GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τιμήθηκαν οι αγωνιστές του ‘40

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση με τίτλο « Αναφορά στο έπος του ’40 – Οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο», που συνδιοργάνωσ...

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση με τίτλο « Αναφορά στο έπος του ’40 – Οδοιπορικό στη Βόρειο Ήπειρο», που συνδιοργάνωσαν από κοινού ο σύλλογος Ιστορικών Συγγραφέων και η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών.
Ήταν μια εξαιρετικά καλοστημένη εκδήλωση αποκλειστικά αφιερωμένη στη Βόρειο Ήπειρο, την οποία συντόνιζε ο ακάματος εργάτης της έρευνας Αγαθοκλής Παναγούλιας. Μια εκδήλωση με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον και αναφορές στους πεσόντες του ’40, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος στα ηπειρωτικά βουνά.
Προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το πρόσφατο οδοιπορικό, των ανωτέρω ενώσεων, στα αιματοβαμμένα χώματα της Βορείου Ηπείρου. Ο ζωντανός λόγος του Ιστορικού Ερευνητή Αγαθοκλή Παναγούλια, συγκίνησε το ακροατήριο με την αμεσότητά του. Η υπομονή και επιμονή του να ανακαλύψει τα ονόματα των ηρώων του ’40 και να ενημερώσει τις οικογένειές τους, κρίνεται άξια συγχαρητηρίων.
Εκτενής ήταν η αναφορά του στους πεσόντες αγωνιστές του έπους του ’40, αλλά και στην ουσιαστική αρωγή των Βορειοηπειρωτών στους Έλληνες φαντάρους και στη διαφύλαξη των οστών τους κατά τη διάρκεια του αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος. Η έρευνα του ιστορικού ερευνητή ξεκίνησε από τους Βουλιαράτες και ολοκληρώθηκε στην ηρωική Χιμάρα.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν παλαίμαχοι του ‘40 όπως ο Γιώργος Αναστασόπουλος για τον αγώνα του στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο και ο Γιώργος Χαροκόπος στη μάχη της Κρήτης. Όλοι γνωρίζουμε τους κοινούς αγώνες των Κρητικών και των Βορειοηπειρωτών, από τη Χιμάρα μέχρι το Φραγκοκάστελλο. Σύμβολο είναι η εικόνα και η ανάμνηση του Χατζημιχάλη Νταλιάνη και η θυσία του, που διατηρήθηκε ζωντανή στη μνήμη των Κρητικών και μετουσιώθηκε σε λαϊκό θρύλο. Τιμήθηκε και η Ερμιόνη Πρίγκου από τη Χιμάρα, γνωστή ως κυρά της Σκουτάρας, η οποία με απαράμιλλο θάρρος διατήρησε στο πέρασμα των χρόνων τους «τάφους» των παλικαριών του ’40.
Επίσης βραβεύτηκαν για την πατριωτική τους προσφορά μετά θάνατον ο διευθυντής του δημοτικού Σχολείου Βουλιαρατίου, την περίοδο του ’40, Γεώργιος Καλυβόπουλος και ο Δημήτρης Μπάκος επίσης από τους Βουλιαράτες.
Ως Ομοσπονδία Άνω Δρόπολης θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον κ. Αγαθοκλή Παναγούλια για το τεράστιο έργο του στην έρευνα και υποσχόμαστε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σε οιανδήποτε προσπάθεια ανάδειξης της ιστορικής μας κληρονομιάς.
Ηλέκτρα Κίκη
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Άνω Δρόπολης οι «Σελλοί»


1 σχόλιο

  1. Σιγά τους αγωνιστές. Εδώ ο Αντρέας υπηρέτησε ναύτης νοσοκόμος στο αμερικανικό ναυτικό και κουβάλαγε πάπιες με τα σκατά των Αμερικάνων στις τουαλέτες στο νοσοκομείο Βηθεσδά. Λίγο τόχετε ;
    Νάστε όλοι καλά και πάντα μπροστά. Καλές γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση