GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Γάζα επιστρέφει έπειτα από 45 χρόνια ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς

Ο Χαλέντ Μεσάαλ είχε φύγει λόγω του Πολέμου των Εξι Ημερών Ο Χαλέντ Μεσάαλ θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την...

Ο Χαλέντ Μεσάαλ είχε φύγει λόγω του Πολέμου των Εξι Ημερών
Ο Χαλέντ Μεσάαλ θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Χαμάς
 
Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ θα μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο, σχεδόν 45 χρόνια μετά τη φυγή του λόγω του Πολέμου των Εξι Ημερών με το Ισραήλ.
«Ο Μεσάαλ θα έρθει μαζί με πολλά μέλη του εξόριστου πολιτικού γραφείου της Χαμάς για να μετάσχει στους εορτασμούς για τη δημιουργία της Χαμάς, οι οποίοι προγραμματίζεται να γίνουν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου», διευκρίνισε ένας από τους αξιωματούχους της οργάνωσης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η Χαμάς, γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια από τη σύστασή της, στις 15 Δεκεμβρίου 1987, μετά το ξέσπασμα της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης (ιντιφάντα) στη Γάζα.
Ο 56χρονος Μεσάαλ ήταν 11 ετών όταν ξέσπασε ο πόλεμος τον Ιούνιο του 1967, οπότε ο πατέρας του αναγκάστηκε να πάρει την οικογένεια του και να πάει για λόγους ασφαλείας στο Κουβέιτ. Δεν έχει ξαναγυρίσει έκτοτε στη Γάζα, συντονίζοντας τις δράσεις της Χαμάς, αρχικά από το Κουβέιτ και έπειτα από την Ιορδανία, όπου μένει από το 1991, λόγω του πρώτου Πολέμου στο Κόλπο.
Ο Μεσάαλ, επικεφαλής της Χαμάς από το 2004, έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι προτίθεται να παραχωρήσει τη θέση του ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγα τα στελέχη της Χαμάς στη Γάζα που τον αμφισβητούν ανοιχτά κατηγορώντας τον για υιοθέτηση ιδιαίτερα συμβιβαστικών θέσεων απέναντι στη Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς, μετά τη σύναψη συμφωνίας συμφιλίωσης ανάμεσα στα δύο αντίπαλα παλαιστινιακά κινήματα το 2011.
Το 1997, ο Μεσάαλ, τότε ταμίας της Χαμάς στο Αμάν της Ιορδανίας, έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονίας από ισραηλινούς πράκτορες της Μοσάντ, οι οποίοι μεταμφιεσμένοι σε καναδούς τουρίστες του έκαναν μια δηλητηριώδη ένεση στο αυτί. Ωστόσο εισήχθη εγκαίρως στο νοσοκομείο προτού η ένεση προλάβει να ενεργήσει πλήρως και ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, με τη μεσολάβηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, να στείλει στο Αμάν το αντίδοτο που θα έσωζε τη ζωή του Μεσάαλ.
Οι πράκτορες της Μοσάντ συνελήφθησαν ενώ επίσης αφέθηκε ελεύθερος ο ανάπηρος θρησκευτικός ηγέτης της Χαμάς, σεΐχης Αχμέντ Γιασίν, τον οποίο όμως το Ισραήλ δολοφόνησε αργότερα, το 2004, με πύραυλο από ελικόπτερο, στην πόλη της Γάζας.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση