GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κίνα στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα

Η Κίνα, η δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη, είναι, πλέον, μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα ...

Η Κίνα, η δεύτερη παγκόσμια οικονομική δύναμη, είναι, πλέον, μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ανισότητα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από ένα ινστιτούτο που συνδέεται με την κινεζική κεντρική τράπεζα.
Ο συντελεστής Gini έφτανε το 2010 το 0,61, υποστηρίζει το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας για τα Εισοδήματα των Νοικοκυριών.
Η μηδενική τιμή του εν λόγω συντελεστή αντιπροσωπεύει μια κοινωνία τέλειας ισότητας όπου όλοι διαθέτουν το ίδιο εισόδημα, ενώ η τιμή 1 έναν κόσμο όπου όλα τα εισοδήματα είναι συγκεντρωμένα στα χέρια ενός και μόνο προσώπου.
«Αυτή τη στιγμή οι διαφορές εισοδήματος ανάμεσα στα νοικοκυριά στην Κίνα είναι τεράστιες», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε απ’ αυτό το κέντρο που δημιουργήθηκε κυρίως από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Οικονομία, το οποίο εξαρτάται από την κεντρική τράπεζα.
«Συντελεστές Gini που φτάνουν το 0,61 είναι σπάνιοι στον κόσμο», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.
Η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι ένα θέμα μείζονος ανησυχίας για το κινεζικό κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο αντιμετωπίζει τακτικά ταραχές που προκαλούνται από τη διαφθορά των τοπικών στελεχών του.
Ο δείκτης, ο οποίος αναπτύχθηκε από τον ιταλό στατιστικολόγο Κοράντο Τζίνι, θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητος από την κυβέρνηση, η οποία δεν τον έχει δημοσιοποιήσει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Ο τελευταίος επίσημος δείκτης Gini για την Κίνα χρονολογείται από το 2000 και έφτανε τότε το 0,412.
Ο αριθμός 0,61 τοποθετεί τη χώρα επικεφαλής σ’ ένα πίνακα με 16 άλλες χώρες που η Παγκόσμια Τράπεζα κατέταξε βάσει του συντελεστή Gini με βάση την ίδια χρονιά, το 2010.
Για το 2008 ο πίνακας της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλάμβανε 47 χώρες και από αυτές η μεγαλύτερη ανισότητα επικρατούσε στην Ονδούρα, που είχε συντελεστή Gini 0,613.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση