GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού σε ρόλο… κυλικειάρχη

Μαθητές του 1ου δημοτικού Θεσσαλονίκης λειτουργούν το κυλικείο και καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το σχολείο τους, στο πλαίσιο ...


Μαθητές του 1ου δημοτικού Θεσσαλονίκης λειτουργούν το κυλικείο και καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το σχολείο τους, στο πλαίσιο του μαθητικού συνεταιρισμού τους
της Κάτιας Γερακαρίτου
Δεν πηγαίνουν στο σχολείο μόνο για τα μαθήματά τους, αλλά και για μάθουν να συμμετέχουν, να δραστηριοποιούνται και να «εργάζονται» μέσα… από τον μαθητικό συνεταιρισμό.
Ο λόγος για τους μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στην οδό Κασσανδρέως 2, στην περιοχή του Ντεπώ. Παιδιά της Δ΄, Ε΄  και ΣΤ΄ τάξη του δημοτικού συμμετέχουν στο μαθητικό συνεταιρισμό, που ξεκίνησε να λειτουργεί στο σχολείο εδώ και περίπου 5 χρόνια.
Την ιδέα του συνεταιρισμού υλοποίουν δύο από τις δασκάλες του σχολείου, που ηγούνται του εγχειρήματος, εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καθώς ένα επταμελές συμβούλιο μαθητών. Μέσα στις δράσεις του συνεταιρισμού είναι η λειτουργία του κυλικείου από τους ίδιους τους μαθητές και η διοργάνωση διαφόρων άλλων δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και γενικότερα τη ζωή των παιδιών μέσα στο περιβάλλον του σχολείου.
Παιδιά από τις συγκεκριμένες τάξεις εξυπηρετούν στα διαλείμματα τους συμμαθητές τους στο κυλικείο, στο οποίο διατίθενται μόνο υγιεινά προϊόντα. «Μέσα από τον συνεταιρισμό μαθαίνουν τα παιδιά να είναι υπεύθυνα, καθώς διαχειρίζονται χρήματα και κάποιες φορές καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις για κάποιες δράσεις» τόνισε στη Voria.gr, μια εκ των γονέων που δραστηριοποιείται στον συνεταιρισμό η κ. Ζωή Γεωργιάδου. 
Οι ίδιοι οι μαθητές βγάζουν το πρόγραμμα για το ποιοι εξ αυτών θα λειτουργούν το κυλικείο στα διαλείμματα. Τα έσοδα τους είναι πενιχρά, καθώς το ακριβότερο προϊόν στο κυλικείο είναι της τάξης του 1 ευρώ.
Μέσα στις αρμοδιότητες των παιδιών και των γονέων είναι να φροντίζουν και το κτήριο τους. Μάλιστα αρκετές φορές, όπως και φέτος, κλήθηκαν να βάψουν κάποιες αίθουσες. Παράλληλα, μεταξύ των δράσεων του συνεταιρισμού είναι τα παζάρια μεταχειρισμένων ρούχων και παιχνιδιών, που διοργανώνεται κάθε σεζόν χειμώνα και καλοκαίρι, το παζάρι των χριστουγεννιάτικων γλυκών, η οργάνωση της δανειστικής βιβλιοθήκης καθώς και μορφωτικές εκδηλώσεις, όπως πχ με την πρόσκληση συγγραφέων ή άλλων ανθρώπων του πολιτισμού.
Στην αρχή της λειτουργίας του συνεταιρισμού υπήρξαν αντιρρήσεις από μερίδα γονέων, ωστόσο, όταν είδαν το τρόπο λειτουργίας, αλλά και τη διαπαιδαγώγηση που προσφέρει στους ίδιους τους μαθητές, κάμφθηκαν. Από την πλευρά τους τα ίδια τα παιδιά αγκάλιασαν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία και συμμετέχουν με χαρά σε όλες τις δράσεις.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση