GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κάιρο: Οι διαδηλωτές εγκαταλείπουν τον αύλειο χώρο του προεδρικού μεγάρου

Έπειτα από παρέμβαση του στρατού   Διαδηλωτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονταν συγκεντρωμένα μπροστά στο προεδρικό μέγα...

Έπειτα από παρέμβαση του στρατού
 
Διαδηλωτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης που βρίσκονταν συγκεντρωμένα μπροστά στο προεδρικό μέγαρο διώχνει ο στρατός της Αιγύπτου, μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα σε υποστηρικτές και επικριτές του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, που άφησαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους νεκρούς και 644 τραυματίες.
Ο στρατός είχε δώσει διορία στους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την περιοχή μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).
Οι υποστηρικτές του Μ.Μόρσι αποχώρησαν.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεκάδες αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές παρέμεναν στην περίμετρο του προεδρικού μεγάρου, αλλά κρατούνταν σε απόσταση από οδόφραγμα με συρματόπλεγμα που φρουρούν τανκ.
Η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει και νέες διαμαρτυρίες έξω από το προεδρικό μέγαρο.
«Σχεδιάζουμε πορείες αργότερα μέσα στη μέρα, πιθανότατα ξεκινώντας από την πλατεία Ταχρίρ, παραβλέποντας την απόφαση της Δημοκρατικής Φρουράς. Είχαμε πολλούς τραυματίες χθες το βράδυ, δεν θα αφήσουμε το αίμα τους να πάει χαμένο» δήλωσε αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας.
Ωστόσο, ο στρατός δηλώνει ότι στόχος δεν είναι να καταστείλουν τους διαδηλωτές, αλλά να εμποδίσουν υποστηρικτές και επικριτές του Μόρσι να συγκρουστούν μεταξύ τους.
Τουλάχιστον 5 άτομα σύμφωνα με το BBC (επτά σύμφωνα με το Associated Press) έχασαν τη ζωή τους στις οδομαχίες μεταξύ φιλοπροεδρικών και αντιπροεδρικών στην Αίγυπτο, ενώ εκατοντάδες άλλα τραυματίστηκαν.
Εν τω μεταξύ, το ισλαμικό ιστορικό κέντρο Αλ Αζάρ κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο να «παγώσει» το διάταγμα, με το οποίο προσφέρει στον εαυτό του υπερεξουσίες.
Το Αλ Αζάρ ζήτησε, μάλιστα, να υπάρξει διάλογος άνευ όρων μεταξύ του προέδρου και της αντιπολίτευσης.
Ο ανταποκριτής του BBC στο Κάιρο λέει ότι η κίνηση αυτή από το ιστορικό κέντρο -ένα από τα πιο σεβαστά κέντρα του σουνιτικού Ισλάμ- ασκεί μεγαλύτερες πιέσεις στον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε διάγγελμα αργότερα την Πέμπτη.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση