GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελλάδα, Κύπρος και τραπεζική εποπτεία στην ατζέντα των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ

Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επαναγοράς των κρατικών τίτλων του ελληνικού χρέους, καθώς και το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας αναμέ...


Τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επαναγοράς των κρατικών τίτλων του ελληνικού χρέους, καθώς και το ζήτημα της τραπεζικής εποπτείας αναμένεται να εξετάσουν σήμερα και αύριο ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και της ΕΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος εν όψει της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στα μέσα Δεκεμβρίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ενώ αύριο θα συνέλθουν σε σύνοδο οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αφού συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα για τους τρόπους μείωσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας επαναγοράς των ελληνικών τίτλων χρέους που προβλέπεται από την συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής αποτελεί τον όρο που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο για να συμφωνήσει ως προς την εκταμίευση της νέας δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ θα ενεργούσε με τον τρόπο αυτόν και σεβόμαστε τη διαδικασία αυτή» , διαβεβαίωσε την Παρασκευή ο Ολι Ρεν, ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Από την πλευρά της Ευρώπης, ο Ολι Ρεν παραδέχθηκε ότι η διαδικασία επαναγοράς, που άρχισε σήμερα, αποτελεί «σημαντικό μέρος του συνολικού σχεδίου» της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει το ύψος του στόχου.
«Εάν αποτύχουμε για λίγο στον στόχο μας, δεν θα μού κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη, αλλά αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να συνέλθουμε και πάλι για να αντιμετωπίσουμε μία δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.
Ο αξιωματούχος εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβαση της επιχείρησης επαναγοράς χρέους και προβλέπει ευρεία συμμετοχή του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ακόμη και αν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ανήσυχες μετά και τις σημαντικές απώλειες τις οποίες υπέστησαν με το κούρεμα του περασμένου Μαρτίου κατά περισσότερο από 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατείχαν.
Τα πρώτα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς αναμένεονται στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Συζήτηση και για την Κύπρο
Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα ασχοληθούν επίσης κατά τη σημερινή σύνοδο και με τη διάσωση της Κύπρου, ώστε «να φθάσουν σε οριστική απόφαση το συντομότερο δυνατόν«, δήλωσε ο Ολι Ρεν προειδοποιώντας ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει» για το ζήτημα αυτό.
«Το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα των αναγκών του νησιού…περιμένουμε μία ενδελεχή και διαφανή παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της Κύπρου», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η τραπεζική εποπτεία στην ατζέντα των ΥΠΟΙΚ της ΕΕ
Αύριο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ασχοληθούν με δύο θέματα του τραπεζικού τομέα: την εφαρμογή του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τού ρυθμιστικού πλαισίου της συμφωνίας «Βασιλεία ΙΙΙ», η έναρξη εφαρμογής της οποίας, την 1η Ιανουαρίου 2013, φαίνεται ότι τίθεται εν αμφιβόλω.
Για το θέμα της τραπεζικής εποπτείας, οι 27 πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση που θα λαμβάνει υπ΄όψιν τις θέσεις των χωρών μη μελών της νομισματικής ένωσης, όπως η Σουηδία, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον μηχανισμό και να έχουν λόγο επ΄αυτής. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουν για το θέμα της εποπτείας των μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που μπορεί να εφαρμοσθεί σε τοπικό επίπεδο υπό ορισμένες προϋπόθέσεις.
Ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι ως προς το θέμα αυτό υπάρχει συμβιβαστική λύση σε τεχνικό επίπεδο και ότι «τώρα χρειάζεται η πολιτική βούληση».
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για τους νέους κανόνες του τραπεζικού τομέα. Οι σχετικές εργασίες έχουν καθυστερήσει και εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταβολή του αρχικού χρονοδιαγράμματος.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση