GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πιθανή η προσφυγή της Ιταλίας στον ΕΜΣ

«Αν το σπρεντ συνεχίσει να ανεβαίνει, η Ιταλία είναι πιθανό να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», γράφει σήμερα η εφημερί...

«Αν το σπρεντ συνεχίσει να ανεβαίνει, η Ιταλία είναι πιθανό να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», γράφει σήμερα η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται αν η ανοδική πορεία του σπρεντ (της διαφοράς απόδοσης των ιταλικών κρατικών ομολόγων από τα αντίστοιχα δεκαετή γερμανικά ομόλογα) ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσης, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, πριν παραιτηθεί, να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού ο οποίος επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), να αγοράζει ομόλογα του ιταλικού δημοσίου.
Δεν είναι όμως δυνατόν να οριστεί με βεβαιότητα αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση της Ρώμης ποιοι επιπλέον όροι μπορεί να της τεθούν από την Ευρώπη για την ενεργοποίηση της «ασπίδας κατά του σπρεντ», όπως αποκαλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ο ιταλικός Τύπος.
Στο μεταξύ, η Διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει ότι «από την Ισπανία εκφράζονται φόβοι ότι οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της ιταλικής πολιτικής κρίσης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και την Μαδρίτη».
Όσο για το ενδεχόμενο συμμετοχής του Μάριο Μόντι στην προεκλογική εκστρατεία, η οποία ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει, ο Τύπος διχάζεται: σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, «ο καθηγητής το σκέφτεται, τώρα που είναι πιο ήρεμος και ακόμη και οι πολίτες που συνάντησαν χθες στο δρόμο στο Μιλάνο του έδωσαν συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα κυβερνητική του δράση».
Η Ιλ Μεσατζέρο, αντιθέτως, θεωρεί μάλλον απίθανη μια «υποψηφιότητα Μόντι», από την στιγμή μάλιστα που είναι και ισόβιος γερουσιαστής. Η εφημερίδα εκτιμά ότι ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα περιοριστεί στο να υπογραμμίσει επιμελώς όσα θετικά πέτυχε η κυβέρνησή του τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση