GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Νορβηγοί διαφωνούν με τη βράβευση της Ε.Ε.

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας, Όσλο, πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικ...

Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας, Όσλο, πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες μέλη οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της κεντροαριστεράς, κατά της απονομής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περίπου 50 οργανώσεις διοργάνωσαν την πορεία προς το κοινοβούλιο κατά την οποία οι διαδηλωτές φώναζαν πως η ΕΕ είναι αντιδημοκρατική και παραμένει στρατιωτική παρόλο που οι άνθρωποι υποφέρουν από την οικονομική κρίση.
«Ο Άλφρεντ Νόμπελ έλεγε πως το βραβείο θα πρέπει να δίνεται σε εκείνους που εργάστηκαν για τον αφοπλισμό», δήλωσε η 70χρονη Έλσα Ένγκερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Grandmothers for Peace» (“Γιαγιάδες για την Ειρήνη). «Η ΕΕ δεν το κάνει αυτό. Είναι μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς όπλων στον κόσμο», πρόσθεσε.
Στην πορεία συμμετείχε και το Σοσιαλιστικό Αριστερό Κόμμα, που συμμετέχει στην κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνει πως η απόφαση να τιμηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί μια “ανεξάρτητη αναγνώριση” των όσων αυτή εκπροσωπεί, καθώς η Νορβηγία – που ορίζει τη Νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ- δεν είναι μέλος της ΕΕ.
Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι είχε επισημάνει ότι το βραβείο είναι μια αναγνώριση για το “πώς η Ευρώπη μετατράπηκε από μια ήπειρος πολέμου σε μια ήπειρο ειρήνης”.
Η τελετή απονομής θα γίνει τη Δευτέρα στο Όσλο παρουσία αρκετών ηγετών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση