GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στη Ρικάκη...

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της σκηνοθέτιδος Λουκίας Ρικάκη (28 Δεκεμβρίου 2011) ψηφιοποίησε κα...


Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο της σκηνοθέτιδος Λουκίας Ρικάκη (28 Δεκεμβρίου 2011) ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert - archives.gr και www.ert.gr  το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΦΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ», με  τίτλο  «ΑΛΒΑΝΙΑ». Πρόκειται για την τελευταία δουλειά της Λουκίας Ρικάκη στην ΕΡΤ, την οποία είχε σκηνοθετήσει λίγους μήνες πριν από τον θάνατό της το 2011.

Στο ντοκιμαντέρ, με θέμα την κοινότητα των Αλβανών μεταναστών στην Αθήνα, καταγράφεται η περιήγηση της νεαρής  Ιλιρα Αλιαϊ στην Αθήνα και στα Τίρανα, η ζωή της στην Ελλάδα και η σχέση της με την Αλβανία. Η νεαρή  Ιλιρα μιλάει για την παιδική της ηλικία, το σχολείο, την εκπαίδευση στην Ελλάδα, τις φιλίες και τις σχέσεις με τους Έλληνες και τους Αλβανούς.
Η Ιλιρα συζητά με συμπατριώτες της, νεαρούς φοιτητές και εργαζόμενους, για το τι σημαίνει πατρίδα, για τη νεολαία των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Αλβανία. Μιλάει επίσης με οικογενειάρχες μετανάστες που ήρθαν παιδιά στην Ελλάδα και επέστρεψαν προσφάτως στην Αλβανία με τα δικά τους παιδιά, οι οποίοι εξηγούν τις διαφορές της χώρας τους από την Ελλάδα και τις αναμνήσεις και εμπειρίες τους από αυτήν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των μεταναστών, οι οποίοι αν και θεωρούν ότι η ελληνική γλώσσα τους είναι πλέον πιο οικεία, επιθυμούν ολοένα και περισσότερο να διατηρήσουν την επαφή με την παράδοση και τη μητρική γλώσσα τους.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται απόσπασμα συνέντευξης του  ηθοποιού Ενκε Φεζολάρι, που παρουσίασε μια ιδιότυπη παράσταση, στην οποία απαγγέλλει το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Το παράθυρο» στην αλβανική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση