GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα Περιφέρειας- κεντρικής εξουσίας για τις ΑΠΕ

Μόνο με χωροταξικό σχεδιασμό και διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, των ιδρυμάτων του ...


Μόνο με χωροταξικό σχεδιασμό και διαβούλευση μεταξύ των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, των ιδρυμάτων του νησιού, αλλά και της κοινωνίας, θα αναπτυχθούν οι ΑΠΕ στην Κρήτη, τόνισαν στις δηλώσεις τους σήμερα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης ενόψει της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το πρωί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Η ημερίδα, με θέμα «Η ένταξη των ΑΠΕ στον Ενεργειακό Σχεδιασμό της Κρήτης», διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και τα Τεχνικά Επιμελητήρια Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης στις 9 το πρωί στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ στις Βούτες, με σκοπό να παρουσιαστούν οι θέσεις των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την ένταξη των ΑΠΕ στην Κρήτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερής «θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν συμφωνούμε ως Περιφέρεια με τα μεγαλεπήβολα σχέδια που απεργάζονται κεντρικά ερήμην της αιρετής Περιφέρειας Κρήτης. Θα πρέπει να δούμε όλο το φάσμα των ΑΠΕ και τις επιπτώσεις στην αναπτυξιακή διαδικασία της Κρήτης, και για αυτό θα πρέπει να σχεδιάσουμε πάρα πολύ προσεκτικά μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τα επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης, αλλά και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και τα αποφύγουμε σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργήσει η υπερβολική ή άναρχη ανάπτυξη τους» .
Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η Κρήτη πρέπει να έχει αποφασιστικό ρόλο και λόγο στο θέμα ανάπτυξης των ΑΠΕ στο νησί. «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Κρήτη θα γίνει μόνο μέσω χωροταξικού σχεδιασμού, διαδικασία που έχει ανατεθεί και ολοκληρώνεται, και που θα καθορίσει τις ζώνες απαγόρευσης εγκατάστασης τους. Εμείς θα τηρήσουμε το χωροταξικό που εκπονείται αφού το διαβουλευτούμε με την κοινωνία, και σε συνδυασμό με τον ενεργειακό σχεδιασμό θα καθορισθεί το μίγμα των ΑΠΕ και η χωρική και ποσοτική κατανομή τους» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης τόνισε ότι τα Τεχνικά Επιμελητήρια Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης έχουν επεξεργασμένες θέσεις για το ενεργειακό ζήτημα του νησιού. «Κυρίαρχη συνιστώσα σε όλο αυτό το σχεδιασμό έχουν και κατέχουν δικαιωματικά οι ΑΠΕ. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε καμία των περιπτώσεων με λογικές επιβολής από πάνω προς τα κάτω. Φορείς και αυτοδιοίκηση λέμε ναι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αειφόρα ανάπτυξη, αλλά όχι με τρόπους επιβολής από μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ πέρα και πάνω από τη φέρουσα ικανότητα του νησιού, που θα αλλοιώνουν κυριολεκτικά το φυσικό τοπίο».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης κατέληξε λέγοντας ότι από την ημερίδα θα εξαχθεί το μήνυμα που πρέπει να πάρουν η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, ότι μόνο μέσω συγκεκριμένου χωροταξικού σχεδιασμού θα ενταχθούν οι ΑΠΕ στο νησί, που θα δείχνει ακριβώς τα σημεία που θα επιτρέπεται η εγκατάσταση. Πηγή: flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση