GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο 6,9% η ύφεση στο γ’ τρίμηνο

Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο κα...

Σε ύφεση της τάξης του 6,9% βρέθηκε η ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο εφέτος, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης τόσο των επενδύσεων, όσο και της κατανάλωσης.
Τα προσωρινά στοιχεία, που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), είναι ελαφρώς βελτιωμένα σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση (14 Νοεμβρίου) για μείωση του ΑΕΠ κατά 7,2% το γ΄ τρίμηνο, καθώς τώρα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, όπως και τα στοιχεία γ΄ τριμήνου για τον τζίρο στον κλάδο των υπηρεσιών.
Με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση στην ελληνική οικονομία ανέρχεται σε 6,63% για το 9μηνο του έτους και εάν κατά το δ΄ τρίμηνο η μείωση του ΑΕΠ είναι στο επίπεδο του 6,1%, τότε θα προσεγγισθεί ο στόχος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για ύφεση 6,5% στο σύνολο του 2012. Σύμφωνα, επίσης, με το Μεσοπρόθεσμο, το 2013 το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4,5%, για να αυξηθεί οριακά κατά 0,2% το 2014 (το 2010 σημειώθηκε ύφεση της τάξης του 4,85% και το 2011 της τάξης του 7,15%).
Οι βασικές αιτίες για την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% το γ΄ τρίμηνο εφέτος (το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε 51,483 δις. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, που ήταν 50,9 δις. ευρώ), είναι η δραματική μείωση σε επενδύσεις και εξαγωγές, ενώ εν μέρει η μείωση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.
Συγκεκριμένα:
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 8,8% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,4% και του Δημοσίου περιορίστηκε κατά 10,7%).
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%, ενώ ο συνολικός ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 36%.
Στον αντίποδα, πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ. Ειδικότερα, μείωση 4,5% παρουσίασαν οι συνολικά εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 7,1 %). Ενώ, μείωση 20,9% εμφάνισαν συνολικά οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 22,4% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 14,9%).
Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, η εξέλιξη στην ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα συνδέεται ευθέως και με την εκταμίευση της δόσης και με το ποσό που θα δοθεί για αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και κατ’ επέκταση για ρευστότητα στην αγορά.

2 σχόλια

  1. Εντύπωση σε ανθρώπους το χώρου έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε ένα από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για τον ΟΠΑΠ μετέχει η γνωστή εταιρεία Playtech.

    Η συγκεκριμένη εταιρία συμμετέχει με ποσοστό 41% σε κοινοπραξία με την γερμανική Gauzelmann AG (που έχει μερίδιο 55%) και τη Helvason ltd συμφερόντων Κοπελούζου (που έχει 4%)

    Το σχόλιο των παραγόντων αυτών μπορεί να συμπυκνωθεί στο παλαιόθεν γνωστό λαϊκό ερώτημα «Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;»

    Κι αυτό διότι η Playtech είναι ένα από τα ισχυρά μέλη της RGA (Remote Gaming Association), της ένωσης δηλαδή που αντιπροσωπεύει διαδικτυακούς παρόχους οι δραστηριότητες των όποιων δενστηρίζονται αποκλειστικά σε τοπικά συστήματα αδειοδότησης και φορολόγησης των δραστηριοτήτων, ούτε σε τοπικά ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια, κι επίσης σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδουν δικαιώματα, φόρους ή άλλα οικονομικά οφέλη στα αντίστοιχα κράτη ή στις επίσημες τοπικές Αρχές.


    To σημαντικότερο όμως στην περίπτωση μας είναι ότι η RGA έχει αμφισβητήσει το πρόσφατο νομικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, όπως επίσης αμφισβητεί και το ίδιο το… μονοπώλιο του ΟΠΑΠ!

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΠΑΠ ως επίσημη λοταρία μετέχει σε άλλες ενώσεις όπως η European Lotteries(EL) και World Lotteries Association (WLA), ενώσεις που εκπροσωπούν και προάγουν τα συμφέροντα των κρατικών λοταριών και των operators που λειτουργούν λοταρίες, στοιχήματα και άλλα παιχνίδια με βάση τοπικά συστήματα αδειοδότησης και φορολόγησης και με βάση συγκεκριμένα κανονιστικά και ρυθμιστικά πλαίσια.

    Είναι εύλογο ότι σε πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντα των μελών της RGA, αντιστρατεύονται ουσιωδώς τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μελών των άλλων ενώσεων.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σφοδρές ανακοινώσεις, που εναντιώνονται στο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο έβγαλε η RGA και πολύ πρόσφατα, μόλις την περασμένη Παρασκευή!

    Το θέμα δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Έχει πρακτικές διαστάσεις με ιδιαίτερη σημασία.

    Τι θα συμβεί αν ο ΟΠΑΠ βρεθεί ελεγχόμενος από σχήματα που έχουν ξεκάθαρα εναντιωθεί στο πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο, (που είναι ασφαλώς το μονοπώλιο επίγειου στοιχηματισμού), κι έχουν εντελώς διαφορετική οπτική ως προς το πώς πρέπει να λειτουργεί η αγορά του «τζόγου» στην Ελλάδα;

    Θα περάσει η χώρα, μέσα από την «κερκόπορτα» της ιδιωτικοποίησης του κυρίαρχου παράγοντα της αγοράς, σε ένα άλλο καθεστώς λειτουργίας του τζόγου, με μια πλημμυρίδα διαδικτυακών και επίγειων operators; Θα γίνουν προσεχώς αποδεκτές οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει το ελληνικό Δημόσιο ή μήπως όχι;

    Ίσως αυτά να φαίνονται λεπτομέρειες αλλά δεν είναι.

    Εν όψει του ανοίγματος της αγοράς του διαδικτύου στις ΗΠΑ, αλλά και του ανοίγματος σημαντικών αγορών στην Ευρώπη, με τρόπο ρυθμισμένο, αλλά και όρους τοπικής αδειοδότησης και φορολόγησης, (όπως δηλαδή συμβαίνει και με την περίπτωση του ΟΠΑΠ) ορισμένες εταιρίες διαδικτυακών παιχνιδιών, άρχισαν να αποχωρούν αυτοβούλως από αρρύθμιστες αγορές που πιθανώς θα δημιουργούσαν νομικές «τριβές» με τις αρχές των ρυθμισμένων αγορών, στις οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.

    Χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα, η αποχώρηση της εταιρίας sportingbet από την αγορά της Τουρκίας, ώστε να απεμπλακεί από πιθανά ρίσκα και «βαρίδια» στο εγγύς μέλλον.

    Διότι στις ρυθμισμένες αγορές του Δυτικού Κόσμου, και «παπάς» και… «ζευγάς» δεν γίνεται!

    Το ερώτημα είναι τι όρους θα επιβάλλει το ΤΑΙΠΕΔ στην διαδικασία για τον ΟΠΑΠ. Διότι καλό είναι το χρήμα (πρώτος στόχος της ιδιωτικοποίησης), αλλά χρειάζονται και σοβαρές διαδικασίες ελέγχου «καταλληλότητας» που έτσι κι αλλιώς εφαρμόζονται στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο.

    Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει ότι η αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα θα είναι σύντομα εντελώς... «ξέφραγο αμπέλι»!OXI ΑΛΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕ ΠΑΠΑΡΕΣ..ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ,,,
    Τι κρίμα!

    Ο Σαμαράς δεν μπόρεσε μέσα σε
    3 μήνες να αλλάξει ότι κατέστρεψε
    η ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ αριστερή 30χρονη κρατικοδίαιτη τρομοκρατία!
    Στο 7,2% του ΑΕΠ, η ύφεση το τρίτο τρίμηνο.


    [ Μερικοί απογοητεύτηκαν γιατί περίμεναν ότι από 6+% ύφεση,ο Σαμαράς θα μας πήγαινε σε 5% ανάπτυξη μέσα σε 3 μήνες όπως θα κάνουν οι Τσίπρας και Λαφαζάνης...
    Υπομονή λοιπόν παιδιά μέχρι να έρθει ο Αλέξης και να τα κάνει όλα!
    ..Εκ΄γεννετής ΜΑΛΑΚΕΣ ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση