GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διχασμένοι οι Αιγύπτιοι για το νέο Σύνταγμα

Το BBC βγήκε στους δρόμους του Καΐρου και ζήτησε την γνώμη των πολιτών Διαδηλωτές σμπαραλιάζουν ένα αυτοκίνητο που ανήκει σε υποστ...

Το BBC βγήκε στους δρόμους του Καΐρου και ζήτησε την γνώμη των πολιτών
Διαδηλωτές σμπαραλιάζουν ένα αυτοκίνητο που ανήκει σε υποστηριχτή του προέδρου Μόρσι στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών στην Αλεξάνδρεια την Παρασκευή (REUTERS)
 
Η αιγυπτιακή κοινή γνώμη είναι βαθιά διχασμένη για το νέο Σύνταγμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αύριο Σάββατο στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και σε οκτώ ακόμη επαρχίες και το ερχόμενο Σάββατο στις υπόλοιπες 17 επαρχίες. Το BBC βγήκε στους δρόμους του Καΐρου και ρώτησε Αιγύπτιους την γνώμη τους.
«Δεν ανήκω στη Μουσουλμανική Αδελφότητα ούτε είμαι πολιτικοποιημένος. Αλλά θα ψηφίσω “Ναι”. Διάβασα το σχέδιο Συντάγματος και είναι πολύ καλό. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα για να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός», είπε ο 31χρονος δικηγόρος Χαζέμ Μόρσι. Δεν θα υπάρξει χάος αν επικρατήσει το «Ναι», πρόσθεσε τονίζοντας την αντίθεσή του στις διαμαρτυρίες γιατί «οδηγούν σε αντιπαραθέσεις και τελικά σε εμφύλιο πόλεμο».
Ο 59χρονος μηχανικός Μοχάμεντ Σαΐντ είπε ότι αγόρασε ένα αντίτυπο του σχεδίου Συντάγματος από ένα ίντερνετ καφέ στη γειτονιά του για να το μελετήσει. «Κλίνω προς το “Οχι” γιατί είναι γεμάτο αινίγματα που δεν καταλαβαίνω». Πρόσθεσε όμως ότι δεν είναι απολύτως βέβαιος για το «Όχι».«Θα ακούσω τι έχουν να πουν οι γραμματιζούμενοι για να ακολουθήσω τη γραμμή τους». Το κύριο παράπονό του είναι το εξής: «Τι δίνει το Σύνταγμα στους φτωχούς ανθρώπους όπως εγώ;».
Ο 25χρονος λογιστής Ισλάμ Αμπούλ Μαγκντ δεν είχε χρόνο να διαβάσει όλο το σχέδιο Συντάγματος αλλά φιλοδοξεί να μελετήσει τουλάχιστον τα αμφιλεγόμενα άρθρα πριν πάει να ψηφίσει. «Ο μόνος λόγος που θα με κάνει να ψηφίσω “Οχι” είναι αν το Σύνταγμα χαρίζει εξουσίες στην Αδελφότητα. Αν ελέγξω ότι δεν το κάνει, θα ψηφίσω “Ναι”».
Πρόσθεσε ότι υποψιάζεται τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι επιθυμεί να κυριαρχήσει στη χώρα. «Ημουν ένθερμος υποστηριχτής του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και της Αδελφότητας γιατί παρείχαν σταθερότητα. Όμως σήμερα είμαι σφοδρός πολέμιος επειδή ένας φίλος μου έχασε το μάτι του όταν μέλη της Αδελφότητας επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο».
Οπωσδήποτε θα ψηφίσει «Ναι» η 34χρονη γραμματέας Ναζίρα Ντεγιάμπ. «Δεν έχω διαβάσει το σχέδιο Συντάγματος, όμως όλοι οι ισλαμιστές λόγιοι στην τηλεόραση συστήνουν να ψηφίσουμε “Ναι” και τους έχω εμπιστοσύνη. Θέλουμε να έχουμε ένα Σύνταγμα για να ζήσουμε με σταθερότητα. Οι επενδυτές πρέπει να επιστρέψουν στην Αίγυπτο».
Η Ντεγιάμπ δήλωσε πεπεισμένη ότι θα επικρατήσει το «Ναι». «Το να ψηφίσουμε “Όχι” ισοδυναμεί με συνωμοσία εναντίον της Αιγύπτου», είπε. Οσο για την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, «δεν χρειάζονται άρθρα του Συντάγματος για να την εξασφαλίσουν. Ανδρες και γυναίκες είναι διαφορετικοί και δεν πρέπει να είναι ίσοι». Αποκάλεσε τα περί ισότητας και ελευθερίας «ξενόφερτα από τη Δύση για να καταστρέψουν το ισλάμ, ιδίως τις γυναίκες».
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση