GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η νέα στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο «εύθραστο» πολιτικό σκηνικό

Δώδεκα μέρες θα λείψει ο Αλέξης Τσίπρας στη Λατινική Αμερική. Στην Αθήνα θα επιστρέψει στις 27 Δεκεμβρίου. Με τη γλώσσα του μπάσκετ, αυ...

Δώδεκα μέρες θα λείψει ο Αλέξης Τσίπρας στη Λατινική Αμερική. Στην Αθήνα θα επιστρέψει στις 27 Δεκεμβρίου. Με τη γλώσσα του μπάσκετ, αυτό λέγεται τάιμ αουτ. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον το χρειάζεται, η εξέλιξη των πραγμάτων ως τώρα δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Όσοι διατηρούν την αναλυτική τους ικανότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνουν ότι η δυναμική των πραγμάτων είναι επίπλαστη και η θέση ισχύος του κόμματος τους στο πολιτικό σκηνικό εξαιρετικά εύθραυστη.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και έχει υπέρ του την παράσταση νίκης, αν οι εκλογές γίνουν σύντομα όλοι πιστεύουν, ότι θα είναι εύκολα το πρώτο κόμμα. Αυτό όμως δεν αρκεί. Δυναμική που θα ξεκολλήσει το ΣΥΡΙΖΑ από τα επίπεδα του 28% ως 29% δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στο εκλογικό, οι δεξαμενές από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει πρόσθετες δυνάμεις μάλλον έχουν εξαντληθεί.
Ακόμα χειρότερα, στο επίπεδο των κοινωνικών αντιδράσεων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κερδίσει καμιά από τις μάχες που ξεκίνησε. Ούτε σείστηκε η Αθήνα από διαδηλώσεις, όσο ετοιμάζονταν η νέα σύμβαση και το φορολογικό, ούτε η κυβέρνηση κλονίστηκε. Ακόμα και δημοσκοπικά, τα ποσοστά της τριμερούς μπορεί να έχουν συρρικνωθεί, όμως αντέχει δεν διαλύεται.
 Στην Κουμουνδούρου έχουν καταλάβει, ότι ο χρόνος δεν τρέχει κατ’ ανάγκην υπέρ τους. Οι οικονομικές εξελίξεις, που μάλλον θα παίξουν καθοριστικό ρόλο τους ανησυχούν, μετά την εκταμίευση μιας τόσο μεγάλης δόσης. Η αντίδραση του κόμματος στο αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν εμφανώς αμήχανη και προβληματισμένη.
Υπήρξε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν τα άνω των 50 δισ. ευρώ ως μια εικονική πραγματικότητα και τεχνητή ευφορία.: «Η «τεχνητή δόση αισιοδοξίας» δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία της κοινωνίας από την ακραία μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, που μειώνει τα εισοδήματα, αυξάνει την ανεργία, επιτείνει την ύφεση και καταστρέφει τις προοπτικές της χώρας για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».
Καθόλου δεν έχουν έτσι όμως τα πράγματα. Όλη η κριτική Τσίπρα στη συγκυβέρνηση εστίαζε στη θέση, ότι η διαπραγματευτική τακτική Σαμαρά ήταν λάθος και δημιουργεί μόνο νέες απαιτήσεις στους δανειστές. Η δόση την διαψεύδει και το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ακόμα μεγαλύτερο στην περίπτωση που ακόμα και σε μικρό βαθμό, αρχίσουν να επιστρέφουν στην Οικονομία τα χαμόγελα.
Στην άθλια ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται σήμερα η Οικονομία και η χώρα, αυτό είναι πιο εύκολο από ότι φαντάζεται κανείς, τα γεγονότα που απαιτούνται είναι λίγα, Αν συμβούν και αν αρχίσει η Οικονομία να ανακάμπτει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν άντεξε στον πειρασμό να μην τα παίξει όλα για όλα στο βωμό της μαυρίλας, μόνο να χάνει έχει. 
Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό, στις δώδεκα μέρες που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα λείπει από την Αθήνα να υπάρξει μια επεξεργασία θεμάτων με τα οποία θα μπορούσε να αλλάξει την ατζέντα το νέο χρόνο. Ο εκλογικός νόμος στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής μπορεί να είναι ένα από αυτά, εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε θέλει να κάνει μια ουσιαστική πολιτική ρελάνς στη συγκυβέρνηση.
Πιο δύσκολο θα είναι να παρουσιάσει μια πειστική οικονομική πρόταση, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει πια, ότι θα χρειαστούν 5 ως 10 χρόνια για να βγει η Ελλάδα από το τούνελ. Σκέτη αντιπολίτευση και η εικόνα της καταστροφής πια δεν αρκεί, για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το ποιοτικό άλμα, που θα τον φέρει στην κυβέρνηση.

Θέμης Δαγκλής

2 σχόλια

  1. ...ΚΑΙ ΕΝΩ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ (ΥΠ)ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ...ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
    50 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Χ Ρ Ε Ο Σ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ Ο ΓΚΑΒΟΣ ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥΣ!!!
    ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΕΙΩΤΟ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΒΕΒΑΙΑ !!!
    ΑΜΕΣΗ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε. !!!
    ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας μην ανησυχεί ο Τσίπρας. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα ακόμα χειρότερα μέτρα του 2013 του στέλνουν χιλιάδες νέους ψηφοφόρους στο κόμμα του. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ακόμα και με αυτό το "βελτιωμένο" νομοσχέδιο χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που στρέφονται στο Σύριζα, στους ΑΝΕΛ και στη Χρυσή Αυγή. Στουρνάρας και Βρούτσης δουλεύουν για να ενισχυθούν τα 3 αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση