GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι οι Ιρλανδοί...

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις φόρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με περικοπές δημόσιων δαπανών, στο πλαίσιο του νέου λι...

Η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις φόρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με περικοπές δημόσιων δαπανών, στο πλαίσιο του νέου λιτού κρατικού προϋπολογισμού, καθώς η Ιρλανδία πασχίζει να περιστείλει το δημόσιο χρέος της.
«Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να οδηγήσει προς τα εμπρός, να διώξει τη χώρα μας από την απόγνωση, από την απελπισία στις οποίες βρεθήκαμε» τόνισε στα ΜΜΕ ο υπουργός των Οικονομικών Μάικλ Νούναν ταυτοχρόνως με την αναγγελία του για έναν νέο φόρο περιουσίας, αλλά και τη μείωση του μηνιάτικου επιδόματος για κάθε παιδί, ύψους 10 ευρώ.
«Η εμπιστοσύνη επανέρχεται στην Ιρλανδία», υπογράμμισε, μαζί και το ότι τελικά το δημοσιονομικό φετινό έλλειμμα δεν θα υπερβεί το 8,2% του ιρλανδικού ΑΕΠ ενώ η ΕΕ είχε θέσει στόχο το 8,6% του ΑΕΠ.
Αυτός ο λιτός κρατικός προϋπολογισμός έρχεται δύο χρόνια μετά την απόφαση η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να δανείσει το Δουβλίνο με 85 δισ. ευρώ επειδή στην Ιρλανδία η δημοσιονομική και η τραπεζική κρίση είναι για το ευρώ αποσταθεροποιητικοί παράγοντες.
“Οι οικογένειες που έχουν χαμηλό και μεσαίο εισόδημα θα σηκώσουν το βάρος αυτού του προϋπολογισμού, που τέθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο προς ψήφιση”, τόνισε εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Fianna Fail.
Ο φόρος περιουσίας αφορά ανεξαιρέτως κάθε μορφή ιδιόκτητης στέγης, αποτελώντας το “βαρύ πυροβολικό” στην κυβερνητική προσπάθεια για περισσότερα δημόσια έσοδα, εκτιμάται από πλειοψηφία αναλυτών με τους οποίους μίλησε το Γερμανικό Πρακτορείο.
Ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ίσον με το 0,18% της αξίας του ακινήτου, όταν όμως η αξία του υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε ο καταβλητέος φόρος αυξάνεται στο 0,2% της αξίας του.
Επίσης όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κατώτερη φορολογική τους επιβάρυνση για τον κύκλο εργασιών τους από τα 253 περνά, εφεξής, στα 500 ευρώ.
Ταυτοχρόνως, για όσους δεν έχουν ένσημα την τελευταία 5ετία, η κοινωνική τους επιδότηση από 12μηνη περιορίζεται σε 9μηνη.
Την ίδια ώρα αυξάνεται το εισοδηματικό όριο με το οποίο κάποιος νομιμοποιείται να αποκτά κάρτα για δωρεάν ιατρική-φαρμακευτική κάλυψη, ενώ αυξάνεται και η συμμετοχή του κάθε ασφαλισμένου στις επί μέρους πράξεις. Γίνονται επίσης αυστηρότεροι οι όροι φαρμακευτικής-ιατρικής κάλυψης για τους άνω των 70 ετών.
Περιστέλλονται τα προνομιακά οικογενειακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και τηλεφώνου. Το ύψος των αμοιβών-συντάξεων στο δημόσιο τομέα «θα αναθεωρηθεί».
Κονδύλι 25 εκατ. ευρώ περικόπτεται από τον συνολικό προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, 13 εκατ. ευρώ περικόπτονται από τα κονδύλια για την επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και την «δια βίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση