GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νουαγιέ: Παράλογο το οικονομικό κέντρο της ευρωζώνης να είναι… υπεράκτιο

Οι διεθνείς συναλλαγές σε ευρώ θα πρέπει να γίνονται εντός της Ευρωζώνης, ώστε να έχει την αναγκαία ρευστότητα η ΕΚΤ, τονίζει ο γάλλος κ...


Οι διεθνείς συναλλαγές σε ευρώ θα πρέπει να γίνονται εντός της Ευρωζώνης, ώστε να έχει την αναγκαία ρευστότητα η ΕΚΤ, τονίζει ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης στους FT, στέλοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στο Λονδίνο: «είναι η συνέπεια της επιλογής της Βρετανίας να μείνει εκτός Ευρωζώνης».
Ο Κριστιάν Νουαγιέ επανέφερε την Δευτέρα με ηχηρό τρόπο στο προσκήνιο ένα από τα σημαντικότερα παράδοξα της Ευρωζώνης, δηλαδή το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συναλλαγών σε ευρώ πραγματοποιείται και ελέγχεται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Σίτι του Λονδίνου, δηλαδή από το οικονομικό κέντρο της βρετανικής λίρας.
Οπως είπε στους Financial Times, δεν υπάρχει λογική στο να επιτρέπεται στο οικονομικό κέντρο της Ευρωζώνης να είναι «υπεράκτιο». Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα το Σίτι του Λονδίνου συγκεντρώνει το 40% των συνολικών διεθνών συναλλαγών σε ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο από ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης μαζί.
«Οι περισσότερες από τις συναλλαγές θα πρέπει να γίνονται εντός της Ευρωζώνης. Αυτό συνδέεται με την δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέχει ρευστότητα και να διασφαλίζει τον έλεγχο στο ίδιο της το νόμισμα», σημείωσε ο Νουαγιέ στους FT.
«Δεν είμαστε κατά του να γίνονται κάποιες συναλλαγές και στο Λονδίνο, αλλά ο κύριος όγκος θα πρέπει να είναι υπό τον δικό μας έλεγχο. Αυτό αποτελεί συνέπεια της επιλογής της Βρετανίας να παραμείνει εκτός της Ευρωζώνης».
Η ρητορική Γάλλων αξιωματούχων κατά της Βρετανίας, που εντάθηκε μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από την S&P, δεν είναι καινούργια. Ο ίδιος ο Νουαγιέ σημείωνε ότι η Βρετανία θα έπρεπε να υποβαθμιστεί πρώτη, αφού «έχει αντίστοιχο χρέος, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη από εμάς».
Ο επικεφαλής των γαλλικών ελεγκτικών αρχών για τις οικονομικές συναλλαγές Ζαν Πιέρ Ζουαγιέ από την πλευρά του χαρακτήρισε την συντηρητική πολιτική που ακολουθούν οι Βρετανοί «ηλιθιωδέστερη στον κόσμο».
Η συνέντευξη Νουαγιέ έρχεται μία ημέρα πριν την συνάντηση των ηγετών της ΕΕ για να καθορίσουν πόσες και ποιες αυξημένες εξουσίες θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να ελέγχει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Αρχικά σε αυτή την απόφαση, που αποτελεί το πρώτο βήμα για την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη, δεν θα συμπεριλαμβάνεται η Βρετανία.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. ΤΟ ΕΥΡΟ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΒΟ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση