GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πράσινο φως» στην Ελλάδα με ισχυρή πλειοψηφία

Με ευρύτατη πλειοψηφία (473 «ναι», 100 «όχι» και μόλις 11 απουσίες) υπερψηφίστηκε χθες από τη γερμανική Βουλή το πακέτο βοήθειας για την...


Με ευρύτατη πλειοψηφία (473 «ναι», 100 «όχι» και μόλις 11 απουσίες) υπερψηφίστηκε χθες από τη γερμανική Βουλή το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
Με 473 «ναι», 100 «όχι» και 11 απουσίες εγκρίθηκε από τη γερμανική Βουλή το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα
Αν και η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί σημαντική δοκιμασία για την καγκελάριο Μέρκελ, εν όψει των βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο του 2013, οι αντιστάσεις της αντιπολίτευσης κάμφθηκαν και τελικά Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης έδωσαν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ.
«Καμπανάκι» ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε σε διάλυση της Ευρωζώνης είχε χτυπήσει νωρίτερα, κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Αθήνα έχει καταφέρει πολλά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, για να προσθέσει ότι ναι μεν ξεκινούν τα πρώτα βήματα προόδου, αλλά ο δρόμος για τους Ελληνες είναι ακόμη μακρύς, ενώ παραλείψεις δεκαετιών δεν μπορούν να αναπληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια.
Επαινώντας την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει πετύχει, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στις περικοπές των δαπανών για την Υγεία. «Ολα αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας για την Αθήνα», υπογράμμισε. Περιέγραψε, δε, την κατάσταση στην Ελλάδα με αναφορές στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και έκανε λόγο για «πλασματική ευημερία». «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν περιγραφούν με συνηθισμένες λέξεις, όπως άνοδος ή κάθοδος. Πολύ περισσότερο, παρακολουθεί κάνεις την κατάρρευση μιας πλασματικής ευημερίας, η οποία χρηματοδοτούνταν με δανεικά. Περισσότερο θα μπορούσε κάνεις να συγκρίνει τις εξελίξεις με την κατάσταση στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Γι’ αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές», εξήγησε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι οι Ελληνες θα λάβουν τη βοήθεια μόνον εάν εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους με συνέπεια βήμα προς βήμα και απέρριψε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Τον λόγο πήρε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Ουόλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα: «Περιμένω να μας πείτε ότι κάνατε λάθος στους προηγούμενους υπολογισμούς σας, κύριε Σόιμπλε. Είναι οικονομικό χαρακίρι αυτό που προωθείτε στην Ευρωζώνη. Ξέρετε ότι στο τέλος δεν θα αποφευχθεί το ”κούρεμα”, αλλά αποφεύγετε την αλήθεια όπως ο διάβολος το λιβάνι».
Σημειώνεται πως και τα Κοινοβούλια σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης (π.χ. Ολλανδία, Φινλανδία, Εσθονία) πρόκειται επίσης να ψηφίσουν για το σχέδιο στήριξης.
Κατερίνα Κοσμά
 «Πράσινο φως» στην Ελλάδα με ισχυρή πλειοψηφία «Πράσινο φως» στην Ελλάδα με ισχυρή πλειοψηφία
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Η είδηση από τα ελληνικά ΜΜΕ :
    Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η χορήγηση του δανείου στην Ελλάδα.
    “Τα κυβερνητικά κόμματα είχαν διαρροές”.

    Δεν αναφέρουν :
    Ποιά κόμματα ψήφισαν ΥΠΕΡ, με πόσες ψήφους, και πόσες ήταν οι διαρροές από κάθε κόμμα.

    Ποιά κόμματα ψήφισαν ΚΑΤΑ
    (για να μην “θίξουν” τον ΣΥΡΙΖΑ ??)

    Επίσης δεν αναφέρουν ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ και ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να κάνουν τα
    γερμανικά κόμματα (αλλά και τα κόμματα των άλλων χωρών)

    Ακούσαμε οτι δανειζόμαστε με επιτόκιο κατω του 0,95% και υπάρχει πρόταση για ακόμη μεγαλύτερη μείωση.
    Αυτά τα χρήματα μας τα δανείζουν εκτός των άλλων χωρών η Ιταλία και η Ισπανία που δανείζονται από την ελεύθερη αγορά με επιτόκιο γύρω στο 6%.
    Ποιός λοιπόν είναι ο τοκογλύφος?

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δανειζόταν εκτός μνημονίου με 14,5% που είναι σήμερα τα Ελληνικά spreds?
    και που σε αυτό το ποσοστό έπεσαν λόγω της πρόσφατης συμφωνίας.
    Διαφορετικά θα ήταν γύρω στο 17% και παραπάνω.

    "Την προδοσία πολλοί την αγάπησαν, τον προδότη ΤΣΙΠΡΑ όμως ουδείς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση