GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτό είναι το νέο μνημόνιο – Ολόκληρη η έκθεση της τρόικας

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η έκθεση της τρόικας επί του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Στην περίληψή τ...


Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η έκθεση της τρόικας επί του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Στην περίληψή της, η έκθεση αναφέρεται στις καθυστερήσεις που προκάλεσε στην εφαρμογή του προγράμματος η διπλή εκλογική αναμέτετρηση αλλά κάνει λόγο για σημαντική κάλυψη του εδάφους, για ανάκτηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και για εκπλήρωση σημαντικών όρων.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν ώστε να διευθετηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η ακραία αβεβαιότητα που επεκράτησε γύρω από τις ελληνικές εξελίξεις είχαν επίδραση στην οικονομία ακόμη και εκτός Ελλάδας, κάτι που ακόμα επηρεάζει το πρόγραμμα.
«Ωστόσο», προστίθεται, «από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Οι επιδόσεις στις διαρθωτικές αλλαγές ήταν, ωστόσο, μεικτές.
Επισημαίνεται επίσης ότι:
Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013-16 έπρεπε να αναθεωρηθούν για να ληφθεί υπόψη η βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας-από την αναμενόμενη- ύφεση. Για να επιτευχθούν οι αναθεωρημένοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-16, παραθέτει μια πολύ μεγάλη, εμπροσθοβαρή και κυρίως βασιζόμενη στις δαπάνες, δημοσιονομική προσαρμογή. Τελειοποιείται επίσης η- εδώ και καιρό αναμενόμενη- μεταρρύθμιση στη φορλογία εισοδήματος που στοχεύει στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Στις δομικές, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση έχει ανανεώσει τις προσπάθειες της μέσω ενός περιεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Έχουν γίνει ήδη σημαντικές δράσεις για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και γίνονται περαιτέρω προσπάθειες για την μεταρρύθμιση των αποζημιώσεων και του κατώτατου μισθού. Τα έσοδα από τις κρατικοποιήσεις μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά, αλλά η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων έχει γνωρίσει μια κάποια ώθηση από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε έναν αριθμό τομέων, ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος.

Δείτε το πλήρες κείμενο της έκθεσης της τρόικας κάνοντας κλικ εδώ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση