GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι είναι οι όροι της συμφωνίας για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Στο περίγραμμα ενός μηχανισμού ενιαίας εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά...


Στο περίγραμμα ενός μηχανισμού ενιαίας εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, διάρκειας 14 ωρών.
Τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας, είναι τα ακόλουθα:

-H ΕΚΤ θα επιβλέπει τις τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 30 δις. ευρώ ή τράπεζες που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 1/5 του ΑΕΠ της χώρας τους. Τα συγκεκριμένα όρια χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να συμπεριληφθούν στην συμφωνία οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες κάθε χώρας. Σύμφωνα με τις χθεσινές εκτιμήσεις, ο συνολικός αριθμός των τραπεζών που θα μπουν στον εποπτικό μηχανισμό, ανέρχεται στις 150-200 τράπεζες.
-Η ΕΚΤ θα συνεργάζεται στενά με τις εθνικές εποπτικές αρχές.
-Η ΕΚΤ μπορεί να επεμβαίνει στις μικρότερες τράπεζες (στα πλαίσια μιας διαδικασίας που ακόμη δεν έχει γνωστοποιηθεί ή ολοκληρωθεί).
-Η διοικητική δομή θα αποτελείται από ένα χωριστό εποπτικό φορέα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ως τελικό «διαιτητή» και μια συντονιστική επιτροπή για την επίλυση διαφορών.
-Η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2013, καθώς απαιτείται η στήριξη από το Ευρωκοινοβούλιο. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα τεθεί σε λειτουργία από τον Μάρτιο του 2014.
-Δεν θα υπάρξει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού (ESM) τουλάχιστον μέχρι το 2014.
-Οι χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και επιθυμούν να λάβουν μέρος στην τραπεζική ένωση, μπορεί να συνάψουν συμφωνίες στενής συνεργασίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση