GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προετοιμάζονται οι ΗΠΑ για την εκτόξευση πυραύλου από τη Β.Κορέα

Θέλουν να δώσουν αίσθημα ασφάλειας στους συμμάχους τους στην περιοχή   Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πλοία εξοπλισμένα με αντιπ...

Θέλουν να δώσουν αίσθημα ασφάλειας στους συμμάχους τους στην περιοχή
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν πλοία εξοπλισμένα με αντιπυραυλικά συστήματα για τη «στενή παρακολούθηση» της εκτόξευσης βορειοκορεατικού πυραύλου, ανακοίνωσε ο διοικητής των αμερικανικών  δυνάμεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Σάμιουελ Λοκλίαρ.
«Είναι λογικό να μετακινηθούμε για να έχουμε καλύτερη εποπτεία της κατάστασης. Τα πλοία αυτά διαθέτουν αντιπυραυλικές ικανότητες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αμερικανός στρατιωτικός χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των πλοίων του αμερικανικού ναυτικού που μετακινήθηκαν προς την περιοχή.
Πρόκειται για δύο αντιτορπιλικά, το USS Benfold και το USS Fitzgerald, τα οποία θα «εποπτεύσουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και θα δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας  στους συμμάχους μας στην περιοχή, εάν αυτή πραγματοποιηθεί», δήλωσε αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που δεν κατονομάζεται.
 Η ανάπτυξη των πλοίων αυτών θα μάς επιτρέψει «να κατανοήσουμε τι συμβαίνει» και, εάν πραγματοποιηθεί η εκτόξευση, να μάθουμε για ποιου τύπου πύραυλο πρόκειται, να προσδιορίσουμε την πορεία του, ποιους απειλεί εν δυνάμει και να δημιουργήσουμε αίσθημα ασφάλειας για τους συμμάχους μας, εξήγησε ο Σάμιουελ Λοκλίαρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν ως «πολύ προκλητική ενέργεια» την εκτόξευση «δορυφόρου επίγειας παρακολούθησης», η οποία επίκειται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ. Η εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου προβλέπεται ότι θα γίνει στο διάστημα 10-22 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι προετοιμασίες είναι πιθανόν να καθυστερήσουν λόγω της χιονόπτωσης, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να σβήσει τις εντυπώσεις από την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου τύπου Unha-3 , ο οποίος εξερράγη στον  αέρα και ο οποίος, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, επρόκειτο να θέσει σε τροχιά δορυφόρο.
Σύμφωνα με τον ναύαρχο Λοκλίαρ, η Βόρεια Κορέα βελτίωσε προοδευτικά τις τεχνολογικές της ικανότητες στον τομέα των βαλλιστικών πυραύλων. «Θα έχει όμως μεγαλύτερη επιτυχία από την τελευταία φορά μετά την πάροδο τόσο λίγου χρόνου; Τι έκανε για να διορθώσει τα σφάλματα; Δεν είμαι σε θέση να πω», σχολίασε ο αμερικανός ναύαρχος.
Στην Ιαπωνία, ο υπουργός Αμυνας Σατόσι Μοριμότο έθεσε σε ετοιμότητα τις ιαπωνικές δυνάμεις για να καταρρίψουν τον βορειοκορεατικό πύραυλο ή τμήματά του, εάν απειλήσουν την ιαπωνική επικράτεια. Η Ιαπωνία διαθέτει πυραύλους εδάφους-αέρος Patriot PAC 3 στο νησί Οκινάουα και έχει αναπτύξει τρία αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με το αμερικανικό σύστημα ραντάρ Aegis και πυραύλους αναχαίτισης Μ-3.
Παράλληλα, η Νότια Κορέα ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το δαπανηρό πρόγραμμα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και  αντ΄αυτού να αποπληρώσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της επισιτιστικής βοήθειας που οφείλει στη Σεούλ.
Η Σεούλ έχει χορηγήσει στη Βόρεια Κορέα 2,6 εκατομμύρια τόνους βοήθειας στο διάστημα 2000 έως 2007, συνολικής αξίας 720 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη συμφωνία αποπληρωμής με ευνοϊκούς όρους σε 20 χρόνια. Η Πιονγκγιάνγκ δεν κατέβαλε τον Ιούνιο την πρώτη δόση, στο πλαίσιο αυτού του διακανονισμού, που ανέρχεται σε 5,83 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με έκθεση του νοτιοκορεατικού υπουργείου Διακορεατικών Υποθέσεων, το κόστος του βαλλιστικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. «Τη στιγμή που δεν αποπληρώνει το χρέος της και ο λαός της υποφέρει από την έλλειψη τροφίμων, η Βόρεια Κορέα προγραμματίζει την εκτόξευση πυραύλου. Είναι χαμένα χρήματα που θα μπορούσαν να θρέψουν τους κατοίκους της επί σειρά ετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου.  
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση