GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ενοποιημένο σύστημα ελέγχου των συνοριακών διαβάσεων

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι θα συζητήσουν αύριο, στις Βρυξέλλες, για το ενοποιημένο σύστ...

Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Κοσόβου Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χασίμ Θάτσι θα συζητήσουν αύριο, στις Βρυξέλλες, για το ενοποιημένο σύστημα ελέγχου των συνοριακών διαβάσεων, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά το γεγονός ότι ο νέος γύρος του διαλόγου, υπό την αιγίδα της ύπατης εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων και της πολιτικής ασφάλειας της Ένωσης Κάθριν Άστον, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα στις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη διάρκεια δείπνου εργασίας, όπως και το Νοέμβριο.
Βασικό θέμα των συνομιλιών θα είναι η συμφωνία για το ενοποιημένο σύστημα συνοριακής διαχείρισης, η δοκιμαστική εφαρμογή του οποίου πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Δεκεμβρίου από τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε, Μέρνταρε και Κόντσουλι.
Η συμφωνία αποτελεί απόρροια του τεχνικού διαλόγου που διεξήχθη το Μάρτιο του 2012 και η εναρμόνιση της εφαρμογής της έγινε από εκπροσώπους ομάδων εργασίας των δύο πλευρών, σε ξεχωριστές συναντήσεις.
Πριν από την άφιξη των Ντάτσιτς και Θάτσι στις Βρυξέλλες, θα διεξαχθεί, σήμερα, ένας νέος γύρος τεχνικών συνομιλιών μεταξύ του Ντέγιαν Παβίτσεβιτς και της Εντίτα Ταχίρι, εκπροσώπων του Βελιγραδίου και της Πρίστινας αντίστοιχα.
Όπως είχε δηλώσει ο κ. Παβίτσεβιτς, την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το ρόλο των τελωνειακών υπαλλήλων του Κοσόβου, οι οποίοι, σύμφωνα με το Βελιγράδι, θα πρέπει να έχουν ρόλο παρατηρητή και όχι εκτελεστικό ρόλο που θα πρέπει να είναι στην ευθύνη της EULEX. Επιπλέον οι Σέρβοι του Κοσόβου έχουν ζητήσει τα χρήματα που θα συλλέγονται να μην αποστέλλονται στην Πρίστινα αλλά στους σερβικούς δήμους του βορείου Κοσόβου.
Εάν οι ομάδες εργασίας δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν επί των παραπάνω θεμάτων, σήμερα, τότε θα πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα αυτά στο δείπνο εργασίας των Ντάτσιτς και Θάτσι με την κ. Άστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση