GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πυρετός στην τρόικα για την επαναγορά

Ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί στις Βρυξέλλες η αβεβαιότητα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οπο...


Ανησυχία και προβληματισμό δημιουργεί στις Βρυξέλλες η αβεβαιότητα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, το οποίο συνιστά τον όρο για την έγκαιρη καταβολή της δόσης των δανείων.
Ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος θα οδηγήσει σε συνολική αναθεώρηση της συμφωνίας της 26ης Νοεμβρίου, κυρίως σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες, επιμέρους, θετικές για τη χώρα μας ρυθμίσεις, όπως είναι η μείωση των επιτοκίων, η παραίτηση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και η επιμήκυνση στην ωρίμανση των δανείων.
Αναγνωρίζοντας επισήμως ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ικανοποιητικά το πρόγραμμα επαναγοράς, οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρωζώνης καλούνται αύριο να επεξεργαστούν νέα σενάρια εργασίας, ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο πρόβλημα. Βέβαια, δηλώνουν ότι σε περίπτωση που η διαφορά από τους επιδιωκόμενους στόχους είναι μικρή, αυτή θα καλυφθεί σχετικά εύκολα.
Οι φόβοι αφορούν το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί χάσμα στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων, το οποίο θα προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στη μείωση του χρέους που θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, στη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση της χώρας και στην κάλυψη πιθανού κενού από την Ευρωζώνη. Πάντως, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν, πηγές της Ευρωζώνης εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ δεν θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στη στήριξη της χώρας μας και «εργάζεται για τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Με δεδομένο ότι οι χώρες που βρίσκονται ήδη σε πρόγραμμα, δηλαδή η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δεν συμμετέχουν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, οι 14 υπόλοιπες χώρες ενδέχεται να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Γι’ αυτούς τους λόγους, παράγοντες των Βρυξελλών επιμένουν στην ανάγκη να συμμετάσχουν όλες οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα. Πρόκειται για «πίεση», που στην Ελλάδα μεταφράστηκε ως «πατριωτικό καθήκον» από τον κ. Στουρνάρα και η οποία ακυρώνει ουσιαστικά τον εθελοντικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Ερωτηματικό παραμένει η θέση του Eurogroup σχετικά με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε ενδεχόμενη αποτυχία πηγές της Ευρωζώνης διαβεβαιώνουν για τη στήριξη της Ελλάδας με κάθε τρόπο, τονίζοντας ότι το Eurogroup «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα». Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συγκληθεί -εντός του Δεκεμβρίου- έκτακτο Eurogroup προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, ενώ σε ακραία περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως το θέμα θα παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία συμπίπτει χρονικά με τις προθεσμίες εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ.
Μια Σύνοδο Κορυφής η οποία, αντλώντας διδάγματα από τη «μοναδική» για τους Ευρωπαίους ελληνική περίπτωση, θα επιχειρήσει να θέσει τα θεμέλια για την ενίσχυση της ΟΝΕ. Ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών θα τεθούν οι προτάσεις της Κομισιόν που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη δημιουργίας μεσοπρόθεσμα, τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενός ταμείου διάσωσης που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τη μείωση του δημοσίου χρέους των χωρών-μελών καθώς και την έκδοση ευρωομολόγων.
Ωστόσο, οι δύο αυτές πρωτοβουλίες, που θεωρούνται καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, απαιτούν την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ, διαδικασία η οποία θεωρείται επίπονη και χρονοβόρα. Παράλληλα, μακροπρόθεσμα, δηλαδή σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, η Κομισιόν τονίζει την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός αυτόνομου προϋπολογισμού για τη ζώνη του ευρώ, ο οποίος θα παρέχει δημοσιονομικό δυναμικό στην ΟΝΕ για τη στήριξη κρατών-μελών που πλήττονται από οικονομικούς κλυδωνισμούς.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Β. ΔΕΜΙΡΗΣ

Σκληραίνει τη στάση της η Λαγκάρντ
Αποφασισμένη να συγκρουστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της, εάν συνεχίσουν την παρελκυστική πολιτική και δεν αντιμετωπίσουν οριστικά και αμετάκλητα την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, είναι η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που επέλεξε να μην παραστεί στο αυριανό Eurogroup, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα «απογοήτευσης» για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Για το Ταμείο και την επικεφαλής του, η εισήγηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας «ήταν η καλύτερη για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους, παραμένει στο τραπέζι και δεν αποσύρεται».
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός Ταμείου, η κ. Λαγκάρντ «έφτασε στα όρια ανοχής της» και τα έψαλε πίσω από τις κλειστές πόρτες στον κ. Γιούνκερ για την επαναλαμβανόμενη αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων, ενώ είχε και μια σκληρή συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, με τον οποίο «δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι» την ευρωπαϊκή κρίση.
Η γενική διευθύντρια επέμενε σε όλους τους τόνους πως είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης η εξεύρεση οριστικής και αξιόπιστης λύσης για την Ελλάδα, και προειδοποίησε ότι κατά την άποψη του Ταμείου -κάτι που περιέχεται σε εσωτερικές εκθέσεις- η κρίση θα παρασύρει πλέον και τις λεγόμενες ισχυρές χώρες.
Παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να αποδεχθεί τον συμβιβασμό στο τελευταίο Eurogroup, η κ. Λαγκάρντ δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι πρόκειται να συνεχίσει την προσπάθεια για την «τελική και αξιόπιστη λύση» που πρότεινε το ΔΝΤ και πρώτο στοιχείο της οποίας αποτελεί το «κούρεμα» του χρέους.
Οι διαθέσεις της γενικής διευθύντριας έγιναν γνωστές πριν ξεκινήσει η μεταμεσονύχτια συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, όταν με γραπτή ανακοίνωση που απέστειλε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους άφηνε ορθάνοιχτo το ενδεχόμενο να μην εκταμιευθεί η δόση του Ταμείου εάν οι Ευρωπαίοι δεν επιλύσουν το θέμα της επαναγοράς του χρέους.
Στο τελευταίο Eurogroup τα στελέχη του ΔΝΤ εκνευρίστηκαν όταν έφτασαν στη συνεδρίαση και συνειδητοποίησαν -για πολλοστή φορά- ότι δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία, ενώ οι 16 υπουργοί Οικονομικών είχαν ο καθένας τα θέματά του, τα οποία και έθεταν με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η συμφωνία για την Ελλάδα. «Ηταν σαν να χτυπούσες το κεφάλι σου στο τοίχο» τόνισαν οι πηγές και προσέθεσαν ότι το Ταμείο δεν θα κάνει έκπτωση στο θέμα της επαναγοράς του χρέους. Σύμφωνα με τις πηγές, εάν αποτύχει, όπως πιστεύουν αρκετοί αναλυτές, το ΔΝΤ θα ζητήσει την επιπλέον χρηματοδότηση που θα χρειαστεί από τους Ευρωπαίους, χωρίς την επιπρόσθετη επιβολή μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση.
Οι πηγές υπογράμμισαν πως την ευθύνη για τυχόν αποτυχία της επαναγοράς του χρέους θα φέρει η Ευρώπη, και ειδικά η Γερμανία. Πάντως, οι Ευρωπαίοι διαβεβαίωσαν το Ταμείο ότι τη Δευτέρα θα ανακοινώσουν σημαντική πρόοδο στην επαναγορά του χρέους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξαγοράσει ομόλογα ύψους 40 δισ. ευρώ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση