GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ο Δήμαρχος Βόλου πρωτοστατεί στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού»

Από το e-volos.gr ΣΦΟΔΡΗ αντίδραση της ΛΑ.Σ. στις δράσεις Σκοτινιώτη - «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ που θα μπορούσε να ισχυρισθεί ο Δήμαρχος Βόλου εί...

Από το e-volos.gr

ΣΦΟΔΡΗ αντίδραση της ΛΑ.Σ. στις δράσεις Σκοτινιώτη - «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ που θα μπορούσε να ισχυρισθεί ο Δήμαρχος Βόλου είναι ότι αποτελεί θεματοφύλακα της Αριστεράς»
Σφοδρή χαρακτηρίζεται η αντίδραση των δημοτικών συμβούλων Βόλου της παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" στις δράσεις του μνημονιακού Δημάρχου Σκοτινιώτη, τον οποίο κατηγορούν ότι πρωτοστατεί στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, ότι άνοιξε τον δρόμο για την πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση και για μία σειρά άλλων δράσεων, τις οποίες κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, με αφορμή και τον ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού 2013 και τα όσα εμπεριέχει για την τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πιο συγκεκριμένα, υπό τον επικεφαλής τους Απόστολο Νάνο, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου της παράταξης "Λαϊκή Συσπέρωση" δήλωσαν τα εξής:
Πριν λίγες μέρες οι βουλευτές της τρικομματικής κυβέρνησης ψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013. Εν γνώσει τους με τα όσα προβλέπει, οδηγούν το λαό, τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσουν τα πάντα στην εξυπηρέτηση των επιδιώξεων και των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των δήμων, όπως καταγράφεται στον προϋπολογισμό, όχι μόνο εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελεί ένα βασικό κρατικό μέσο για την προώθηση της βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Ο νέος προϋπολογισμός, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» αναδεικνύει την ορθότητα της από τότε εκτίμησής μας ως «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ότι οι δήμοι είναι η Τοπική Διοίκηση υποταγμένη στα κρατικά όργανα που έχουν αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις απολύσεις εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων.
Η πραγματικότητα των αριθμών που καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2013 είναι αμείλικτη και αποδεικνύει αυτό που όλοι βλέπουμε γύρω μας, δηλαδή ότι κατ' ουσία έχουμε στάση πληρωμών, του Κράτους προς την Τοπική Διοίκηση. Οι συνεχείς μειώσεις των πόρων προς τους δήμους διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και από τη σημερινή (το διάστημα 2009 – 2012 είχαμε μείωση κατά 60% στις χρηματοδοτήσεις), έχουν φέρει τα πράγματα στο σημείο να μην εξασφαλίζεται ούτε καν η μισθοδοσία των εργαζομένων, οι λειτουργικές ανάγκες των δομών των δήμων, των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, των παιδικών σταθμών, σχολείων κ.λπ.
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» διανύει την τελευταία του παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2013 και μετά γίνεται «κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων», με τη νέα του μορφή να λειτουργεί σαν ανταποδοτική υπηρεσία με τα λεφτά των συνταξιούχων, αφού απολυθούν όλοι αυτοί που τώρα εργάζονται στο «Βοήθεια στο σπίτι».
Η μεταφορά των μαθητών κινδυνεύει επί της ουσίας να καταργηθεί.
Ευθυγραμμισμένη η Δημοτική Αρχή  Βόλου σ΄αυτή την κατεύθυνση στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί σε χρεώσεις των δημοτών για τη χρήση των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων του Δήμου.
Το πρόβλημα με το προσωπικό των δήμων, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Βόλου,  είναι ήδη εκρηκτικό. Καταργείται η σταθερή και μόνιμη εργασία και αντικαθίσταται με τους «προσωρινούς» εργαζόμενους από τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και άλλα παρόμοια και με αποδοχές επιπέδου επιδόματος ανεργίας, και χωρίς να πληρώνονται  στην ώρα τους.
Από 1/1/2013 δεκάδες νέες αρμοδιότητες δίδονται στους δήμους που μέχρι σήμερα είναι κρατικές και σε συνδυασμό με το κλείσιμο άλλων δομών τους κράτους (εφορίες, ΙΚΑ, Ιατρεία, Σχολεία κ.λπ) οδηγούμαστε σε εφιαλτικές σκηνές για τους κατοίκους της περιφέρειας. Ιδιαίτερα για τα απομακρυσμένα χωριά, που η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες θα αποτελεί μονοήμερο ταξίδι.
Οι πόροι της ΣΑΤΑ από χρόνο σε χρόνο είναι συνεχώς μειώνονται και δεν αποδίδονται. Πρακτικά πλέον δεν θα υπάρχουν «τεχνικά προγράμματα» για τους δήμους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια κανένα έργο στο Βόλο, όπως και σε κάθε Δήμο της Μαγνησίας,   που βελτιώνει  την ποιότητα ζωής των κατοίκων, να μην υλοποιηθεί.
Η θεσμοθέτηση μηχανισμού παρακολούθησης των προϋπολογισμών των δήμων, που θα εφαρμοστεί άμεσα, και που η κυβέρνηση του έδωσε ειρωνικά τον τίτλο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», στοχεύει στην εξαφάνιση των κρατικών κονδυλίων. Επίσης με πρόσχημα τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς θα επιβάλουν νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια.
Πατώντας  πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα της δραματικής οικονομικής κατάστασης των δήμων, η ΚΕΔΕ, με την οποία δεν διαφώνησε η Δημοτική Αρχή Βόλου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρωτοστατεί στην παράδοση του συνόλου της καθημερινής δημοτικής δραστηριότητας(δίκτυα ύδρευσης - αποχέτευσης, βιολογικοί σταθμοί , μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες, υποδομές στάθμευσης, αθλητικές, πολιτιστικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, ακίνητη περιουσία) στους επιχειρηματίες.
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι δόθηκε ακόμη ένα τμήμα της ΔΕΥΑΜΒ, η καταμέτρηση, σε ιδιώτη, με μεγαλύτερο κόστος από προηγούμενα. Και έπεται συνέχεια!
Βιώνουμε κατάρρευση του λαϊκού εισοδήματος. Ο λαός δεν έχει να πληρώσει άλλο. Κι όμως, η  δημοτική αρχή κινείται στο ίδιο πλαίσιο με την κυβέρνηση. Αποδέχεται τη λειψή χρηματοδότηση του δημοτικού προϋπολογισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις συνεχείς περικοπές. Πρωταγωνιστεί στη συνεχή μείωση των μισθών στους εργαζομένους του δήμου, την περικοπή δημοτικών κοινωνικών παροχών. Κι όμως, υποκριτικά υποστηρίζει ότι δήθεν διατηρεί αμετάβλητα τα τέλη την ώρα που έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 50% το λαϊκό εισόδημα με τα κάθε είδους μνημόνια Η μόνη πρόταση, αν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε μια ανακούφιση στους ανθρώπους του μόχθου, είναι η αντίστοιχη μείωση των δημοτικών τελών. Πρόταση μας  να διπλασιαστούν  τα δημοτικά τέλη στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, τις τράπεζες, τις αλυσίδες, τις ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. Να μειωθούν τα τέλη και στην επαγγελματική στέγη του ΕΒΕ, του μικρέμπορου, του μικρομεσαίου.
Αυτές είναι οι επιλογές των Δημάρχων προερχόμενοι από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάζονται άριστα στην ΚΕΔΕ και τελευταία εμφανίζονται ως αγωνιστές, προχωρούν δήθεν σε κινητοποιήσεις, απειλούν με παραιτήσεις, κάνουν υποκριτική αντιπαράθεση με την τρικομματική κυβέρνηση, συμφωνούν με τον «Καλλικράτη» και παίρνουν μέτρα για να γίνει πιο αποτελεσματικός στην εφαρμογή του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί η παράδοση της δημοτικής περιουσίας στο τραπεζικό κεφάλαιο για «αξιοποίηση». Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, τα ταξικά συνδικάτα, οι νέοι, να απαιτήσουν τώρα να δοθεί πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση στους δήμους για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας σε έργα και υπηρεσίες. Να επιστραφούν στους δήμους με νόμους θεσπισθέντες και παράνομα παρακρατηθέντες πόροι τους. Καμία ιδιωτικοποίηση σε έργα και υπηρεσίες των δήμων. Μια τέτοια κατεύθυνση εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Πρέπει να θυμίσουμε επίσης ότι με το νέο μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή θεμελιώνονται στο χώρο εργασίας γενικότερα, αλλά και στους φορείς Τοπικής  Διοίκησης  ειδικότερα, συνθήκες τρόμου, καταναγκασμού και πογκρόμ μαζικών απολύσεων. Έτσι σύμφωνα  με στοιχεία την τετραετία 2013-2016 στη Θεσσαλία θα αποχωρήσουν 11.336 εργαζόμενοι  και θα προσληφθούν μόλις 239. Καμιά αυταπάτη!
Δεν μετακινούν πλεονάζον προσωπικό όπως θέλουν να πιστέψουμε! Απολύουν μαζικά εργαζόμενους στο Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου είναι απλά η πρώτη φουρνιά!.. Το να προβάλουν σήμερα συνδικαλιστικές δυνάμεις  της ΠΟΕ-ΟΤΑ και Δήμαρχοι,  ως δήθεν  αντιπρόταση  στις απολύσεις, την καταγραφή  και την αξιολόγηση των εργαζομένων στους Δήμους είναι  σαν να χύνουν νερό στο μύλο της Κυβέρνησης, ότι τάχα, κάνει μετακινήσεις! Τέτοιες απόψεις δεν συνιστούν   άμυνα ! Αποπροσανατολίζουν την πάλη των εργαζομένων, είναι επικίνδυνες!
Οι επί τρείς εβδομάδες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους  Δήμους της χώρας, αλλά και της Μαγνησίας, με αιχμή τους εργαζόμενους του Δήμου Βόλου, αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα τους  να αποτρέψουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές. Οι όποιες κοινές προσπάθειες, συμβιβασμένων, κυβερνητικών, συνδικαλιστών και Δημοτικής Αρχής Βόλου να καμφθεί η αγωνιστικότητα των εργαζομένων, έπεσε στο κενό  συσπειρώνοντας ταξικά  τους εργαζόμενους, ορθώνοντας ανάστημα απέναντι στις απεργοσπαστικές και κατασταλτικές μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής.
Δεν δημιουργεί, βεβαίως, καμία έκπληξη σε μας, αλλά ούτε και στους ίδιους τους εργαζόμενους, οι δηλώσεις του κ. Σκοτεινιώτη, για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων .
Το τελευταίο -σύμφωνα με την πολιτική του πορεία- που θα μπορούσε να ισχυρισθεί ο Δήμαρχος Βόλου είναι ότι αποτελεί θεματοφύλακα της Αριστεράς.
Ευπροσάρμοστος και ευλύγιστος, πάντα ανοιχτός και διαθέσιμος, πότε με την κυβερνώσα αριστερά, πότε με την τρικολόρε- κυβέρνηση, κλείνοντας εισιτήριο για το επόμενο πολιτικό του ταξίδι, υποκριτικά τη μια μέρα παίρνει απόφαση ότι δεν θα υπογράψει καμία απόλυση και την άλλη καλεί σε απολογία συνδικαλιστικό στέλεχος που υλοποιεί στην πράξη, αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων. Ο Δήμαρχος επίσης πρωτοστατεί στη δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού, χρησιμοποιώντας κάποιους συμβασιούχους που δεν έχουν καταλάβει ότι σε λίγες  μέρες θα είναι άνεργοι, εξαιτίας της πολιτικής που υπηρετεί, χρόνια τώρα, ο ίδιος.  Κι όταν ο ίδιος ο Δήμαρχος διαπίστωσε ότι τέτοιες μεθοδεύσεις δεν “περνάνε”, επιστράτευσε τις γνωστές μεθόδους των απειλών, του εκφοβισμού και του “κοινωνικού αυτοματισμού” για να ανοίξει ο δρόμος της εισαγγελικής παρέμβασης.
Οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Δημάρχου  Βόλου με βάση και τις προχθεσινές του δηλώσεις, για ενότητα των εργαζομένων,  και από την άλλη η απειλή  ότι από τις καταλήψεις δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, δείχνει την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, στην κατεύθυνση της ενότητας  στην υποταγή, τον συμβιβασμό και την χειραγώγηση.
Εμείς οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» που στηρίζει το ΚΚΕ, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να υπάρξει αντίσταση, να μπουν εμπόδια σ' αυτή τη βαρβαρότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν οι κυβερνώντες με τα μνημόνια και τον προϋπολογισμό, αλλά και η Δημοτική Αρχή Βόλου, μέχρι να δρομολογηθούν εξελίξεις για τη λαϊκή αντεπίθεση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το ταξικό κίνημα για την οργάνωση της πάλης του λαού και θα διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με επείγοντα χαρακτήρα για τον κόσμο της δουλειάς.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
- Καμία απόλυση των εργαζομένων
- Πλήρη χρηματοδότηση απ' το κράτος των δήμων για το σύνολο των αναγκών τους
- Επιστροφή των πόρων που παρακρατήθηκαν
- Μείωση των ανταποδοτικών τελών
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
- Πρόσληψη μόνιμου αναγκαίου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα
- Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς
- Άμεση λύση στη μεταφορά των μαθητών
- Χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών - Αφορολόγητο πετρέλαιο σ' αυτές
- Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες, και στα έργα των Δήμων.
- Κατάργηση του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Δήμων που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων, ενώ με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους  ΟΤΑ, θα επιβάλει νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε οργανωμένη λαϊκή πάλη με σκοπό τη ρήξη και την ανατροπή των μνημονίων διαρκείας, όπως και της πολιτικής που το αναπαραγάγει.

1 σχόλιο

  1. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ; ΓΙΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση