GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9%

Η ελεύθερη πτώση των επενδύσεων και η συρρίκνωση της κατανάλωσης κρατούν σε βαθιά ύφεση της ελληνική οικονομία. Τα τελικά στοιχεία τη...


Η ελεύθερη πτώση των επενδύσεων και η συρρίκνωση της κατανάλωσης κρατούν σε βαθιά ύφεση της ελληνική οικονομία.
Τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν πως στο τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6,9% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 7,2% στο συγκεκριμένο διάστημα.
Η σημαντική μείωση του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση των επενδύσεων κατά 19,5% και της καταναλωτικής ζήτησης κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές διαμορφώθηκε σε 51,48 δισ. ευρώ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005, που ήταν 50,9 δισ. ευρώ.
Στοιχεία
Από τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου ? Σεπτεμβρίου η ύφεση ανήλθε στο 6,6% και πλέον εκτιμάται πως θα κλείσει το 2012 στην περιοχή του 6,5%.
Να υπενθυμίσουμε πως για το 2013 το υπουργείο Οικονομικών αναμένει περαιτέρω υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 4,5% με βελτίωση του οικονομικού κλίματος από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Πιο αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ελαφρώς βελτιωμένα σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση (14 Νοεμβρίου) για μείωση του ΑΕΠ κατά 7,2% στο τρίτο τρίμηνο, καθώς τώρα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, όπως και τα στοιχεία για τον τζίρο στον κλάδο των υπηρεσιών.
Οι βασικές αιτίες για την πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% είναι η δραματική μείωση σε επενδύσεις και κατανάλωση, ενώ εν μέρει η αρνητική τους επίπτωση αντισταθμίστηκε από τη βελτίωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.
Συγκεκριμένα, η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 8,8%.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 8,4% και του Δημοσίου περιορίστηκε κατά 10,7%. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,5%, ενώ ο συνολικός ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου συρρικνώθηκε κατά 36%.
Το ισοζύγιο
Στον αντίποδα, πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ παρουσίασε το εμπορικό ισοζύγιο. Ετσι μείωση 4,5% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,5% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 7,1 %). Στις εισαγωγές καταγράφηκε υποχώρηση κατά 20,9% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2011.Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως κομβικό σημείο για να ξεκινήσει η πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας είναι η εκταμίευση της δόσης και η αποπληρωμή των υπέρογκων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Κώστας Τσαχάκης
 Πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9% Πτώση του ΑΕΠ κατά 6,9%
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση