GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολοταχώς προς ευρωπαϊκή «διάσωση» και η Ισπανία

Κλίμα άμεσης προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης δημιουργείται στην Ισπανία, υπό το βάρος των φόβων διάχυσης τη...

Κλίμα άμεσης προσφυγής στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής στήριξης δημιουργείται στην Ισπανία, υπό το βάρος των φόβων διάχυσης της πολιτικής κρίσης που δοκιμάζει την Ιταλία, στην Ιβηρική χερσόνησο.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι «οι αμφιβολίες για την πολιτική σταθερότητα» της Ιταλίας, που προκλήθηκαν από την ανακοίνωση της επικείμενης παραίτησης του πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, απειλούν να μεταδοθούν στην χώρα του.
Ηδη, σήμερα το πρωί, τα ισπανικά σπρεντ αυξήθηκαν στις 430 μονάδες βάσης, από 412 την Παρασκευή.
Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανική εφημερίδα El Pais κάλεσε σήμερα με το κύριο άρθρο της την κυβέρνηση Ραχόι να ζητήσει «χωρίς καθυστέρηση» οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε, εκτιμώντας ότι κάθε αναβολή της απόφασης αυτής θα επιδεινώνει την ύφεση και της καλπάζουσα ανεργία στη χώρα.
Υπό τον τίλτο «Rescate urgente» (Επείγουσα διάσωση), η εφημερίδα εκτιμά ότι «η σταθερότητα των σπρεντ κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι παρά μία οφθαλμαπάτη».
Τα ισπανικά σπρεντ έφθασαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (600 μονάδες βάσης), πριν σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στο επίπεδο των 400 μονάδων βάσης.
Για να λάβει την ευρωπαϊκή βοήθεια, η Ισπανία θα πρέπει να διατυπώσει επισήμως σχετικό αίτημα προς τούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει θέσει ως όρο για τη διατύπωση τέτοιου αιτήματος να γνωρίζει το επίπεδο του επιτοκίου που θα επιβληθεί στη χώρα του.
Όμως η El Pais απορρίπτει αυτήν την επιχειρηματολογία, σημειώνοντας:
«Εάν συνεχίσουμε να καθυστερούμε το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να παρέμβει στη αγορά χρέους, αυτό θα ισοδυναμεί με καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση…τη στιγμή που τόσο οι πολίτες όσο και οι επιχειρήσεις και οι αγορές γνωρίζουν ότι το αίτημα για βοήθεια θα διατυπωθεί, αργά ή γρήγορα».

1 σχόλιο

  1. Ελπιζω μετα την Ιρλανδια, την Πορτογαλια και τελευταιως την Κυπρο, να μην ευθυνεται ο ΓΑΠ και για την εισοδο της Ισπανιας στον μηχανισμο διασωσης γιατι τοτε δεν θα ειναι αυτος πρωην προθυπουργος αλλα ο Σβανζενεγκερ σε ρολο terminator της ευρωπης, της ευρωζωνης και μετα ολου του πλανητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση