GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απέκλεισαν Άραβα βουλευτή

Η ισραηλινή εφορευτική επιτροπή απέκλεισε από τις εκλογές έναν Άραβα βουλευτή για τη συμμετοχή του στον στολίσκο για τη Γάζα προβάλλοντα...


Η ισραηλινή εφορευτική επιτροπή απέκλεισε από τις εκλογές έναν Άραβα βουλευτή για τη συμμετοχή του στον στολίσκο για τη Γάζα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υποστήριξε τους εχθρούς του έθνους…
Η ισραηλινή εφορευτική επιτροπή απαγόρευσε σε έναν Άραβα βουλευτή να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υποστήριξε τους εχθρούς του έθνους με τη συμμετοχή του στον διεθνή στολίσκο που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Χανίν Ζοάμπι αναμένεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, το οποίο στο παρελθόν είχε ανατρέψει κάθε προσπάθεια να αποκλεισθούν Άραβες υποψήφιοι από τις εκλογές, ως παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Η εφορευτική επιτροπή, με ψήφους 19 κατά, έναντι 9 υπέρ και μίας αποχής, αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Ζοάμπι από τις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της. Αντίστοιχες προσπάθειες να αποκλεισθούν άλλοι δύο Άραβες υποψήφιοι καταψηφίσθηκαν.
Η επιτροπή καταψήφισε την υποψηφιότητα του Ζοάμπι για δύο λόγους: «διότι αρνείται την ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτους» και για «υποστήριξη σε εχθρικό κράτος, ή οργάνωση που εμπλέκεται σε ένοπλη διένεξη με το Ισραήλ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Γκιόρα Πόρντες.
Ο Ζοάμπι επέβαινε στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, στο οποίο πραγματοποίησαν επέμβαση Ισραηλινοί καταδρομείς όταν αυτό προσέγγισε τα χωρικά ύδατα της Γάζας τον Μάιο του 2010. Εννέα Τούρκοι υπήκοοι είχαν βρει τον θάνατο στη διάρκεια της σύγκρουσης που επακολούθησε της επέμβασης, ενώ οδηγήθηκαν επί ξυρού ακμής οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.
Εναντίον του αποκλεισμού του Ζοάμπι τάχθηκαν κεντρώοι και αριστεροί βουλευτές: «δεν μπορούμε να αρνηθούμε την εκπροσώπηση σε ανθρώπους που διαφωνούν μαζί μας», υποστήριξε ο Νιτζάν Χόροβιτς, του αριστερού κόμματος Μερέτζ.
Ο Ζοάμπι ανήκει σε μία μικρή παράταξη του ισραηλινού Κοινοβουλίου, η οποία διακηρύσσει πως η χώρα δεν θα πρέπει να αυτοκαθορίζεται ως Εβραϊκό Κράτος, αρχή την οποία θεωρεί ως πηγή διακρίσεων απέναντι στον Αραβικό πληθυσμό.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση