GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ τρόικας – Λευκωσίας

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, διέρρευσε σ...


Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο eurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο θα συζητηθεί το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, διέρρευσε στον Τύπο το κείμενο που περιέχει τους όρους της συμφωνίας ανάμεσα στην τρόικα και την Κύπρο.
Συνολικά 29 σελίδες αποτελεί το μνημόνιο συμφωνίας και αλληλοκατανόησης (MoU) που περιγράφει τους όρους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πριν από οποιαδήποτε οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Pimco για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.
Πάντως σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters αναφέρεται ρητώς το ποσό των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Λαμβάνοντας υπόψη πως το ΑΕΠ της Κύπρου ανέρχεται στα περίπου 19 δισ. τότε πρόκειται για ένα τεράστιο ποσό που αντιστοιχεί στο 56% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, μεγαλύτερο από το αντίστοιχο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών ή ιρλανδικών τραπεζών.
Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί προβλήματα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις το χρέος της Κύπρου που σήμερα είναι στο 90% του ΑΕΠ πρόκειται να φθάσει σε ποσοστό το οποίο το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ως «μη βιώσιμο». Σύμφωνα με το έγγραφο η τρόικα ζητεί και μια σειρά αποκρατικοποιήσεων ώστε να μειωθούν τα έξοδα του κράτους. Για το 2012 και το 2013 η τρόικα επιθυμεί μέτρα 522 εκ. ευρώ και άλλα 307 εκ για το 2014. Ποσά που αν και φαίνονται μικρά μπροστά στις απαιτήσεις για την Ελλάδα αντιστοιχούν μόνο για το 2013 στο 2,75% του κυπριακού ΑΕΠ.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τους όρους της συμφωνίας
Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση