GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα ξένα ΜΜΕ στο χωριό Οργάνη...

Η Οργάνη, ένα χωριό της Ροδόπης, απασχόλησε ξένα ρεπορτάζ από τη Γερμανία και την Ιταλία. Αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκ...


Η Οργάνη, ένα χωριό της Ροδόπης, απασχόλησε ξένα ρεπορτάζ από τη Γερμανία και την Ιταλία. Αναφέρονται στις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, όπου το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι 8 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Τις συνθήκες ζωής σε ένα χωριό της Ροδόπης περιγράφει το άρθρο του ανεξάρτητου ιταλικού ειδησεογραφικού σάιτ, αναπαράγοντας το σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής Handelblatt:
Η Ελλάδα είναι η χώρα σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης. Η Handelblatt περιγράφει πώς είναι η ζωή στον πιο φτωχό τόπο, το χωριό Οργάνη, όπου το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών είναι 8 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Ένας αριθμός που δείχνουν οι επίσημες στατιστικές, ο οποίος όμως κρίνεται υπερβολικά υψηλός από τους κατοίκους της μικρής κοινότητας.
Η Οργάνη βρίσκεται σε έναν λόφο στην περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Το χωριουδάκι αριθμεί 501 κατοίκους, και έχει υψόμετρο 409 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας. Η πρόσβαση στην Οργάνη είναι πολύ δύσκολη, ακόμα και από γειτονικά σημεία της περιφέρειας, η οποία ανήκει διοικητικά στη Ροδόπη. Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της Ελλάδας, δεν υπάρχει κανένα μέρος πιο φτωχό από την Οργάνη.
Πιο φτωχοί κι απ' τους φτωχούς
Σ' αυτό το χωριό το μέσο εισόδημα των οικογενειών είναι 8.620 ευρώ τον χρόνο. Στα προάστια της Αθήνας, στην Εκάλη, μια οικογένεια βγάζει κατά μέσο όρο 122.879 ευρώ τον χρόνο. Ο μέσος όρος στο υπόλοιπο της ελληνικής περιφέρειας είναι σαφώς πιο υψηλός, δεδομένου ότι οι περισσότερες οικογένειες βολεύονται με λίγο περισσότερο από 20 χιλιάδες ευρώ. Ο Αϊντίν Μπάσογλου, υπεύθυνος του χωριού, που είναι τμήμα της κοινότητας Αρριάνης, παραδέχεται χαμογελώντας στον δημοσιογράφο της οικονομικής εφημερίδας ότι γνωρίζει αυτά τα νούμερα.

Στα δύσκολα από παλιά
Ο ανταποκριτής της Handelblatt ενώ περίμενε να δει παιδιά να του ζητούν ελεημοσύνη για να φάνε, ξαφνιάστηκε από την τάξη και την αξιοπρέπεια των κατοίκων. Η φτώχια της Οργάνης έχει παλιές αιτίες, δεδομένου ότι η πλειονότητα των κατοίκων της είναι μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η τουρκική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα ήταν πάντα τιμωρημένη από τις κυβερνήσεις, γιατί όποιος δεν είχε ελληνική καταγωγή στο παρελθόν ήταν δύσκολο να βγάλει χαρτιά. Μόνο στις αρχές της δεκαετίας του '90, λέει ο Αϊντίν Μπάσογλου, ο κλοιός της ελληνικής διοίκησης χαλάρωσε λίγο. Σε κάποιες περιπτώσεις η κρίση είχε μικρότερη επίδραση, αλλά η πιθανότητα ευρέσεως εργασίας στην περιοχή έχουν μειωθεί δραστικά. Πολλοί νέοι προτιμούν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, προς τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες ή ακόμα και στη γειτονική Τουρκία, όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά συγκριτικά με την Ελλάδα.
Μην τύχει ν' αρρωστήσεις
Οι 150 οικογένειες του χωριού ζουν ως επί το πλείστον από τα επιδόματα της πρόνοιας που προέρχονται από την Αθήνα. Κάθε μήνα λαμβάνουν συντάξεις της τάξεως των 300 ή 400 ευρώ που φτάνουν για να καλύψουν το κόστος για το νοίκι, το ηλεκτρικό, το νερό και το τηλέφωνο. Πολύ έχουν μποστάνια για να μην ξοδεύουν σε πολλά είδη διατροφής. Προφανώς, η Οργάνη δεν διαθέτει νοσοκομεία αλλά έχει ένα μικρό ιατρείο όπου παρουσιάζεται ένας γιατρός δύο φορές την εβδομάδα. Στο χωριό έχει χορηγηθεί ένα ασθενοφόρο, δεδομένου ότι οι περικοπές στην υγεία έχουν περιορίσει και τα μέσα μεταφοράς στα νοσοκομεία. Όμως, όποιος έχει ανάγκη να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο στην Κομοτηνή πρέπει να βρει κάποιον να οδηγήσει το όχημα. Τα έξοδα επιβαρύνουν το χωριό και η διαδρομή είναι δύσκολη, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον δρόμο τον χειμώνα.
Δάσκαλοι: οι κρίσοι του χωριού
Στην Οργάνη υπάρχουν 57 μαθητές που πηγαίνουν στο Γυμνάσιο. Όποιος θέλει να συνεχίσει στο Λύκειο ή να πάει σε κάποια ανώτερη σχολή πρέπει να κάνει ένα μακρύ και κοστοβόρο ταξίδι με το λεωφορείο. Λίγες οικογένειες μπορούν να το αντέξουν, έτσι όπως είναι δύσκολη η ζωή για τους δασκάλους που δουλεύουν στο χωριό. Όπως είπαν στη Handelblatt, κανένας τους δεν διαμένει στην Οργάνη και πηγαίνουν στο μάθημα με το αυτοκίνητο. Προηγουμένως η κυβέρνηση τους κάλυπτε τα μεταφορικά. Τώρα όμως τα μέτρα λιτότητας έχουν κόψει αυτό το επίδομα. Είναι μια σημαντική απώλεια, δεδομένου ότι ο μέσος μισθός ενός δημόσιου εκπαιδευτικού είναι γύρω στα 750 ευρώ. "Παλιά ο αριθμός των μαθητών της Οργάνης μειωνόταν, τώρα όχι. Οι οικογένειες δεν μετακινούνται πια, λόγω του ότι στις γειτονικές περιοχές δεν υπάρχει δουλειά". Βέβαια, ο μισθός των εκπαιδευτικών τους μεταμορφώνει στους πλουσιότερους πολίτες του χωριού.
Άσχετα αν οι στατιστικές λένε άλλα, πολλοί ομολογούν ότι ζουν με έσοδα που φτάνουν το πολύ τα 500 ευρώ τον μήνα. Ο Ρετσέπ Ντικιντσί ζει από τη συγκομιδή καπνού. Για κάθε κιλό πληρώνεται 2 ευρώ, και η Ε.Ε. του επιχορηγεί άλλα τόσα. Ετησίως η αγροκαλλιέργεια αποδίδει περίπου 2 χιλιάδες ευρώ, ποσό που δεν σου επιτρέπει να ζήσεις: "Καταφέρνουμε να επιζήσουμε χάρη στη σύνταξη της γυναίκας μου". Οι νέοι φόροι επί της ιδιοκτησίας είναι προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς το ελάχιστο εισόδημα του λίγο περισσότερο από μερικές εκατοντάδες ευρώ, αντιπροσωπεύει πρακτικά την μηνιαία δόση. Στην περιοχή ωστόσο επικρατεί ακόμη αρμονία και αλληλεγγύη, όπως σημειώνει η Handelblatt και το σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με τις εμφανείς κοινωνικές εντάσεις των ελληνικών πόλεων. "Η κρίση έχει γίνει αισθητή, αλλά δεν έχει αλλάξει τη ζωή μας". Όποιος έχει ήδη ελάχιστα δεν χάνει σχεδόν τίποτα.
ΠΗΓΗ:e-go.gr

2 σχόλια

  1. Το παιγνίδι είναι στημένο τα {δάνεια} που πήραμε μαθηματικά ΔΕΝ ΒΓΑΊΝΟΥΝ.. άρα τι κάνουμε αν θέλουμε να κερδίσουμε τον αγώνα; θα πρέπει να ΝΤΟΠΑΡΙΣΤΟΎΜΕ , η οικονομία μας λοιπών είναι μια ντοπαρισμένη οικονομία ...Ποιος όμως ντόπαρε την οικονομία μας ποιος; και γιατί; πιο είναι το επάθλων!!! ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΎ ΤΟΥ ΤΌΠΟΥ ... δυστυχώς είμαστε πλούσιοι... έτσι μπήκε το σχέδιο μπροστά , χρεώστε, χρεώστε, χρεώστε και αν μερικοί, καλοί οικονομολόγοι έλεγαν είναι αδύνατων να αποπληρωθούν ΌΛΑ ΑΥΤΆ, αυτοί έφτιαχναν πυραμίδες στο χρηματιστήριο, έδιναν επιδοτήσεις χωρίς ελέγχο , κάνανε ολυμπιακούς αγώνες, διόριζαν στο δημόσιο αργόσχολους, έδιναν μαϊμού σύνταξης, έδιναν μισθούς και επιδόματα και που σας έλεγαν ότι είσαστε οι μεγάλοπαράγοντες τον Βαλκανίων ,το κέντρο της γης...ΚΑΙ ΧΡΈΩΝΑΝ.... Μέτα ήλθαν να μας σώσουν!! {{Θα τους πίστευα αν οδηγούσαν μερικούς πολιτικούς μας στο δικαστήριο της Χάγης για εσχάτη προδοσία}} Από αυτούς που σας λένε μαζί τα φάγαμε ...ΤΟ ΈΚΑΝΑΝ; ΟΧΙ , ΓΙΑΤΊ;...

    Γιατί το Τ.Α.Υ.Π.Ε.Δ θα κατασπαράξει τα ΠΑΝΤΑ {δεν πιάσαμε τους στόχους θα σας λένε κάθε μήνα, το ξέρουν και το ξέρουμε πολύ καλά 1+1 κάνει 2 και όχι 12 } Φέρετε λοιπών και τα πεζούλια σας..

    Το 2016 στο ΚΡΑΤΟΣ-ΕΤΑΙΡΕΊΑ θα υπάρχουν δικοί τους άνθρωποι ΠΑΝΤΟΎ , σιγά σιγά θα αφοπλίζουν το στρατό {έχουν δικό τους} την αστυνομία, την δικαιοσύνη, τους πολιτικούς τα ΠΆΝΤΑ..στο όνομα της διαφθοράς !!! γιατί; ΓΙΑΤΊ ΘΑ ΧΡΩΣΤΆΤΕ ΌΛΟΙ ΣΑΣ με μαθηματική ακρίβεια όλα αυτά .. αυξήσεις και ΧΑΡΑΤΣΙ παντού + την ανεργία πάει έγινες διεφθαρμένος.. πρέπει να τιμωρηθείς να σου πάρουν και το σπίτι και την πίστη και το χωραφάκι.. {ΜΑΖΊ ΤΑ ΦΆΓΑΜΕ]...

    Αντί λοιπών να τρέχεις πίσω από διαφημιζόμενη φιλανθρωπία τον καναλιών{ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ ΜΠΟΡΟΎΜΕ}και να τους παρακαλάς για ένα πιάτο φαΐ,θα έπρεπε να εκπαιδευόσουν ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΤΑΣΧΕΙΣ , να μπεις σε ομάδες αντάρτικού πολέμου..Σου το φωνάζουν ΌΛΟΙ είμαστε σε ΠΌΛΕΜΟ.. έναν πόλεμο που τον έχασαν αυτοί που θέλουν να σε σώσουν με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με συνθήματα γηπέδου, με την μαγκιά της τεστοστερόνης του πορτιέρη του κωλαδικου...

    Η Ο.Π.Λ.Α καλεί ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες ΠΟΛΙΤΕΣ Αριστερούς-δεξιούς- κεντρώους να αυτοοργανωθούν...

    Υ.Γ .. εμείς δεν είμαστε κόμμα, εμείς δεν θέλουμε ψήφους{είμαστε από θέση εκτός κομμάτων και κυβερνήσεων] υπάρχουν άλλοι καλύτεροι από εμάς να κυβερνήσουν την χώρα , αυτούς ψάχνομε και εμείς, όμως μέχρι να βρεθούν θα υπερασπιστούμε τα πεζούλια μας ... ΚΑΛΉ ΑΝΤΆΜΩΣΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήρθαν τα λεφτά! Που είναι τα λεφτά, ορέ βλαχοτάγαρα;

    Γράφει ο Δευκαλίων

    Τα ψέματα έχουν πάντα κοντά ποδάρια! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κουτοπόνηρη βλαχομπαρόκ κυβερνητική προπαγάνδα του «ήρθαν τα λεφτά»! Αφού χορτάσαμε δις ευρώ από την περιβόητη δόση, ήρθε τώρα η ώρα των επίσημων ανακοινώσεων για το πόσα και ποιοι θα πάρουν χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο.

    Έχουμε και λέμε και προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι από τα τεράστια ποσά που θα διαβάσετε:...

    • 700 εκατ. ευρώ θα δοθούν για επιστροφές ΦΠΑ και χρέη ΕΟΠΥΥ

    • 255 εκατ. ευρώ θα δοθούν για αποπληρωμή χρεών 42 υπερχρεωμένων Δήμων

    • 45 εκατ. ευρώ θα δοθούν για πληρωμή εφάπαξ 1.200 δημοσίων υπαλλήλων.

    Δηλαδή θα δοθούν έως το τέλος του έτους 1 δις ευρώ. Σε αυτά τα χρήματα προσθέτουμε και τα 1,1 δις ευρώ που θα δοθούν σε αγροτικές αποζημιώσεις και ανακοινώθηκαν μόλις προχθές.

    Συνολικά λοιπόν θα δοθούν βάσει των μέχρι σήμερα κυβερνητικών ανακοινώσεων 2,1 δις ευρώ. Θυμάστε πόσα ήταν τα...χρήματα της περιβόητης Α΄ Δόσης, της Μεγάλης Δόσης των 52,5 δις ευρώ;

    Η Α΄ Δόση της περιβόητης Δόσης των 52,5 δις ευρώ ήταν 34,3 δις ευρώ!
    Λοιπόν, από τα 34,3 δις ευρώ έχουν φτάσει στην αγορά 2,1 δις ευρώ!

    Αυτό λένε οι αριθμοί και διαψεύδουν μέχρι τώρα την κυβερνητική προπαγάνδα «ήρθαν τα λεφτά»!
    Χαρακτηρίσαμε στην αρχή την κυβερνητική προπαγάνδα του «ήρθαν τα λεφτά» ως κουτοπόνηρη και βλαχομπαρόκ.

    Ρωτάμε λοιπόν και εμείς σε αντίστοιχο στυλ και ύφος;

    Ήρθαν τα λεφτά! Που είναι τα λεφτά, ορέ βλαχοτάγαρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση