GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στο Ίδρυμα του Παρισιού

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στο Ίδρυμα του Παρισιού Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα ετών από τα εγκαίνια του Ελληνικού Ιδρύματος σ...

ΕΡΤ: Αφιέρωμα στο Ίδρυμα του Παρισιού

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ογδόντα ετών από τα εγκαίνια του Ελληνικού Ιδρύματος στο Παρίσι (23 Δεκεμβρίου 1932), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert - archives.gr και www.ert.gr, το ντοκιμαντέρ της Πανδώρας Μουρίκη «ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΟΠΟΣ ΜΝΗΜΗΣ», παραγωγής 2009.
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την ιστορία του Ελληνικού Ιδρύματος (Fondation Hellenique) στη διεθνή πανεπιστημιούπολη του Παρισιού (Cite Internationale), από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, μέσα από τις μαρτυρίες ενοίκων του -   διακεκριμένων προσωπικοτήτων της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών - όπως  ο Εμμανουήλ Κριαράς, ο Ντίκος Βυζάντιος, ο Μάνος Ζαχαριας, η Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Άλκη Ζέη, ο Ροβήρος Μανθούλης κ.ά.
Μέσα από αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, ξετυλίγεται η ιστορία του ιδρύματος από τα εγκαίνιά του το 1932 έως και το 2008, η εγκατάσταση των πρώτων φοιτητών τη δεκαετία του 1930, το ταξίδι του πλοίου «Ματαρόα» το 1945,  καθώς και η ζωή στη Fondation τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου, τον Μάη του ΄68, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και την αντίδραση των Ελλήνων φοιτητών, καθώς και για τον επί δεκαετίες διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος  Κωνσταντίνο Γεωργούλη. Ακόμα, παρουσιάζεται η σύγχρονη περίοδος λειτουργίας του Ιδρύματος και η ανακαίνιση του κτηρίου (2007-2009).



Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση