GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αίγυπτος: Δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών έξω από το προεδρικό....

Ο Μοχάμεντ Μόρσι που βρίσκονταν στο κτίριο, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.   Με δακρυγόνα απάντησε η αιγυπτιακή αστυνομία κατά τ...

Ο Μοχάμεντ Μόρσι που βρίσκονταν στο κτίριο, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει.
 
Με δακρυγόνα απάντησε η αιγυπτιακή αστυνομία κατά των διαδηλωτών που προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο σε διαμαρτυρία στις πολιτικές του προέδρου Μόρσι και την πρόθεσή του να προχωρήσει άμεσα σε δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας.
Σύμφωνα με αναφορές του Reuters, ο Μοχάμεντ Μόρσι που βρίσκονταν στο κτίριο, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει την ώρα που σημειώνονταν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας έξω από αυτό.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές κατάφεραν να πλησιάσουν στο μέγαρο, προσθέτει το Reuters.
Γύρω από το μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου σε διαδήλωση-«τελευταία ευκαιρία» προς τον πρόεδρο, όπως την ονόμασαν, με τον οποίο είναι οργισμένοι για την απόφασή του να εκδώσει διάταγμα που δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και ουσιαστικά τον προστατεύει από δικαστικές παρεμβάσεις.
«Ο λαός θέλει να φύγει [ο Μόρσι]» φώναζαν κατά του ισλαμιστή Μόρσι οι διαδηλωτές που κρατούσαν αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα καταδίκης του Συντάγματος. Άλλοι είχαν συγκεντρωθεί σε τεμένη και κινήθηκαν προς το προεδρικό μέγαρο ενώ μια μικρή συγκέντρωση έγινε κοντά στην κατοικία του. «Πρόκειται για πορείες κατά της τυραννίας και του άκυρου συνταγματικού διατάγματος• δεν υποχωρούμε» ανέφεραν οι οργανωτές.
Επτά φιλελεύθερα και αριστερά κόμματα, μεταξύ τους το «Σύνταγμα» του Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι θα μετείχαν στην «πλήρως ειρηνική» πορεία, όπως τόνιζαν εξαρχής, καθώς και οργανώσεις όπως οι «Νέοι της 6ης Απριλίου» που είχαν προτρέψει στην εξέγερση κατά του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.
Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από την πλευρά τους, καθιστούσαν υπεύθυνους για οποιαδήποτε βιαιότητα συνέβαινε τον Ελ Μπαραντεί και τον επίσης αντιπολιτευόμενο Χαμντίν Σαμπάχι.
Επιμένουν οι διαμαρτυρίες για το Σύνταγμα
Το νέο Σύνταγμα της χώρας που ενέκρινε κατ’άρθρο την περασμένη εβδομάδα η (κυριαρχούμενη από ισλαμιστές) συντακτική συνέλευση εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Ο πρώην επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος αποχώρησε από τη συνέλευση λίγο πριν αυτή το εγκρίνει, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ότι το σχέδιο του Συντάγματος δεν περιέχει τις ελευθερίες που πρέπει να διασφαλίζονται τον 21ο αιώνα.
«Η Αίγυπτος θα δεχτεί μια οργάνωση να επιβάλει το Σύνταγμά της;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Ναφάα, υπονοώντας προφανώς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που κυριαρχούσαν στην επιτροπή.
Αλλά και η δικαστική εξουσία στην οποία ο πρόεδρος Μόρσι επί της ουσίας απαγόρευσε να αμφισβητεί τις αποφάσεις του, είναι το ίδιο διχασμένη όπως η χώρα. Το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε τη Δευτέρα να εξουσιοδοτήσει
εισαγγελείς για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά την έκκληση για μποϋκοτάζ που απηύθυναν αρκετοί δικαστές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.
Πάντως η απόφαση του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά σημαίνει ότι δικαστές είναι έτοιμοι να επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία.
Στο μεταξύ 11 εφημερίδες δεν τυπώθηκαν την Τρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς τους οποίους επιβάλλει στην ελευθερία του Τύπου το σχέδιο του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση