GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνεχίζει τους εποικισμούς το Ισραήλ παρά την παγκόσμια κατακραυγή

«Είναι τα ζωτικά μας συμφέροντα», δηλώνει ο Νετανιάχου   Αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν...

«Είναι τα ζωτικά μας συμφέροντα», δηλώνει ο Νετανιάχου
 

Αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπαναχωρεί από το σχέδιο επέκτασης των εβραϊκών οικισμών που πρακτικά κόβει στα δύο την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνιστά απειλή για τη βιωσιμότητα ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα ζωτικά του συμφέροντα, ακόμη και απέναντι στη διεθνή πίεση. Δεν θα αλλάξει η απόφαση που έχει ληφθεί» δήλωσε το απόγευμα της Δευτέρας αξιωματούχος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τα ισραηλινά σχέδια ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, την επομένη της μεγάλης διπλωματικής νίκης των Παλαιστινίων στην ψηφοφορία-ορόσημο που έλαβε χώρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία έδωσε ντε φάκτο αναγνώριση στην Παλαιστίνη παρά τις ισραηλινές και αμερικανικές αντιρρήσεις.
Σχέδια επέκτασης των παράνομων εβραϊκών οικισμών σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο ου 1967 εγείρουν παγίως διεθνώς καταδίκη. Ωστόσο, αυτή τη φορά τα σχέδια «αγγίζουν» την αμφιλεγόμενη ζώνη Ε1, που συνδέει την κατεχόμενη και προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ με τον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίν στη Δυτική Όχθη.
Τα σχέδια ανέγερσης οικισμών στη συγκεκριμένη ζώνη κατακεραυνώνονται από τους Παλαιστίνιους, καθώς πρακτικά μπορεί να διχοτομήσουν τη Δυτική Όχθη και να εμποδίσουν την πρόσβαση στην Ιερουσαλήμ, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδικάζουν εν χορώ τις ισραηλινές ανακοινώσεις. Η Γαλλία, η Βρετανία και η Σουηδία κάλεσαν τους Ισραηλινούς πρέσβεις στη χώρα τους, μεταφέροντας μήνυμα προς την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακαλέσει τα σχέδια ανέγερσης 3.000 κατοικίων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το Φόρεϊν Όφις τονίζει ότι η ανέγερση οικισμών στη ζώνη Ε1 συνιστά απειλή για τη λύση των δύο κρατών και θέτει εν αμφιβόλω τη διακηρυγμένη δέσμευση του Ισραήλ για την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Η Βρετανία προειδοποιεί με «ισχυρή αντίδραση» εάν τα σχέδια προχωρήσουν σε φάση υλοποίησης.
Σκληρή καταδίκη και από τον Γάλλο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε πως τα ισραηλινά σχέδια αντιβαίνουν στην ειρήνευση -ωστόσο επισήμανε πως το Παρίσι δεν είναι έτοιμο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ.
Παράλληλα, και η Γερμανία -την οποία επισκέπτεται αυτήν την εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου- κάλεσε το Ισραήλ να «απέχει από εποικιστικές δραστηριότητες».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επικρίνουν τις κινήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνοντας λόγο για αντιπαραγωγικά σχέδια. Η Ρωσία ζητά την ανάκληση των αποφάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης, τονίζοντας πως θα υπάρξουν «πολύ αρνητικά αποτελέσματα» στη διαδικασία για ειρήνευση.
Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προειδοποιεί ότι τα ισραηλινά σχέδια θα αποτελέσουν «ένα σχεδόν τελειωτικό χτύπημα» στις ελπίδες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.
Σχόλια αναγνωστών (0)


1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση