GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Χάρτινοι πύργοι» τα σενάρια επανίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας

 Σαν «χάρτινος πύργος» καταρρέουν τα σενάρια για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με επανίδρυση της ΝΔ που θα έχει πρωταγωνιστι...

 Σαν «χάρτινος πύργος» καταρρέουν τα σενάρια για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού με επανίδρυση της ΝΔ που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα μέτωπο ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Οι αναλύσεις που έγιναν από ανθρώπους που είναι εκτός τόπου και χρόνου και θεωρούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν αναπτυχθούν ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα σε μια περίοδο μεγάλης κρίσης, είναι άχρηστες σε ένα κλίμα γενικευμένης κατακραυγής.
Οι «άκαπνοι» στρατηγοί είχαν έτοιμο το σενάριο, μόλις οι συνθήκες το επέτρεπαν, δηλαδή μετά τις θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα και με την εκταμίευση της δόσης σε κλίμα ευφορίας και με όχημα τον ανασχηματισμό θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για να προχωρήσει η ίδρυση ενός νέου ευρωπαϊκού αστικού πόλου με βασικό κορμό την «αναγεννημένη» Νέα Δημοκρατία. Δεν υπολόγισαν, όμως, την αυτοπαγίδευση στο φορολογικό.
Τα στρατηγικά λάθη που έγιναν μπορεί να αποδειχθούν και το «βατερλώ» της όλης προσπάθειας:
- Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην τρόικα ότι με το φορολογικό, που το παρουσίασε ως τη μεγάλη μεταρρύθμιση, θα εισπράξει 2,5 δις ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος τη διετία 2013-2014. Αυτό σημαίνει ότι όσες αλχημείες και να γίνουν το ποσό θα πρέπει να εισπραχθεί.
- Ο κ. Στουρνάρας επαναλαμβάνει το λάθος Παπακωνσταντίνου, αυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση, ενώ γνωρίζει ότι δεν υπάρχει η αντίστοιχη φοροδοτική ικανότητα από τους φορολογούμενους.
- Το κυριότερο όμως είναι ότι, επαναλαμβάνοντας τα ίδια τραγικά λάθη δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι, δίνοντας το δικαίωμα στην τρόικα να ζητήσει αυτόματη λήψη μέτρων. Αυτό φυσικά θα οδηγήσει σε τριγμούς τη τρικομματική κυβέρνηση και η δέσμευση «είναι τα τελευταία μέτρα» θα πάει στις ελληνικές καλένδες.
  Βουλευτές και υπουργοί ανησυχούν για την επόμενη μέρα
«Ποια είναι η επόμενη μέρα;». «Θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ;»
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να βρουν απαντήσεις Βουλευτές και Υπουργοί της ΝΔ που αισθάνονται αποκλεισμένοι από την «προσπάθεια» σωτηρίας της χώρας παρακολουθώντας από τα ΜΜΕ τις εξελίξεις χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση.
Ήδη έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα για τη συμπεριφορά του Υπουργού Οικονομικών και την απουσία ενημέρωσης και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει σύντομα αντίδραση.
Παράλληλα αντί για συναγερμός των ευρωπαϊκών δυνάμεων έχει σημάνει αυτός της αποσυσπείρωσης των δεξιών δυνάμεων που οδηγούνται στη Χρυσή Αυγή.
Ο μεγάλος φόβος είναι ότι μετά τους χειρισμούς στο φορολογικό υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να αρχίσει να φθείρεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Επίσης η συζήτηση για ένταξη στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει και αποσυσπειρώνει δεξιούς ψηφοφόρους που παίρνουν το δρόμο για τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Σε πολλές περιοχές που η ΝΔ κυριαρχούσε τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανατροπή και οι βουλευτές της περιφέρειας βρίσκονται σε απόγνωση.
Η τρικομματική κυβέρνηση, ο Στουρνάρας σε ρόλο ισχυρού κυβερνητικού παράγοντα αλλά και το φλερτ Σαμαρά με στελέχη του ΠΑΣΟΚ  έχουν δημιουργήσει  κρίση ταυτότητας στη κεντροδεξιά παράταξη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δυνάμεις προς άλλους χώρους, με τα χειρότερα να έρχονται.
Παλαιός κοινοβουλευτικός άνδρας αναλύοντας τις εξελίξεις έλεγε χαρακτηριστικά ότι: «Με τη τακτική που ακολουθεί η ΝΔ στο θέμα της εξεταστικής για το μνημόνιο και τη λίστα Λαγκάρντ ουσιαστικά νομιμοποιεί την πολιτική Παπανδρέου. Αυτό θα το βρει σύντομα μπροστά της».   

Νίκος Παναγιωτόπουλος

3 σχόλια

  1. Εντύπωση σε ανθρώπους το χώρου έχει προκαλέσει το γεγονός ότι σε ένα από τα ενδιαφερόμενα σχήματα για τον ΟΠΑΠ μετέχει η γνωστή εταιρεία Playtech.

    Η συγκεκριμένη εταιρία συμμετέχει με ποσοστό 41% σε κοινοπραξία με την γερμανική Gauzelmann AG (που έχει μερίδιο 55%) και τη Helvason ltd συμφερόντων Κοπελούζου (που έχει 4%)

    Το σχόλιο των παραγόντων αυτών μπορεί να συμπυκνωθεί στο παλαιόθεν γνωστό λαϊκό ερώτημα «Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι;»

    Κι αυτό διότι η Playtech είναι ένα από τα ισχυρά μέλη της RGA (Remote Gaming Association), της ένωσης δηλαδή που αντιπροσωπεύει διαδικτυακούς παρόχους οι δραστηριότητες των όποιων δενστηρίζονται αποκλειστικά σε τοπικά συστήματα αδειοδότησης και φορολόγησης των δραστηριοτήτων, ούτε σε τοπικά ρυθμιστικά και κανονιστικά πλαίσια, κι επίσης σε πολλές περιπτώσεις δεν αποδίδουν δικαιώματα, φόρους ή άλλα οικονομικά οφέλη στα αντίστοιχα κράτη ή στις επίσημες τοπικές Αρχές.


    To σημαντικότερο όμως στην περίπτωση μας είναι ότι η RGA έχει αμφισβητήσει το πρόσφατο νομικό, κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, όπως επίσης αμφισβητεί και το ίδιο το… μονοπώλιο του ΟΠΑΠ!

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΠΑΠ ως επίσημη λοταρία μετέχει σε άλλες ενώσεις όπως η European Lotteries(EL) και World Lotteries Association (WLA), ενώσεις που εκπροσωπούν και προάγουν τα συμφέροντα των κρατικών λοταριών και των operators που λειτουργούν λοταρίες, στοιχήματα και άλλα παιχνίδια με βάση τοπικά συστήματα αδειοδότησης και φορολόγησης και με βάση συγκεκριμένα κανονιστικά και ρυθμιστικά πλαίσια.

    Είναι εύλογο ότι σε πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντα των μελών της RGA, αντιστρατεύονται ουσιωδώς τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μελών των άλλων ενώσεων.

    Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σφοδρές ανακοινώσεις, που εναντιώνονται στο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο έβγαλε η RGA και πολύ πρόσφατα, μόλις την περασμένη Παρασκευή!

    Το θέμα δεν είναι καθόλου θεωρητικό. Έχει πρακτικές διαστάσεις με ιδιαίτερη σημασία.

    Τι θα συμβεί αν ο ΟΠΑΠ βρεθεί ελεγχόμενος από σχήματα που έχουν ξεκάθαρα εναντιωθεί στο πολυτιμότερο περιουσιακό του στοιχείο, (που είναι ασφαλώς το μονοπώλιο επίγειου στοιχηματισμού), κι έχουν εντελώς διαφορετική οπτική ως προς το πώς πρέπει να λειτουργεί η αγορά του «τζόγου» στην Ελλάδα;

    Θα περάσει η χώρα, μέσα από την «κερκόπορτα» της ιδιωτικοποίησης του κυρίαρχου παράγοντα της αγοράς, σε ένα άλλο καθεστώς λειτουργίας του τζόγου, με μια πλημμυρίδα διαδικτυακών και επίγειων operators; Θα γίνουν προσεχώς αποδεκτές οι ρυθμίσεις που έχει επιβάλλει το ελληνικό Δημόσιο ή μήπως όχι;

    Ίσως αυτά να φαίνονται λεπτομέρειες αλλά δεν είναι.

    Εν όψει του ανοίγματος της αγοράς του διαδικτύου στις ΗΠΑ, αλλά και του ανοίγματος σημαντικών αγορών στην Ευρώπη, με τρόπο ρυθμισμένο, αλλά και όρους τοπικής αδειοδότησης και φορολόγησης, (όπως δηλαδή συμβαίνει και με την περίπτωση του ΟΠΑΠ) ορισμένες εταιρίες διαδικτυακών παιχνιδιών, άρχισαν να αποχωρούν αυτοβούλως από αρρύθμιστες αγορές που πιθανώς θα δημιουργούσαν νομικές «τριβές» με τις αρχές των ρυθμισμένων αγορών, στις οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν.

    Χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα, η αποχώρηση της εταιρίας sportingbet από την αγορά της Τουρκίας, ώστε να απεμπλακεί από πιθανά ρίσκα και «βαρίδια» στο εγγύς μέλλον.

    Διότι στις ρυθμισμένες αγορές του Δυτικού Κόσμου, και «παπάς» και… «ζευγάς» δεν γίνεται!

    Το ερώτημα είναι τι όρους θα επιβάλλει το ΤΑΙΠΕΔ στην διαδικασία για τον ΟΠΑΠ. Διότι καλό είναι το χρήμα (πρώτος στόχος της ιδιωτικοποίησης), αλλά χρειάζονται και σοβαρές διαδικασίες ελέγχου «καταλληλότητας» που έτσι κι αλλιώς εφαρμόζονται στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο.

    Εκτός κι αν έχουμε αποφασίσει ότι η αγορά τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα θα είναι σύντομα εντελώς... «ξέφραγο αμπέλι»!OXI ΑΛΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕ ΠΑΠΑΡΕΣ..ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κρίμα!

    Ο Σαμαράς δεν μπόρεσε μέσα σε
    3 μήνες να αλλάξει ότι κατέστρεψε
    η ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ αριστερή 30χρονη κρατικοδίαιτη τρομοκρατία!
    Στο 7,2% του ΑΕΠ, η ύφεση το τρίτο τρίμηνο.


    [ Μερικοί απογοητεύτηκαν γιατί περίμεναν ότι από 6+% ύφεση,ο Σαμαράς θα μας πήγαινε σε 5% ανάπτυξη μέσα σε 3 μήνες όπως θα κάνουν οι Τσίπρας και Λαφαζάνης...
    Υπομονή λοιπόν παιδιά μέχρι να έρθει ο Αλέξης και να τα κάνει όλα!
    ..Εκ΄γεννετής ΜΑΛΑΚΕΣ ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατα τύχη γεννήθηκα.

    Υποχρεωτικά Ζω.

    Τώρα καταλαβαίνω γιατί
    έκλαιγα όταν γεννήθηκα..

    Ένας στραβός ένα κουβέλι ένας χοντρός και ένας μαλάκας μου έκοψαν ΚΑΙ ΤΟ ΓΈΛΙΟ , αλλά πιο γελοίος είμαι εγώ, που δεν πάω να τους γαμήσω και να πω αντίο από αυτή την ζωή που μου την κάνανε μπουρδέλο..

    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ!!!

    Η ζωή είναι σύντομη, λίγο όνειρο, λίγη αγάπη κι έπειτα Καλημέρα;

    Η ζωή είναι μάταιη, λίγο μίσος, λίγη ελπίδα κι έπειτα καληνύχτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση