Στύρων και Ωρεών).
Για τη χάραξη της νέας στρατηγικής λιμένων της χώρας δημιουργούνται δύο νέα όργανα. Το πρώτο είναι η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (ΡΑΛ), η οποία έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και το δεύτερο είναι η Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ). Και τα δύο όργανα αναφέρονται στον υπουργό Ναυτιλίας. Η πρώτη είναι αυτοτελής οικονομικά, ενώ η δεύτερη χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.
Σκοπός της ΡΑΛ είναι ο έλεγχος και η εποπτεία της λειτουργίας των κρατικών ή ιδιωτικών λιμένων της χώρας, ενώ η ΕΣΑΛ θα είναι εκείνη που θα εγκρίνει τα αναπτυξιακά σχέδια των λιμενικών δικτύων και των άλλων φορέων διαχείρισης των μικρότερων λιμένων της χώρας. Ουσιαστικά η ΕΣΑΛ θα αποτελέσει ένα είδος «λιμενικής πολεοδομίας», καθώς θα εγκρίνει τις όποιες κατασκευαστικές παρεμβάσεις θα γίνονται εντός της θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης των οργανισμών λιμένος.
Το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, θα έχει τον τελικό λόγο σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις λιμανιών ή περιουσιακών τους στοιχείων. «Το ΤΑΙΠΕΔ προβαίνει με σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου στις απαιτούμενες για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών για την ανάληψη μέρους ή όλων των εμπορικών λιμενικών δραστηριοτήτων ενός λιμένα», αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.
Ακόμη, το ν/σ προβλέπει διατάξεις για την ενσωμάτωση του λιμενικού σώματος στην οργανωτική διοίκηση του υπουργείου, τη μετατροπή της Υπηρεσίας Πλοήγησης σε Ανώνυμη Εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο και τη μετονομασία της Γ.Γ. Λιμένων σε Γ.Γ. Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Υποδομών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΠηγή: flashnews.gr

1 σχόλιο

  1. Το δημοσκοπικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής είναι εικονικό,γιατί πολλοί που σκοπεύουν να την ψηφίσουν ( λόγω των νέων φορολογικών μέτρων και των νέων μειώσεων σε μισθούς,συντάξεις, επιδόματα, φάρμακα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ) δεν το ανακοινώνουν σε τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις !
    Ουσιαστικά με τη νέα χρονιά, αν εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο του κ.Στουρνάρα και του κ. Βρούτση, η ΝΔ θα πέσει κάτω από τη Χ. Α ( και δημοσκοπικά ), το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί μαζί με τη ΔΗΜΑΡ κάτω από 3%, και ακόμα και οι ΑΝΕΛ θα έχουν νέα αύξηση του ποσοστού τους, από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους, που δεν θέλουν να ψηφίσουν Σύριζα ή Χ.Α. Τα όποια υβριδικά-γενόσημα κόμματα δημιουργηθούν είτε μνημονιακό είτε αντιμνημονιακό προσωπείο κι αν έχουν ( πχ Λοβέρδου ή Μαρκόπουλου ) δεν θα έχουν απήχηση μεγαλύτερη του 2% !
    Με απλά λόγια, όσοι οι Βουλευτές της ΝΔ παραμένουν απαθείς στις μεθοδεύσεις του Στουρνάρα και του Βρούτση, σχετικά με το φλέγον ζήτημα των παιδιών, του αφορολόγητου που είχαν και των φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με τα παιδιά και των επιδομάτων τους που δεν καλύπτουν τη τεράστια αύξηση των φόρων και των αναγκών τους ( δηλαδή, φροντιστήρια, ιατραφαρμακευτική περίθαλψη - πχ τα επιδόματα αντί κάθε δίμηνο θα δίνονται κάθε 6μηνο, )και των παρακρατήσεων σε μισθούς και συντάξεις, κινδυνεύουν να μην εκλεγούν στις επόμενες εκλογές, αφού η ΝΔ , ως δεύτερο ή τρίτο κόμμα, θα εκλέξει περίπου 30-40 βουλευτές σε όλη την Ελλάδα ! Είναι κρίσιμο το 1.000.000 ψηφοφόροι, Τρίτεκνοι και Πολύτεκνοι και τα παιδιά τους, τους οποίους έβαλε στο μάτι το επιτελείο του Στουρνάρα και του Βρούτση, χώρια οι μεγάλες επιπτώσεις στο δημογραφικό της χώρας. Για πρώτη φορά θέτονται αντικίνητρα ακόμα και για 1 παιδί, ενώ - λογικά- αυτά τα μέτρα θα καταπέσουν στα Συνταγματικά και Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, όπως έγινε με το χαράτσι.
    Το χειρότερο είναι το εξής : Έχουν προετοιμαστεί στη κυβέρνηση για τις σεισμικές αντιδράσεις στο εκλογικό τους σώμα, όταν μπει ο Γενάρης και δει ο κόσμος τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα πετσοκομμένα ; Έχουν προετοιμαστεί για μαζική κήρυξη στάσης πληρωμής φόρων των πολιτών, λόγω αδυναμίας πληρωμής τους από τις συνεχείς μειώσεις σε μισθούς- συντάξεις- επιδόματα και τον ταυτόχρονο πολλαπλασιασμός φόρων σε εισοδήματα, ακίνητα, χαράτσια κλπ ; Η ακολουθούμενη πολιτική, με μαθηματική ακρίβεια, θα εκτοξεύσει τα ποσοστά Σύριζα, Χρ. Αυγής και Ανεξάρτητων Ελλήνων στα ύψη. Και αυτό θα φανεί τον Γενάρη, ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση