GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ένωση τραγουδιστών απαντά

Η ένωση τραγουδιστών απαντά Επιστολή που αναφέρεται στα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Τα Νέα" για την εισφοροδιαφυγή των τραγου...

Η ένωση τραγουδιστών απαντά
Επιστολή που αναφέρεται στα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Τα Νέα" για την εισφοροδιαφυγή των τραγουδιστών απέστειλε η Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος (ΕΤΕ).
Η επιστολή, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ένωσης, Δ. Κοντογιάνη, και τον γενικό γραμματέα κ. Σκόνδρα, χαρακτηρίζει "ανακριβή" τα όσα γράφονται στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο για την εισφοροδιαφυγή των τραγουδιστών.
Η Ένωση τραγουδιστών Ελλάδος εστιάζει στον τεκμαρτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των καλλιτεχνών όταν αυτοί δίνουν συναυλίες και στις διατάξεις του Ν. 19296/82, ο οποίος προβλέπει ότι όταν οι τραγουδιστές δίνουν συναυλίες εισπράττουν την αμοιβή τους με απόδειξη παροχής υπηρεσιών στο οποίο επικολλάται και ο αριθμός ενσήμων με την 12η ασφαλιστική κλήση του ΙΚΑ.
Η Ένωση παραθέτει και ένα "δραχμικό" παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο διάσημος τραγουδιστής που το έτος 1999 ελάμβανε αμοιβή 3.000.000 δραχμές για μία και μόνο συναυλία κολλούσε για την παρουσία του σε αυτήν 306 ένσιμα στο ΙΚΑ. Καθώς όμως ο Ν. 1296/82 προβλέπει πως οι ημέρες ασφάλισης που προκύπτουν από τον παραπάνω τεκμαρτό υπολογισμό δεν είναι δυνατό να υπερβαίνουν τις 500 το χρόνο και στη δεκαετία δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3.000 ένσημα, οι τραγουδιστές βρέθηκαν να αποδίδουν μέσω συναυλιών εκατοντάδες ένσημα από τα οποία αναγνώριζαν μόλις τα 500 καθ΄ έτος. Αυτό όντως ισχύει.
Μάλιστα το δημοσίευμα των "Νέων", "Σταρ με... ένσημα οικοδόμου" αναδείκνυε την πτυχή αυτή αναφερόμενο στους Γιάννη Πλούταρχο και Πασχάλη Τερζή, οι οποίοι την περίοδο 2007-2008 είχαν στο ΙΚΑ ημέρες ασφάλισης που ξεπερνούσαν τις 1.000 κατ΄ έτος, πραγματικές και τεκμαρτές, κάτι που -τουλάχιστον για το ΙΚΑ-καταδεικνύει πως η ασφαλιστική τους συμπεριφορά είναι συνεπής.
Η ΕΤΕ υποστηρίζει στην επιστολή της πως ο τρόπος τεκμαρτού υπολογισμού των εισφορών των καλλιτεχνών προς το ΙΚΑ βάσει του Ν. 1296/82 ήταν και ο λόγος που "οι περισσότεροι τραγουδιστές κατέφυγαν στη λύση των ατομικών επιχειρήσεων (καθεστώς Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών) όπου ο τραγουδιστής για την αμοιβή του εκδίδει ΤΠΥ και ανήκει ασφαλιστικά (όπως και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες) στο ΤΕΒΕ, νυν ΟΑΕΕ".
Πιο απλά, το επιχείρημα της ΕΤΕ- που ενδεχομένως να μην εκφράζει πολλούς καλλιτέχνες-συνοψίζεται στο ότι "πληρώναμε μεγαλύτερες εισφορές στο ΙΚΑ και για τον λόγο αυτό επιλέξαμε να ασφαλιζόμαστε στον ΟΑΕΕ".

Πηγή: Tα Νέα
Πηγη: enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση