GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Διευκρινίσεις Στουρνάρα για την ακύρωση διαγωνισμών

Την επεισοδιακή ματαίωση των διαγωνισμών που δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια αυτοκινούμενων συστημάτων ελέ...

Την επεισοδιακή ματαίωση των διαγωνισμών που δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών για την προμήθεια αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ (X-RAY), περιγράφει έγγραφο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλη Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου ζήτησε από την κυβέρνηση να διευκρινιστεί ποιος ευθύνεται για τη ματαίωση των διαγωνισμών και πότε θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Ο βουλευτής έχει επισημάνει, επίσης, ότι μόνιμη αιτία ακύρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών είναι οι προδιαγραφές.
Στην απάντησή του ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει σχετικά με την προμήθεια αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ (X-RAY), ότι ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 30.9.04 και αφορούσε την προμήθεια ενός τέτοιου συστήματος. Ο διαγωνισμός αυτός ματαιώθηκε έξι χρόνια αργότερα, στις 22.2.10 για λόγους δημοσίου συμφέροντος, επειδή είχε παρέλθει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από τη διενέργεια αυτού ως απόρροια των ενστάσεων, προσφυγών και αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, χωρίς να έχουν επικαιροποιηθεί οι τεχνικές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να διατίθενται, πλέον, στην αγορά τεχνολογικά νεότερα και πιο αξιόπιστα συστήματα.
Στις 21.12.10 προκηρύχθηκε ανοιχτός διαγωνισμός για δύο επιπλέον X-RAY, διότι στο πλαίσιο του προγράμματος επιχορήγησης της OLAF (σ.σ. ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) είχε εγκριθεί η συγχρηματοδότηση της προμήθειας των εν λόγω συστημάτων. Όταν, όμως, κατατέθηκε προσφυγή κατά των όρων της διακήρυξης του διαγωνισμού, η Διεύθυνση Τελωνείων ζήτησε τη ματαίωση του διαγωνισμού για να τροποποιηθούν οι όροι.
Έτσι, αφού επανασυστάθηκε η επιτροπή τεχνικών προδιαγραφών, στις 27.12.2011 επαναπροκηρύσσεται ο διαγωνισμός αλλά έξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2012, η αρμόδια επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού πρότεινε τη ματαίωσή του και πάλι, επειδή υπήρχε ουσιώδης απόκλιση ανάμεσα στο περιεχόμενο της διακήρυξης και των προσφορών των εταιρειών που έλαβαν μέρος.
«Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δρομολογούν την επανάληψη του διαγωνισμού με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, μέσω της προμήθειας των βέλτιστων τεχνολογικών υποδομών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και όχι μόνο», ενημερώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει ότι οι επιτροπές τεχνικών προδιαγραφών συγκροτήθηκαν από μέλη που κατέχουν εξειδικευμένες γνώσεις.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για σύστημα ανίχνευσης καπνικών προϊόντων σε φορτηγά και εμπορευματοκιβώτια, το οποίο προσπαθεί να προμηθευτεί το υπουργείο Οικονομικών από το 2004 και ενώ η απώλεια φορολογικών εσόδων από το λαθρεμπόριο τσιγάρων ανέρχεται σε τεράστια ποσά. Σήμερα η Τελωνειακή Υπηρεσία είναι εξοπλισμένη με έξι σταθερά συστήματα ανίχνευσης X-Ray και επίκειται η προμήθεια έξι νέων τέτοιων συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση