GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βενιζέλος: Πρέπει να περιοριστούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου

Σειρά άμεσων παρεμβάσεων για την προστασία και «ανακούφιση» των αναπήρων και ανέργων, περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που θα καταθέσ...



Σειρά άμεσων παρεμβάσεων για την προστασία και «ανακούφιση» των αναπήρων και ανέργων, περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την πρόταση που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ιπποκράτους, με τα μέτρα που προτείνονται καλύπτονται 430.000 άτομα που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 122 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται εντός των δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ορισμένες από τις ρυθμίσεις θα κατατεθούν και ως τροπολογίες κατά τη διαδικασία της κύρωσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ειδικότερα, με την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ προτείνεται:

– Η εξαίρεση των βαριά αναπήρων από τις περικοπές στις συντάξεις και τα δώρα.
– Η μη περικοπή του ΕΚΑΣ (όπως νομοθετήθηκε για τους κάτω των 65 ετών) για τους ανάπηρους και τα παιδιά.
– Η επέκταση των ισχυουσών προβλέψεων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να περιοριστεί ριζικά το φαινόμενο των ανασφάλιστων πολιτών.
– Η καθιέρωση μεταβατικής περιόδου στην αύξηση των ορίων ηλικίας (από 65 σε 67 έτη), ώστε να μην οδηγηθούν άνεργοι μεγάλης ηλικίας σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού.
– Η εξομοίωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των αγροτών ως προς τα γενικά όρια, με τους άλλους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες.


«Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, καθώς μπαίνουμε στο πιο δύσκολο, αλλά και το πιο ελπιδοφόρο εξάμηνο, το οποίο θα έχει πολλές δυσκολίες, αλλά και ενθαρρυντικά στοιχεία για την επίτευξη του στόχου των πλεονασματικών προϋπολογισμών» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει τουλάχιστον αλλαγή κλίματος, ατμόσφαιρας και προσδοκίας.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, είχαν ψηφιστεί την 7η Νοεμβρίου, ωστόσο ύστερα από πιέσεις της τρόικας υπήρξαν αλλαγές που περιλήφθηκαν σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία, πάντως, δεν έχει κυρωθεί ακόμα από τη Βουλή. Επεσήμανε, όμως, ότι οι προτεινόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν δημιουργούν πρόβλημα στον προϋπολογισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση, που διαχειρίζεται μια βαθιά κρίση και κάνει μια σκληρή διαπραγμάτευση, είναι υπό πίεση και εκεί, πράγματι, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα συνεννόησης ή κενά, γιατί είναι εξαιρετικά πιεστική η στάση των Ευρωπαίων εταίρων» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η τρόικα υπεισέρχεται σε πρωτόγνωρο βάθος σε κάποια θέματα και αυτό δεν είναι συνηθισμένο μεταξύ εταίρων».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να περιοριστούν οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου μόνο για αναγκαία θέματα, τα οποία θα συμφωνηθούν από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, σε επίπεδο αρχηγών. «Η Βουλή», πρόσθεσε, «πρέπει να νομοθετεί κανονικά και όχι μόνο με ΠΝΠ».

«Ο ανασχηματισμός δεν είναι αντικείμενο της πολιτικής ατζέντας, δεν είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει πολιτικός συντονισμός, ο οποίος μπορεί να γίνει και καλύτερος και πως «η επαφή είναι διαρκής και σε πολύ καλό κλίμα».

«Δεν είμαστε εδώ για να δημιουργούμε προβλήματα στο πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, αλλά για να δίνουμε δυναμική, να εισάγουμε θέματα στην ατζέντα», είπε και σημείωσε ότι «πάντα επιλέγουμε τη δημιουργική και υπεύθυνη στάση και αυτό έχει ένα κόστος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με τις εξελίξεις στο κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, περιορισθείς στη διατύπωση ερωτήματος προς τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, εάν στο πλαίσιο της εν δυνάμει, όπως είπε, συνεργασίας των δύο κομμάτων, συμφωνεί και με τη θέση να ενταχθεί η Ελλάδα στη ζώνη του δολαρίου και υπενθύμισε, εν συνεχεία, ότι η Αργεντινή, λίγο πριν πτωχεύσει, είχε ενταχθεί στη ζώνη του δολαρίου.
Πηγή: epikaira.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση