GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έγκλημα και Τιμωρία...

Του Νίκου Κοτζιά.   Διάβασα με προσοχή τη συζήτηση στη Βουλή για τη μη δημιουργία επιτροπής διερεύνησης των εγκλημάτων που συνδέονται ...

Του Νίκου Κοτζιά.
 
Διάβασα με προσοχή τη συζήτηση στη Βουλή για τη μη δημιουργία επιτροπής διερεύνησης των εγκλημάτων που συνδέονται με το Μνημόνιο. Το δίδαγμα είναι μεγάλο. Οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας συνεχίζουν την παράδοση της μη τιμωρίας των
«δικών τους» με τις πιο διαφορετικές δικαιολογίες. Όπως δεν τιμώρησαν τους δοσίλογους και μαυραγορίτες της κατοχής καθώς και τους υπεύθυνους της κυπριακής τραγωδίας, όπως δεν τιμώρησαν όσους έκαναν μπίζνες με τον εμφύλιο και τη χούντα, έτσι δεν έχουν καμιά διάθεση να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους που η Ελλάδα περνά το σημερινό δράμα. Οι λόγοι πολλοί:
Πρώτον, οι κυρίαρχες δυνάμεις στη χώρα δεν είναι ικανές να προωθήσουν την αυτοκάθαρση. Δεύτερον δεν θεωρούν αναγκαία την τιμωρία όσων από τις γραμμές τους «παρεκτράπηκαν» διότι ουσιαστικά αυτοί υπερασπιζόντουσαν τα συμφέροντά τους στην εποχή της κρίσης. Τρίτο, ουσιαστικά με τη μη παραπομπή απέδειξαν την συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής. Ιδιαίτερα η ΝΔ έκανε απέναντι στο Βερολίνο αυτοκριτική για τη μη υπερψήφιση του πρώτου μνημονίου. Τέταρτο, υπέταξαν κάθε ουσιαστικό πατριωτικό αίσθημα στα στενά ταξικά συμφέροντα όσων εξυπηρετούνται από τα μνημόνια, και ας παπαγαλίζουν τον όρο πατριωτικό. Πέμπτο, οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ελλάδα έχουν διαμορφώσει ιστορικά έναν αυταρχικό λόγο και νοοτροπία. Και αυτό, διότι στις δύσκολες στιγμές πάντα τους έσωσε ο ξένος παράγοντας στον οποίο παρέδιδε κάθε φορά εκ νέου τα κλειδιά της χώρας.
Τα πολιτικά εγκλήματα στη νεώτερη Ελλάδα, κατά κανόνα, με την επίκληση των πιο διαφορετικών σκοπιμοτήτων δεν τιμωρήθηκαν. Σήμερα, επί παραδείγματι προβάλλεται το επιχείρημα, ότι αν υπάρξει κάθαρση, τότε η χώρα θα αποσταθεροποιηθεί. Ουσιαστικά υποστηρίζεται ότι η διασφάλιση του μέλλοντος της χώρας απαιτεί τη μη τιμωρία εκείνων που την υπονόμευσαν. Απέναντι σε τέτοιες λογικές, απαιτείται ο ολικός προσδιορισμός της λειτουργίας της τιμωρίας.
Η πρώτη λειτουργία της πολιτικής, είναι η παιδαγωγική. Η πολιτική οφείλει να διαπαιδαγωγεί ως προς τον δημόσιο χώρο, τα δημόσια αγαθά και την αίσθηση συλλογικότητας των πολιτών, τη δυνατότητα εντός της κοινωνίας να αναπτύσσει ο καθείς και η καθεμία τα ταλέντα και την προσωπικότητά του/της. Η πολιτική, δηλαδή, οφείλει να εδραιώνεται σε κανόνες, τόσο ηθικούς, όσο και δικαίου. Δικαίου με την κοινωνική έννοια, αλλά και στενότερα με την κατασκευή και χρήση δίκαιων νόμων, απόδοσης δικαιοσύνης σε όλους τους τομείς, όπως κατανομής εισοδήματος, διασφάλισης εργασίας, συμμετοχής στις διαδικασίες της δημοκρατίας.
Η τιμωρία που αναφέρεται σε πολιτικά εγκλήματα, δεν αφορά μόνο, και έτσι απλά, την εφαρμογή των νόμων ως προς αυτόν που έκανε το έγκλημα, αλλά –και αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο- την διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας ότι ένα έγκλημα δεν μένει ατιμώρητο. Από αυτή τη σκοπιά, δεύτερον, η τιμωρία δεν αφορά έτσι απλά το παρελθόν ενός παραβάτη. Αφορά κύρια στο ίδιο το μέλλον μιας κοινωνίας. Δεν τιμωρείται απλά εκείνο που συνέβη χθες, αλλά αποτρέπεται η επανάληψή του αύριο. Είναι φανερό ότι πολλά προβλήματα της χώρας, οικονομικά, πολιτικά και ηθικά, συνδέονται με το γεγονός το ότι ουδείς τιμωρήθηκε για το έγκλημα στο χρηματιστήριο, για στατιστικές αλλοιώσεις, για αντιδραστικές συμπεριφορές του κράτους, για διάχυση της διαφθοράς στην κοινωνία στα πλαίσια της στρατηγικής μετατροπής της σε μια κοινωνία της συνενοχής.
Η τιμωρία, τρίτον, είναι η αντίδραση της κοινωνίας στο άδικο. Δεν είναι εκδίκηση. Αντίθετα, είναι μια αναγκαία μέθοδος επίλυσης της αντίθεσης ανάμεσα σε αυτό που θεωρεί η κοινωνία ως ορθό και δίκαιο από τη μια και τις επιλογές, από την άλλη, ορισμένων πολιτικών προσώπων που θέτουν τα δικά τους στενά κριτήρια υπεράνω του δημόσιου καλού. Ως προς το τελευταίο, τέτοιες περιπτώσεις είναι τα νεοφιλελεύθερα δόγματα, η επιβίωση της Ολιγαρχίας, η προστασία της διαπλοκής. Στο έργο του για τη Φιλοσοφία του Δικαίου, ο Φ.Χέγγελ υποστηρίζει ότι (
§91) «η τιμωρία είναι η άρση του εγκλήματος, το οποίο διαφορετικά θα διατηρούσε την ισχύ του. Είναι κατά προέκταση πράξη αποκατάστασης του δικαίου». Μια άρση, όπως λέει ο Πρωταγόρας στους διαλόγους του Πλάτωνα, που περιορίζει τη δυνατότητα του εγκληματία να καθορίζει τις τύχες της κοινωνίας, ή, ακόμα και να καρπώνεται από τα εγκλήματά του.
Για όλους τους πιο πάνω δικαιικούς, ιστορικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους, η δίκαιη πολιτική και η δικαιοσύνη, χωρίς εκδικητικότητα, απαιτείται να τιμωρούνται όσοι κατέστρεψαν τον τόπο και με τις αποφάσεις της να αποτρέπει την επανάληψή τέτοιων εγκλημάτων.

3 σχόλια

  1. Κουράκος (ο επόμενος που θα φύγει) προς Καμμένο: Ποιο δολάριο ρε; Εγώ είμαι με το ευρώ!

    Επιστολή απέστειλε ο, βουλευτής Πειραιά των ΑΕ, Γ. Κουράκος, προς τον Πάνο Καμμένο. Στην επιστολή του θυμίζει με νόημα ότι προεκλογική δέσμευση του κόμματος υπήρξε η παραμονή του ευρώ, ενώ προσθέτει πως οι «δηλώσεις για την συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο και τη συμπόρευση με ετερόκλητους κομματικούς σχηματισμούς...αποτελούν αποκλίνουσες επιλογές από την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος» κατηγορώντας ουσιαστικά τον Καμμένο ότι κινείται εκτός των αρχικών διακηρύξεων!!

    Να θυμίσουμε ότι ο Γ. Κουράκος δεν υπέγραψε την δήλωση στήριξης που απαίτησε ο Καμμένος από τους βουλευτές του και με την επιστολή του ζητάει κοινή σύγκλιση της ΔΕ και της ΚΟ την Πέμπτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβάστε όλη την επιστολή του:
    Προς : Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κόμματος Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
    Κοινοποίηση : μέλη Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ανεξαρτήτων Ελλήνων

    Κερατσίνι, 11 Δεκεμβρίου 2012
    Κύριε Πρόεδρε,
    Το τελευταίο διάστημα σειρά δηλώσεων προκαλεί εύλογη αμηχανία σε αρκετά μέλη και στελέχη του κόμματος. Αποκορύφωμα αποτελεί το μπαράζ ανακοινώσεων που ακολούθησε τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της διοικούσας επιτροπής του κόμματος, η οποία έληξε με την αποχώρησή σας από αυτή, πυροδοτώντας φημολογία στο εσωτερικό.
    Οι δηλώσεις για την συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο, τη συμπόρευση με ετερόκλητους κομματικούς σχηματισμούς, αποτελούν αποκλίνουσες επιλογές από την Ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος.
    Πιστεύω ότι τέτοιου είδους κρίσιμα ζητήματα οφείλουν να αποτελούν εστία σύνθεσης και διαλόγου στα θεσμικά όργανα.

    Ως εκ τούτου θεωρώ σκόπιμη τη σύγκληση των δύο οργάνων σε κοινή συνεδρίαση την Πέμπτη 13-12-2012, όπως προέβλεπε η εισήγηση σας στη χθεσινή ομιλία, προκειμένου να διατυπώσει ο καθένας τις απόψεις του, στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
    Το κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αποτέλεσε ουσιαστική και ενωτική πολιτική πρωτοβουλία πολιτών, προερχόμενων από το σύνολο των κοινωνικών στρωμάτων, βασισμένο στις αρχές της δημοκρατικής συμμετοχής και συλλογικότητας .
    Η βαθειά οικονομική κρίση της χώρας σε συνδυασμό με την έλλειψη συνέπειας στον πολιτικό κόσμο έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση πολιτικών τάσεων και στα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος. Έχουμε υποχρέωση όλοι μαζί αλλά και καθένας ξεχωριστά να υπερασπιστούμε τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων και τη συνέπεια στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις για :

    καταγγελία του Μνημονίου (διαγραφή του επαχθούς χρέους)
    Εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία (διεκδίκηση του Κατοχικού δανείου, εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου)
    παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ

    Η σύγκληση κοινής συνεδρίασης κοινοβουλευτικής ομάδας και διοικούσας επιτροπής θα συμβάλλει στην ομαλή πορεία του κόμματος προς το Συνέδριο, το οποίο οφείλει να έχει πολιτικό χαρακτήρα τονίζοντας τα πατριωτικά στοιχεία της ιδεολογικής μας ταυτότητας και τη χάραξη ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας έξω από το πλαίσιο της Μνημονίου.

    Με τιμή,
    Γιάννης Κουράκος
    Βουλευτής Β΄Πειραιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΙΑ αυτοκάθαρση ΡΕ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ;

    ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΛΟ ΤΟΥΣ;

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ
    ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΦΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση